Aranka van der Voorden over de balans tussen ondernemen, het moederschap en zelfzorg

‘De kunst is om streng voor jezelf te zijn, maar niet te hard’

Business coach by day, boys mom in chief by night: als ondernemer, eigenaar van twee bedrijven én moeder van twee vrolijke jongens jongleert duizendpoot Aranka van der Voorden elke dag met heel veel ballen. Hoe ze zorgt dat ze die niet laat vallen? Door elke dag meerdere momenten voor zichzelf in te plannen. “Al check ik maar twee minuten bij mezelf in …” Aranka’s ‘gouden formule’ voor een happy, healthy life (of in elk geval een poging tot ;-)) deelt ze op haar Instagramaccount – en in dit interview natuurlijk.

“Mijn ondernemersavontuur begon een jaar of tien geleden”, begint Aranka aan de telefoon. “Ik vond de collecties aan sportkleding destijds niet passen bij mijn persoonlijke stijl. Uit dat gemis ontstond het idee voor een eigen lijn; Jogha.” Ondertussen deed ze op Instagram ook regelmatig verslag van haar trainingen en en bijbehorende struggles in de sportschool – samen met een vriendin. “Ons account groeide razendsnel en zo kwamen we op het idee voor een online community. Dat was de geboorte van online platform Fitgirlcode.”

Lekker in je vel zitten: een must

Inmiddels heeft de goedlachse Rotterdamse haar focus verlegd en is ze een groot deel van de week bezig met coaching. “Ik leerde in die jaren op de harde manier dat als ik niet lekker in m’n vel zit, het ook slecht gaat met mijn bedrijven. Met al mijn eigen lessen op zak help ik nu vrouwelijke dienstverleners hun business te runnen als een baas. En die liefde voor online is daarnaast nooit verdwenen, hoor. Zo deel ik wekelijks van alles over het bouwen van een bedrijf op mijn ‘Aranka in business’-account en krijg je een inkijkje in mijn privéleven op mijn andere pagina ‘@aranka.world’. Die accounts zijn voor mij een uitlaatklep om te delen wat ik doe én een fijne manier om met anderen te connecten. En als ik ze daar dan ook nog mee mag inspireren, is dat helemaal mooi meegenomen.”

Drukke dagen dus, vol toffe coachklanten, een team van vijf medewerkers om aan te sturen, twee grote Instagramaccounts waar ze met mooie merken samenwerkt én een dynamisch gezin. Oh, en een parel van een stadshuis met tuin waar ze recentelijk zijn gaan wonen en van alles hebben geklust en verbouwd. “Een cadeautje”, aldus Aranka.

Hoe de gemiddelde dag er voor haar uitziet? “Laat ik vooropstellen dat ik een niet-vrijwillige early bird ben. Wat wil je met twee jonge kinderen”, lacht ze. “Meestal kruipt er rond 06.00 uur een warm zieltje naast me en proberen we nog een uur te slapen. Eenmaal wakker maken we ons klaar voor de schoolrun. Mijn man en ik hebben echt een 50/50-verdeling als het om ons werk en het gezin gaat. Wie heeft de vroegste afspraak? Die maakt de jongens en hun broodtrommels klaar. En degene die wat later aan de bak kan, brengt de kids weg naar school en de opvang. We geven elkaar zo veel mogelijk ruimte als dat nodig is. Dat is wat mij betreft de ultieme vorm van teamwork.”

Gezonde routines van Aranka van der Voorden

Momenten van zelfzorg, zijn die niet eerder uitzondering dan regel met zo’n volle agenda? “Integendeel. Mijn beroep is natuurlijk ontzettend online. In mijn vrije tijd leg ik m’n telefoon dan ook bewust weg – helemaal als ik met de kinderen ben. Voor je het weet, val je van de ene melding in de ander. Daarnaast dwing ik tijd voor mezelf af. Ik moet wel, want dat heeft mijn lijf echt nodig. Zo blok ik bewust tijd in mijn agenda om te sporten en mediteer ik elke ochtend (tip: de meditatie ‘Espresso shot’) en avond voor ik ga slapen. Ik ga heel goed op ritme en vaste rituelen. Zo check ik minstens tweemaal per dag bij mezelf in. Al is het op de wc. En ik heb mezelf aangeleerd om handige combinaties te maken. Een wall sit tijdens het tandenpoetsen, bijvoorbeeld. Een kleine investering met groot resultaat.”

Ook Vitaily is sinds een half jaar onderdeel van Aranka’s gezonde routine. Hoe dat bevalt? “Heel goed! Ik weet dat – ondanks dat ik alles goed probeer te doen en met gezond eten een heel eind zou moeten komen – het voor mij bijvoorbeeld een uitdaging is om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Het geeft me rust dat ik met Vitaily gebakken zit wat dat betreft. Ik merk duidelijk dat ik beter slaap. En mijn man, die snoept lekker mee”, lacht ze.

“Maar eerlijk is eerlijk: de boog kan niet altijd gespannen zijn”, voegt de onderneemster tot slot toe. “Natuurlijk heb ik ook momenten dat het minder lekker gaat en ik mezelf moet herpakken. Ik hoorde laatst in een video de rake tekst dat ‘de kunst dan is om streng voor jezelf te zijn, maar niet te hard’. Die houd ik erin voor komend jaar”, besluit ze.

Fotografie: studio Phylicia

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag
Geschreven door

Kim van Weering