Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste drie van het stel ken je misschien wel: alfa-linoleenzuur (ALA) en de vis vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3 wordt veelal uit vis- en schaaldieren gehaald, maar ook uit visolie en algenolie.

Waar komen omega 3-vetzuren in voor?

Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn vooral te vinden in zeevis- en schaaldieren, maar ook in algen. Alfa-linoneenzuur (ALA) is een omega 3-vetzuur dat voorkomt in planten. EPA en DHA zijn belangrijk voor mensen. Je kunt het beste je dagelijkse hoeveelheid aan Omega 3 uit zeevis- en schaaldieren halen. Dit is niet voor iedereen makkelijk. Sommige mensen hebben een allergie, zijn vegan of vegetariër. Dan is vis eten geen optie. Gelukkig kun je EPA en DHA ook uit algenolie halen. Als je vegan of vegetariër bent is dit een ideale bron van omega 3.

Hoeveel omega 3 per dag?

De ADH omega 3 is 250 mg EPA en DHA. Hoeveel omega 3 capsules per dag je moet innemen hangt af van de dosis in het supplement. Onze omega 3 supplementen zijn vegan en bevatten 1400 mg EPA en DHA. Waarom zoveel in vergelijking met de ADH? Een hogere dosis aan omega 3 vitamine gaat gepaard met vele voordelen. Daarom heeft de multivitamine van Vitaily een optimale dosis aan omega 3.

Wat doet omega 3 en waar is het goed voor?

DHA en EPA zijn goed voor het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA). DHA draagt ook bij aan het gezichtsvermogen en de hersenfunctie. Dagelijks 250 mg EPA en DHA heeft met name positieve effecten op:

 • het hart
 • de bloedvaten
 • de hersenen
 • het gezichtsvermogen
 • het triglyceride niveau in het bloed*

*triglyceriden = vetten in het bloed die je lichaam gebruikt voor energie. Als je meer triglyceride hebt dan nodig wordt het overschot in je lichaam op diverse locaties opgeslagen voor later gebruik indien nodig. Een hoge hoeveelheid kan leiden tot hartkwalen. Een normale hoeveelheid triglyceriden is 150 mm per dl.

Omega 3 vetzuren geeft een moeder ook door aan haar kind, zowel in de baarmoeder als bij de borstvoeding. Het is voor (aankomende) moeders ook het advies om voldoende EPA en DHA te consumeren, ofwel door voeding of supplementen.

Nog meer positieve effecten treden op bij een hogere dosis (tussen 250 – 2200 mg), zo is het mogelijk om een afname te ervaren van:

 • symptomen van depressie en angst
 • risico op borst-, prostaat- en dikkedarmkanker
 • risico op hartaanvallen bij patiënten met hart- en vaatziektes

Waar zit veel omega 3 vetzuren in?

Omega 3 vetzuren zitten voornamelijk veel in vette vis. Denk hierbij aan zalm, haring en makreel. Vis is echter niet voor iedereen een optie. Voor vegans, maar ook bijvoorbeeld voor mensen met een allergie zal het moeilijk zijn om hun EPA en DHA uit vis te verkrijgen. Gelukkig bevat algenolie ook EPA en DHA. Algenolie is 100% visvrij en daarmee vegan en ook geschikt voor mensen met een vis-allergie.

Is omega 3 gevaarlijk?

Omega 3 is niet gevaarlijk en heeft vooral positieve effecten op ons lichaam. Wel is het belangrijk dat je de juiste dosering volgt. Kan je te veel omega 3 innemen? Ja, dat kan. Als je meer dan 3 gram per dag aan EPA en DHA binnen krijgt, is het mogelijk dat je de stolling van je bloed beïnvloed. In theorie is dit mogelijk, maar in de praktijk komt dit echter zelden tot nooit voor. In ons dagelijkse omega 3 supplement zit 1400 mg (1,4 gram) EPA en DHA. Je zit hiermee dus goed onder de gevaarlijke grens, terwijl je genoeg binnen krijgt om te profiteren van de voordelen.

Hoe weet ik of ik een omega 3 supplement nodig heb?

Je lichaam kan wel een boost omega 3 gebruiken als je last hebt van de volgende symptomen:

 • allergie (hooikoorts, astma, eczeem)
 • concentratie- of geheugenproblemen
 • slaapproblemen
 • droge huid of dof haar
 • stemmingswisselingen

Hoeveel mg omega 3 bevat Vitaily?

De veganistische multivitamine van Vitaily bevat 1400 mg omega 3-vetzuren uit algenolie. De algenolie is – net als de softgels en alle ingrediënten in Vitaily – compleet vegan. Omega 3-vetzuren raken snel beschadigd door licht en verhitting. Vitaily bevat het additief vitamine E, die als antioxidant de vetzuren tegen oxidatie helpt beschermen. Maar de multivitamine van Vitaily bevat meer vitamines en mineralen zoals vitamine D3, B12, K2, A, jodium, zink, magnesium en selenium. Deze zijn zorgvuldig samengesteld, zodat het jou de beste ondersteuning biedt in de vorm van een volledige suppletie.

Meer lezen over omega 3 en alle voordelen? We schreven eerder een uitgebreide blog over omega 3.

Wij maken gezond leven
leuk, makkelijk en duurzaam

Samen maken wij jou en de wereld vitaler.

Vitaily zorgt
voor jou

Blijf op de hoogte

Vitale updates

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.