Multivitamines

Hierboven hebben we al aangegeven dat iedereen uniek is. Er zijn uiteraard wel groepen te maken op basis van objectief waarneembare kenmerken. Welke kenmerken relevant zijn is afhankelijk van het doel. Zo kun je mannen onderscheiden van vrouwen, er zijn biologische verschillen die van invloed zijn op welke multivitamine je het beste kunt innemen.

Jouw leefstijl bepaalt ook voor een groot deel wat je nodig hebt om gezond de dag door te komen. En iemand die 100 kilo weegt met veel vet heeft een andere energiebehoefte dan een persoon van 100 kilo die droog getraind is.

Dan zou je 10 potjes in huis moeten halen..

Bij professionele atleten wordt er op basis van het individu een voedingsplan gemaakt met supplementen. Is dat ook nodig voor het dagelijks leven? Ja, maatwerk geldt voor iedereen maar gelukkig kun je met verantwoorde voeding een goede balans bereiken. Om ervoor te zorgen dat je geen essentiële bouwstoffen tekort komt neem je dagelijks multivitamines in.

Er zijn losse vitamines verkrijgbaar waarmee je de dosering precies kunt afstemmen op jouw behoefte. Toch biedt het voordeel om gebruik te maken van multivitamines. Stel; je wilt 10 essentiële vitamines en mineralen tot je nemen. Dan zou je 10 potjes in huis moeten halen en die iedere dag innemen. Als je bedenkt dat in veel supplementen allerlei vulstoffen aanwezig zijn waaronder suiker of kunstmatige suikervervangers dan krijg je niet alleen die bouwstoffen binnen maar ook andere stoffen waar je niet op zit te wachten.

Als je een vegan leefstijl hanteert of vanwege ideologische of religieuze redenen bepaalde stoffen niet wilt innemen dan ben je lang bezig met labels lezen. Om nog maar niet te spreken van een voedselallergie.

Multivitamines leveren niet altijd voldoende vitamines en mineralen voor iedereen, dat hoeft ook niet. Een goed multivitamine supplement levert de voornaamste bouwstoffen die voor iedereen van belang zijn om voldoende in te nemen. De rest wordt doorgaans automatisch aangevuld door verantwoord te eten. Het is dus van groter belang dat de dosering niet te hoog is in plaats van te laag. In Vitaily multivitamines zitten de stoffen waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen in het dagelijks leven. Zo wordt het eenvoudiger dan ooit om die persoonlijke balans te vinden.

Ieder mens valt in talloze categorieën, laten we het op deze pagina eenvoudig houden door te kijken naar het geslacht en welk multivitamine preparaat het beste past bij jou.

Multivitamines voor mannen

De gemiddelde energiebehoefte voor mannen ligt hoger dan bij vrouwen. Dit betekent dat mannen bij sommige stoffen wat meer moeten innemen. Zo ligt de behoefte aan vitamine A, B2, B3, E en K hoger dan bij vrouwen. Bij mineralen zien we dat de dagelijkse dosis magnesium, kalium, seleen en chroom wat hoger mag zijn. Als je verantwoord eet dan kom je in principe niet snel iets tekort maar je bent uiteraard niet de hele dag bezig met vitamines tellen. Een multivitamine in de ochtend kan de basis leggen voor de rest van de dag. Ligt de concentratie in het preparaat te laag of ontbreekt het ingrediënt in een multivitamine product? Dan kun je er een extra product bij innemen.

Mannen die veel sporten zullen naast vitamines en mineralen ook letten op voldoende eiwitten en minder koolhydraatrijke voeding om in vorm te blijven. Eiwitten breken minder snel af dan koolhydraten en zijn uitstekend bij krachttraining, ook voorkomen ze die ‘dip’ van suikers. Naarmate je ouder wordt neemt de energiebehoefte af. Als je minder gaat bewegen en hetzelfde blijft eten dan ligt gewichtstoename op de loer. Pas je voedingspatroon hier op aan.

Multivitamines voor vrouwen

Vrouwen verbranden over het algemeen minder calorieën dan mannen, de energiebehoefte ligt lager. Dit geldt ook voor de dagelijkse dosis vitamines en mineralen. Boven 50 jaar wordt extra vitamine D geadviseerd voor vrouwen. Ook vitamine B12 is van belang omdat deze vitamine op hogere leeftijd minder goed wordt opgenomen in het lichaam.

Omdat vrouwen vaker lang haar hebben is het van belang om voldoende vitamine C, B7 en B3 binnen te krijgen. Eigenlijk zijn alle B-vitamines belangrijk voor vitaal en gezond haar. Naast een mooie haardos kan het helpen om haaruitval te voorkomen. Dit staat overigens los van haaruitval door ouderdom, dat is genetisch bepaald. In Vitaily multivitamines zit geen vitamine C omdat je dit eenvoudig uit reguliere voeding haalt. Heb je desondanks behoefte aan meer vitamine C? Dan kun je hiervoor een extra supplement innemen naar behoefte.

