15 tips tegen een winterdip

De winter is een gezellige tijd. Toch? Overal lampjes, gezellig sleeën, schaatsen of misschien zelfs op wintersport en thuis knus de kaarsjes aan en met een dekentje op je schoot slokjes nemen van een kop thee. Zo klinkt het natuurlijk als een sprookje, maar voor heel veel mensen is de winter niet alleen maar leuk.

Want: de dagen zijn korter, het weer is slechter en de zon schijnt veel minder vaak. Dit kan leiden tot een winterdip, ook wel de winterblues genoemd. Als je hier last van hebt, ervaar je een gevoel van neerslachtigheid, heb je gebrek aan energie voel je je misschien een beetje eenzaam. Hierbij 15 tips die je er wellicht doorheen slepen! 

 1. Zorg voor voldoende licht. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn tijdens de dag, dat is goed voor je bioritme en opname van vitamine D. Omdat het tijdens de wintermaanden vaak bewolkt is en veel vroeger donker wordt, kun je er ook voor kiezen om tijdens de wintermaanden vitamine D (kies van wel voor D3, de best opneembare vorm) bij te slikken.
 2. Beweeg elke dag. Beweging heeft een positief effect op je stemming. Ga een lang stuk wandelen (hallo, 10.000 stappen!), fietsen, boek een lesje of zet koers naar de sportschool. Als je beweegt/sport, maak je de gelukshormonen dopamine, serotonine en endorfine aan. Geloof ons, het helpt écht beter dan thuis op de bank ploffen. Zeker als je op kantoor werkt en een zittend beroep hebt, is het belangrijk om ook juíst tijdens de winter minstens een uur per dag buiten te zijn en beweging op te zoeken. 
 3. Eet gezond. Groenten, fruit, eiwitten, gezonde vetten: zorg dat je er allemaal genoeg van binnenkrijgt. Kook gevarieerd en met het seizoen mee, dan weet je zeker dat je je lichaam de bouwstoffen geeft die het zo hard nodig heeft.
 4. Slaap voldoende. Zorg voor een regelmatige slaaproutine (zet eventueel een herinnering om op tijd naar bed te gaan) en probeer iedere nacht 7 tot 8 uur te slapen. Moeite met inslapen? Misschien helpen deze tips (van onze collega’s van OERsterk). 
 5. Voorkom eenzaamheid. Probeer gezellige dingen te doen met vrienden en familie, zelfs als je er eigenlijk geen zin in hebt. Vaak is het uiteindelijk hartstikke leuk als je tóch gaat. Sociaal contact is belangrijk om eenzaamheid te voorkomen en als je een goede knuffel in ontvangst mag nemen, maak je het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan.
 6. Plan activiteiten. Deze tip hangt samen met de vorige. Plan activiteiten in met je vriend(inn)en of familie. Zorg dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken, zo houd je de winter veel makkelijker vol! En ja, ook de kleine dingen kunnen iets zijn om je op te verheugen – je hoeft echt niet meteen een vakantie te boeken om dit gevoel te krijgen.
 7. Vitaminen en mineralen. Tijdens de wintermaanden kan het helpen om als aanvulling op gezonde en gevarieerde voeding voedingssupplementen te slikken. Een winterdip kan namelijk ook worden veroorzaakt door lage vitaminewaarden. Hierboven noemden we al vitamine D, maar ook vitamine B12, omega 3 en magnesium zijn belangrijke voedingsstoffen voor je mentale gezondheid.
 8. Meditatie of yoga. Meditatie en yoga kunnen helpen bij het vinden van meer mentale rust. Neem er de tijd voor – dat verdien je! Iets wat ook kan helpen? Een bezoek aan de sauna.
 9. Positieve affirmaties. Probeer elke dag positieve affirmaties te gebruiken, dat kan wonderen verrichten.
  Voorbeelden?
  – “Ik ben gelukkig”
  – “Ik ben dankbaar”
  – “Dit wordt een mooie dag”
 10. Maak een planning. Maak een planning voor de dag en probeer je eraan te houden. Dit kan je helpen om een gevoel van structuur te behouden en aan het einde van de dag ben je trots op alles wat je hebt kunnen afvinken.
 11. Maak een lijst. Maak een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen, zoals een boek lezen, een film kijken of een lekker stuk wandelen en doe elke dag een van deze dingen.
 12. Doe iets creatiefs. Doe iets creatiefs, zoals schilderen of knutselen. Dit kan je helpen om een gevoel van voldoening te krijgen. Creatief bezig zijn zorgt er bovendien voor dat je je hoofd even lekker leeg maakt.
 13. Probeer iets nieuws. Een  nieuw recept, een nieuwe sport, een nieuw lunchtentje, een dag naar een stad die je niet kent … Dit helpt om het gevoel van avontuur te behouden.
 14. Praat erover. Praat erover als je in een dip zit. Het luchten van je hart helpt enorm en kan ervoor zorgen dat dingen minder zwaar voelen. Ook komen de mensen aan wie je het vertelt misschien met ideeën die je kunnen helpen of initiëren ze iets gezelligs!
 15. Accepteer hulp. Ja, dat kan lastig zijn. Maar is het belangrijk om hulp te accepteren als je dit aangeboden krijgt.  Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doorstaan!

Hopelijk helpen deze tips jou de winter door, zodat je meer kunt genieten van dit tóch wel bijzondere seizoen. Het is belangrijk om te onthouden dat wat werkt voor de één, niet per se werkt voor de ander. Experimenteer met verschillende tips, dan ontdek je vanzelf wat jou helpt. 

Wil je jezelf een steuntje in de rug geven qua voedingsstoffen (met o.a. vitamine B12, vitamine D3 en omega 3)? Probeer de krachtpatsers van Vitaily

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 2,50 € 2,20
Geschreven door

Robin Pusch

Creatieve copywriter & journalist