Lage vitaminewaarden? Dit zijn de signalen van je lichaam

Hoe weet je of je een disbalans hebt op het gebied van bepaalde vitamines of mineralen? Het enige écht juiste antwoord op deze vraag krijg je als je je bloed laat onderzoeken. Je kunt een afspraak maken via de huisarts en je bloed vertelt je precies waar de tekorten eventueel zitten. Wél geeft je lichaam signalen die kunnen wijzen op lage vitaminewaarden, die je vervolgens verder onder de loep kunt nemen.

Het is altijd belangrijk om te letten op signalen die je lijf je geeft. Als je goed luistert naar je lichaam, kun je sommige kwaaltjes in de kiem smoren voor ze te serieus worden. Eventueel kan suppletie hierbij helpen, om lage vitaminewaarden weg te werken en vervolgens op peil te houden. 

Signalen bij lage vitaminewaarden

We hebben een aantal veelvoorkomende signalen bij een vitaminetekort voor je op een rijtje gezet:

Vermoeidheid

Iedereen is weleens vermoeid. Dit hoeft dan ook niet per se te duiden op lage vitaminewaardes, zeker niet als het niet chronisch is. Ben je echter constant moe en heb je moeite om elke dag de energie te vinden om dagelijkse dingen te doen? Dan zou de chronische vermoeidheid kunnen duiden op een vitaminetekort. Er zijn verschillende vitamines en mineralen die van belang zijn voor je energieniveau. Een voorbeeld hiervan is vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, die helpen zuurstof naar onze spieren en weefsels te transporteren. Als je lage vitamine B12-waarden hebt, kan dit leiden tot bloedarmoede. Dat kan vervolgens weer resulteren in vermoeidheid en moeite met concentreren. Andere vitamines en mineralen die van invloed kunnen zijn op je energieniveau, zijn vitamine D, magnesium en zink.

Huidproblemen

Een ander vervelend signaal van een disbalans op het gebied van vitaminen en mineralen, zijn huidproblemen zoals acne of een zeer droge huid. Wanneer je last hebt van een zeer droge of zelfs schilferige huid, zou het kunnen zijn dat je niet genoeg omega 3 binnenkrijgt. Omega 3 versterkt de huidcellen en is dus een goed wapen tegen onzuiverheden zoals puistjes, rosacea en eczeem. Verder zijn vitamine A, C en o.a. de mineralen zink en selenium belangrijk voor de huid. Heb je een onrustige huid (heel vet of juist heel droog?) ga dan eens na over of je genoeg van de bovenstaande vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Haaruitval

Elk mens verliest dagelijks 50 tot 120 haren. Dat is normaal. Heb je het idee dat jij veel meer haren verliest en dat dit chronisch het geval is? Dan zou het kunnen dat je een vitamine D-tekort hebt. Deze vitamine helpt bij het opnemen van calcium, wat nodig is voor sterke botten en spieren, maar ook voor gezond haar. Heel veel Nederlanders hebben trouwens last van een vitamine D-tekort, simpelweg omdat de zon hier niet vaak genoeg schijnt en alleen in de zomermaanden sterk genoeg is om voldoende vitamine D aan te maken. Ga je vitamine D suppleren? Slik dan altijd vitamine D3 in combinatie met vitamine K2. Vitamine D3 is de best opneembare vorm van vitamine D en vitamine K2 ondersteunt dit proces in je lichaam. 

Ook een tekort aan omega 3 zou de boosdoener kunnen zijn voor het verliezen van veel haren. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor je haar, omdat ze helpen bij het behoud van een gezonde hoofdhuid en het stimuleren van haargroei.

Tot slot is het mineraal zink belangrijk voor het behoud van gezond haar. Zink ondersteunt de opname van vitamine A, wat nodig is voor een gezonde hoofdhuid.

Grauwe huid en blauwe plekken

Heb je last van een grauwe huid en ben je net zo snel beurs als een perzik? Dan zou het kunnen dat je een tekort hebt aan vitamine B12 en/of vitamine K. Bronnen van vitamine B12 zijn dierlijke producten als vlees, vis, eieren en melkproducten. Goede bronnen van vitamine K zijn o.a. boerenkool, snijbiet, broccoli, spinazie en andijvie. Ook als het lang duurt voor wondjes genezen, zou het kunnen dat je niet voldoende vitamine K in je lijf hebt. 

Gebrek aan eetlust

Wanneer je plotseling minder eetlust hebt dan normaal, zou dit kunnen duiden op een tekort aan vitamine B1, B6 of B12. Deze vitamines zorgen voor een gezonde eetlust en helpen misselijkheid te verminderen. Verder helpt vitamine B1 bij de vertering van koolhydraten, vitamine B6 bij de vertering van eiwitten en vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Mentale klachten

Sommige tekorten aan vitamines en mineralen kunnen leiden tot mentale klachten zoals stemmingswisselingen en in extreme gevallen zelfs bijdagen aan een depressie. Vitaminen en mineralen die een belangrijke rol spelen bij je mentale gezondheid, zijn vitamine B12, D en magnesium.

Vitamine B12 draagt bij aan de aanmaak van de gelukshormonen serotonine en dopamine en een tekort aan vitamine D en/of magnesium verlaagt het serotoninegehalte. Ook werkt magnesium stabiliserend voor je gemoedstoestand en zorgt het ervoor dat je je emoties kunt ‘opvangen’ en werkt dus bevorderend voor je geestelijke balans. 

 

@vitailysupplementsDit zijn 6 veelvoorkomende signalen van lage vitaminewaarden: 1. Vermoeidheid 2. Haaruitval 3. Huidproblemen 4. Minder eetlust 5. Mentale klachten 6. Veelvoorkomende blauwe plekken

♬ 오리지널 사운드 – minlee 민리

 

Heb jij last van (één van) de bovenstaande symptomen en zou dat kunnen komen door lage vitaminewaarden? Vervelend! Gelukkig zijn bovenstaande zaken vaak op te lossen door extra op je voeding te letten: eet gezond en gevarieerd en zoek goede vervangers voor bronnen van vitamine B6, B12 en omega 3 als je vegetarisch of vegan eet, daar zal je lijf je dankbaar voor zijn.

Daarnaast kun je dagelijks een extra dosis vitaminen en mineralen suppleren. Uiteraard verschilt het per persoon in hoeverre je verschil voelt als je suppletie gaat slikken. Elk mens is anders en daarmee ook het effect van supplementen. Maar zolang je supplementen van hoge kwaliteit slikt, geef je jezelf in ieder geval een steuntje in de rug. Benieuwd of Vitaily iets voor jou is? Lees meer over onze supps en doe onze Vitaminetest

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag