Selenium

Selenium is een spoorelement (antioxidant). Het draagt – net als jodium – bij aan een goed werkende schildklier en ondersteunt je weerstand, huid en nagels. In Vitaily vind je ook selenium, vandaar dat we je er graag meer over vertellen.

Veelgestelde vragen over selenium

Selenium – ook wel seleen genoemd – is een spoorelement (antioxidant). Het is belangrijk voor een goede werking van de schildklier, omdat het bijdraagt aan de productie van het schildklierhormoon. Verder beschermt het cellen tegen beschadiging en is het belangrijk voor groei, goed functioneren van de hersenen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Selenium zit in zowel dierlijke als plantaardige producten. Denk aan biologische vis, vlees, noten en granen. Paranoten staan erom bekend dat ze rijk aan zijn aan selenium. 

Een tekort aan selenium hoef je niet snel op te lopen, want je vindt selenium in aardig wat voedingsmiddelen.

  • Zo zit het in noten (vooral paranoten, die noot spant de kroon op seleniumgebied) en zeevruchten.
  • Ook zit het in (orgaan)vlees, omdat selenium aan veevoer wordt toegevoegd.
  • Verder vind je het in kleinere hoeveelheden in graanproducten en sommige planten, waaronder met name knoflook en kruisbloemige groenten (denk aan broccoli, bloemkool, witte kool, Chinese kool en koolraap), al hangt de hoeveelheid hier wel af van het seleniumgehalte van de aarde waarin de plant is gegroeid.

 

Om je een idee te geven over de verschillende bronnen van selenium, die veel of juist wat minder selenium bevatten:

  • Paranoten: 1917 mcg per 100 gram (per noot 58 mcg)
  • Inktvis: 66 mcg per 100 gram
  • Chiazaad: 65 mcg per 100 gram
  • Zonnebloempitten: 49 mcg per 100 gram
  • Makreel: 42 mcg per 100 gram
  • Lever: 39 mcg per 100 gram
  • Kip: 18 mcg per 100 gram
  • Knoflook: 14 mcg per 100 gram
  • Champignons: 7 mcg per 100 gram
  • Volkorenbrood: 5 mcg per 100 gram
  • Broccoli: 2,5 mcg per 100 gram

Je lichaam heeft er niet veel van nodig, maar het is belangrijk dat je er wel voldoende van binnenkrijgt. Een selenium disbalans kan invloed hebben op de werking van je hersenen en lichaam. Dit zijn de mogelijke signalen van je lichaam die behoefte heeft aan selenium:

Lichamelijke symptomen zoals weinig energie, huid, haar of nagelproblemen, spierpijn of pijnlijke spieren, verminderde weerstand, hormonale disbalans en
slaapproblemen, zoals slapeloosheid⁠.

Psychische symptomen kunnen ook voorkomen, denk hierbij aan; last van ‘brainfog’, moeite met helder denken, geheugenproblemen en verminderde focus⁠.

Als je te weinig selenium binnenkrijgt kan je schildklierhormoon niet zo goed zijn werk doen en dat merk je bijvoorbeeld aan broze nagels en/of futloos, dof haar. Ook kan het zijn dat je afweer minder is en dat een kinderwens niet, of minder snel, vervuld kan worden.

De Gezondheidsraad is hier voorzichtig, omdat er nog maar weinig onderzoek is gedaan, maar geeft als richtlijn voor volwassenen: 70 mcg per dag. Orthokennis is iets ruimer in zijn advies: namelijk 100 mcg.

Als aanvaardbare bovengrens wordt aangehouden: 300 mcg per dag.

Voor jonge kinderen, tieners, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn de aanbevelingen iets anders, zie hiervoor de website van het Voedingscentrum.

Wij maken gezond leven
leuk, makkelijk en duurzaam

Samen maken wij jou en de wereld vitaler.

Vitaily zorgt
voor jou

Blijf op de hoogte en mis niks van onze

Vitale updates

Van blogs bomvol achtergrondinformatie tot recepten en van podcast- en boekentips tot af en toe een actie.

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.