Multivitamines tijdens zwangerschap moet je altijd in overleg met een arts of specialist innemen. Het is bekend dat een vrouwen tijdens de zwangerschap extra foliumzuur nodig heeft. De hormoonhuishouding verandert sterk in periode van zwangerschap, het is van belang dat je in ieder geval voldoende essentiële bouwstoffen binnenkrijgt. Je kunt namelijk heel anders gaan eten omdat je smaak sterk beïnvloed wordt als je zwanger bent.

 

Multivitamines voor kinderen

De voornaamste bouwstoffen die een kind als supplement nodig kan hebben zijn vitamine D en K. Met name in de herfst- en wintermaanden kunnen kinderen een tekort hebben aan vitamine D omdat er te weinig zonlicht is. Andere belangrijke bouwstoffen zijn vitamine C en D, foliumzuur, koper, selenium, ijzer en zink. Die helpen de weerstand te verhogen.

Vitaily is bedoeld voor volwassenen. Is deze multivitamine gevaarlijk voor kinderen? Nee, dat niet maar de concentratie is gericht op personen van 50+ kilo met een normaal, actief leven. Door groei, gewicht en andere kenmerken is het haast onmogelijk om een multivitamine preparaat samen te stellen dat voor alle kinderen geschikt zou zijn.

Multivitamines voor … anders

Hoewel het percentage transgender mannen en vrouwen beperkt is rijst de vraag of voor deze doelgroep een specifieke behoefte is aan vitamines en mineralen. Het is gebleken dat een lage botdichtheid een veelvoorkomende bijwerking is van een hormoonbehandeling. Dit kan aangevuld worden met vitamine D. Een tekort aan vitamine B5 kan voor acné zorgen, B12 wordt mogelijk in de vorm van injecties toegediend. Voor deze groep geldt dat maatwerk van belang is, geen enkel persoon is hetzelfde.

 

Zijn multivitamines echt nodig?

Vaak wordt gesteld dat multivitamines helemaal niet nodig zijn als je maar gezond eet. Maar mensen leven niet als diëtisten en voedingsexperts, we zijn niet de hele dag bezig met etiketten lezen en gezonde maaltijden bereiden. Kunnen gezonde mensen zonder multivitamines optimaal presteren? Jazeker, toch is de kans groot dat je ergens wat tekort komt. Er zit zeker verschil in kwaliteit en samenstelling van multivitamine supplementen maar om het geheel af te doen als overbodig vinden we erg kort door de bocht.

Wat zit er in multivitamines?

We leven in een tijdperk van individualisering. In plaats van in lijn te marcheren met de meute zoek je naar de beste manier van leven voor jou. Het is heel fijn dat we deze vrijheid hebben om het leven naar eigen inzicht in te delen. Voor fabrikanten van supplementen is dit wel een uitdaging. Zo wordt er vaak visolie in multivitamines gebruikt voor die dagelijkse dosis omega-3. Als je een vegetarisch of vegan dieet nastreeft dan wil je geen dierlijke producten gebruiken. Vitaily is een multivitamine oplossing waarin olie van algen wordt gebruikt, een plantaardig ingrediënt dus. Wat zit er in Vitaily?

Bij alle ingrediënten is goed nagedacht over niet alleen de herkomst maar ook de kwaliteit van de bouwstoffen. Bij Vitaily is zelfs rekening gehouden met de verpakking waar geen plastics in verwerkt worden. Je ziet het, wat in de multivitamines zit is belangrijk maar ook de verpakking telt mee!

Krijg jij voldoende vitamines binnen?

Op de website van Vitaily kun je over ieder ingrediënt lezen waar het vandaan komt en waarom het van belang is in multivitamines. Ook vind je hier de ABH ofwel Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. In veel gevallen ligt deze lager dan 100 procent. Hier is bewust voor gekozen omdat je uit verantwoorde voeding ook de nodige bouwstoffen binnenkrijgt. Dat is precies hoe een supplement moet werken; als aanvulling en niet ter vervanging van gezond eten en drinken. Als je eens een dagje voor die vette hap kiest en geen tijd hebt om te koken dan kom je gelukkig niets tekort.

Vraag het aan de huisarts

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel en situaties waarin je bepaalde stoffen niet of minder mag innemen. Als je bijvoorbeeld een behandeling ondergaat met medicatie waarbij bepaalde supplementen de werking kunnen verstoren. Of als je in een uitzonderlijke fase in je leven bent zoals een zwangerschap. Twijfel je of je bepaalde multivitamines mag innemen of dat de dosering juist hoger moet zijn? Neem dan eerst even contact op met de huisarts of behandelend specialist.