Omarm elkaar: het belang van knuffelen

Op 21 januari vieren we Wereldknuffeldag, een dag die draait om warmte, genegenheid en het belang van contact.

Wereldknuffeldag (National Hugging Day) werd voor het eerst gevierd in 1986 in Clio, Michigan, USA. Inmiddels wordt deze dag in meerdere landen omarmd. 

In een wereld die vaak gehaast en digitaal is, biedt een warme omhelzing een unieke kans om verbinding te maken met anderen en met jezelf. Uit je hoofd en in je lijf. Bedenk eens wanneer jij voor het laatst hebt stilgestaan bij het fijne gevoel van een bewuste, intense knuffel? 

Een heel belangrijk punt is wel om vooraf te vragen of de andere persoon een knuffel ook ziet zitten. Niet iedereen is er namelijk van gediend. Natuurlijk hoeft een knuffel niet direct iets romantisch te zijn; een hug met een familielid, je beste vriendin, een dierbare collega of je huisdier kan ook helend zijn. Laten we duiken in waarom knuffelen zo cruciaal is voor je vitaliteit.

De kracht van knuffelen

Als (toekomstig?) Vitaily-gebruiker weet jij als geen ander hoe belangrijk zelfzorg is. De kleine, liefdevolle gebaren naar jezelf toe, kunnen een aanzienlijk verschil maken in je dag. 

Knuffelen is een prachtige vorm van zelfzorg, omdat het niet alleen een lichamelijk gevoel van warmte en troost biedt, maar ook het vrijkomen van oxytocine – het ‘knuffelhormoon’ stimuleert. Dit geeft je een gevoel van verbondenheid en geluk. Na een lange dag vol verantwoordelijkheden is een omhelzing als een medicijn voor vermoeidheid en stress. Het is een moment waarop je jezelf toestaat te ontspannen en de zorgen van de dag los te laten.

Knuffelen versterkt ook nog eens het gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie. Door jezelf te omarmen, letterlijk en figuurlijk, creëer je een positieve relatie met je lichaam en geest.Het werkt stressverlagend, bevordert zelfvertrouwen en helpt je om beter om te gaan met alledaagse uitdagingen

Eerder schreven wij al over de veelvoorkomende ‘alle-ballen-in-de-lucht-situaties; multitasken is vandaag de dag eerder regel dan uitzondering. Het is heerlijk om die to-do-lijstjes af te vinken, maar een advies is om een knuffelmoment ook op te nemen in je dagelijkse routine. Laat de verbondenheid en positieve energie de boventoon voeren. Het regelmatige delen van knuffels met dierbaren bevordert gezonde relaties en versterkt emotionele banden. Behoorlijke voordelen – en dan te beseffen dat een knuffel ook nog eens gratis is. Pure winst!

Vier praktische tips voor blijvende cuddling moments … 

 1. Plan knuffeltijd in
  reserveer bewust tijd om te knuffelen met je partner, kinderen, vrienden of zelfs huisdieren. Maak het een prioriteit in je drukke agenda.
 2. Digitale detox
  leg je smartphone even opzij en verminder je schermtijd. Geef je volledige aandacht aan elkaar en de omhelzing(en), zonder afleiding.
 3. Knuffel jezelf
  sta jezelf toe om momenten van zelfliefde te ervaren door jezelf lief te hebben. Een warm bad of een ontspannende massage met etherische olie kunnen ook vormen van ‘zelfknuffelen’ zijn.
 4. Deel knuffels uit
  laat Wereldknuffeldag een ‘excuus’ zijn om liefdevolle knuffels uit te delen aan vrienden, familie en zelfs collega’s. Het verspreiden van positieve energie versterkt niet alleen jouw welzijn, maar ook dat van anderen. Denk wel aan de eerdere opmerking; altijd vooraf even checken of de andere persoon een knuffel ook ziet zitten. 

Kortom … Een eenvoudig gebaar heeft grote voordelen op zelfzorg, zelfliefde en een gezonde leefstijl. Laat Wereldknuffeldag een herinnering zijn om jezelf te behandelen met dezelfde vriendelijkheid en genegenheid die je anderen zou geven.

Happy Hugging!

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag