Vitamine D3

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die voornamelijk in de huid wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Het is belangrijk voor sterke botten en tanden, immuniteit, spierfunctie en de gezondheid van het hart. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals osteoporose, infecties aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten en kanker. Je leest hier alles wat je moet weten over vitamine D!

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een overkoepelende term voor veel verschillende stoffen die vaak vitamine D genoemd worden. De belangrijkste zijn cholecalciferol en ergocalciferol (D-vitamine), twee verbindingen van het provitamine ergosterol. Ze worden beide door de huid omgezet in vitamine D, dat dan in de lever en de nieren weer gemetaboliseerd wordt tot calcitriol (actieve vorm). Vitamine D dient dus als voorloper van deze actieve hormoonachtige stof die veel processen in ons lichaam regelt.

Hoe ondersteunt vitamine D?

Naast calcium zorgt vitamine D voor de opname van fosfor en magnesium, mineralen die een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van de botten. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot osteoporose (een verzwakking van de botten) en andere problemen met het skelet. Het hormoonachtige calcitriol waar vitamine D in verandert helpt onze botten sterk te houden door onze cellen het signaal te geven calcium op te nemen. Vitamine D schijnt ook een rol te spelen in het immuunsysteem.

Hoe weet je of je vitamine D nodig hebt?

Mogelijke gevolgen van een vitamine D tekort zijn het verweken van botten en botontkalking (osteoporose). Langdurig tekort kan eventueel leiden tot verweking van de botten (osteomalacie). Andere tekenen en vitamine D tekort symptomen kunnen echter moeilijk vast te stellen zijn. Ze kunnen bestaan uit spierzwakte, pijn of krampen, vermoeidheid, algemene pijnen, ademhalingsmoeilijkheden of een verhoogd risico op infecties van de luchtwegen. Raadpleeg altijd een arts om een tekort vast te stellen en voor het gebruik van eventuele supplementen.

Hoeveel vitamine D per dag?

Volgens vitamine D-expert professor Michael F.Holick is de ideale vitamine D-waarde tussen de 100 en 150 nmol/L. Het streven is om in ieder geval minimaal een waarde van 75 nmol/L te bereiken. Dit kan door tenminste 75 microgram vitamine D te slikken. De behoefte kan hoger zijn voor bepaalde groepen, zoals ouderen en zwangere vrouwen. Ook bij obesitas is de dosering die nodig is hoger.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D komt niet in veel voedingsmiddelen voor. De beste bronnen zijn vette vis (zoals zalm, makreel en tonijn), levertraan, verrijkte melk en sommige ontbijtgranen. Ook blootstelling aan zonlicht produceert vitamine D in de huid.

Wat als je niet genoeg zon kunt krijgen?

Als je niet genoeg zon kunt krijgen, kun je ook vitamine D uit voedingsmiddelen halen. Zo kun je vette vis eten, zoals zalm, makreel of tonijn. Andere goede bronnen zijn melk en verrijkte ontbijtgranen. Indien je niet genoeg uit voeding en zonlicht kunt halen is een supplement een goede uitkomst. Omdat je vitamine D van zonlicht krijgt, is een tekort in de winter vaker een risico. Toch is het goed om vitamine D in de zomer ook te slikken. De hoeveelheid vitamine D die je van zonlicht krijgt, is namelijk minimaal.

Hoeveel vitamine D zit er in de supplementen van Vitaily?

In de supplementen van Vitaily zit 75 microgram vitamine D3. Voor de meest effectieve opname van vitamine D3 is een combinatie met magnesium en vitamine K2 onmisbaar. Daarom zit in onze supplementen ook 90 microgram vitamine K2 en 300 microgram magnesium. Dit kan zorgen voor onder andere sterkere botten en tanden en een positieve invloed op het immuumsysteem. Naast deze vitamines en mineralen worden bevat de veganistische supplementen van Vitaily meer vitamines en mineralen zoals vitamine B12, A, jodium, zink, selenium en omega-3 in de vorm van algenolie. Deze zijn zorgvuldig samengesteld, zodat het jou de beste ondersteuning biedt in de vorm van een volledige suppletie.De voedingssupplementen ondersteunen een evenwichtige voedings- en levensstijl. Zo kun je het beste uit de dag halen, Daily Vitaily!

Wij maken gezond leven
leuk, makkelijk en duurzaam

Samen maken wij jou en de wereld vitaler.

Vitaily zorgt
voor jou

Blijf op de hoogte

Vitale updates

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.