Zo tackle je de winterblues

Winterblues. Nee, dan hebben we het niet over een melancholisch kerstliedje. Winterblues is een gemeenschappelijke term om een vorm van winterdepressie aan te duiden, die vaak optreedt tijdens de donkere, koude wintermaanden.

Als je last hebt van winterblues, kan je een dip ervaren in je stemming en energie, en in sommige gevallen zelfs symptomen hebben van een depressie. Met name in landen met lange, donkere winters komt het vaak voor. 

Oorzaken en symptomen van winterblues

Voordat we je meer vertellen over hoe je kunt dealen met de winterblues, gaan we eerst wat dieper in de oorzaken. Een van de belangrijkste factoren is de afname van de hoeveelheid natuurlijk licht die ontstaat tijdens de wintermaanden. Dit kan leiden tot een tekort aan vitamine D, wat vaak resulteert in een dip in je stemming. Ook zou het kunnen dat je in deze periode van het jaar wat minder sociale activiteiten onderneemt en minder tijd doorbrengt in de buitenlucht. Dit alles tezamen kan leiden tot de winterblues. Sommige mensen zijn überhaupt sowieso voor winterblues vanwege hun genetische aanleg of omdat ze eerder last hebben gehad van depressie of stemmingswisselingen. 

Een andere factor die mee kan spelen bij het hebben van winterblues, is een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Bekijk ook onze blog over de signalen van een vitaminetekort.

De symptomen van winterblues kunnen variëren van persoon tot persoon, maar ze omvatten vaak een dip in je stemming, vermoeidheid, minder interesse in activiteiten, minder eetlust en moeite om je te concentreren. Sommige mensen kunnen ook last hebben van slaapproblemen, gewichtstoename of -afname, sociale afzondering en een gebrek aan motivatie.

Tackle die winterblues

Een van de eerste stappen die je kunt zetten om je winterblues te verminderen, is zorgen dat je genoeg daglicht ziet. De makkelijkste manier is natuurlijk om lekker naar buiten te gaan. Naar buiten gaan is helaas niet altijd even ‘lekker’ in ons kikkerlandje … Dan kan lichttherapie ook goed werken! Bij lichttherapie word je blootgesteld aan helder licht. Meestal wordt dit in de ochtend gedaan. Het heldere licht helpt om de interne klok van het lichaam op gang te brengen en de productie van melatonine, het slaaphormoon, te reguleren.

Verder is het van belang dat je voldoende beweegt, gezond eet en stress vermindert – bijvoorbeeld door te mediteren

Welke vitamines bij winterblues?

Zoals we hierboven ook al aankaartten, kan de winterblues ook veroorzaakt woorden door een disbalans in nutriënten. Er zijn specifieke vitamines en mineralen die je kunnen ondersteunen bij het overwinnen van de winterblues:

 • Uit recent onderzoek (2022) is gebleken dat een hoge dosering van vitamine B6 zorgt voor minder angst en dat de vitamine helpt om depressie te verminderen.
 • Vitamine B12 is erg belangrijk voor ons mentale welzijn. Zo blijkt uit onderzoek (2016) dat mensen met lage vitamine B12-waarden een hoger risico hebben op mentale gezondheidsproblemen
 • Te weinig vitamine D3 kan ook een rol spelen bij het ontwikkelen van winterblues. De beste manier om vitamine D3 aan te maken, is in de zon zitten. Maar ja, die zien we natuurlijk veel te weinig in de winter. Bovendien is de zonkracht (als-ie al schijnt) onvoldoende. De vuistregel is: alleen als je schaduw korter is dan jij zelf bent, maak je vitamine D aan in je huid. In de winter komt de zon hier eigenlijk niet hoog genoeg voor. Een andere manier is het eten van voedingsmiddelen waar (kleine hoeveelheden) vitamine D3 in zitten, zoals vis, eieren en melk. Verder is suppletie de enige andere bron, waardoor heel veel Nederlanders extra vitamine D3 slikken. 
 • Magnesium kan helpen bij het verminderen van stress en een betere nachtrust, allebei belangrijke factoren bij het overwinnen van de winterblues. Goede bronnen van magnesium zijn onder andere bladgroenten, (volkoren) granen, noten en peulvruchten.

 

@vitailysupplementsVoel jij je somber, futloos en ben je niet vooruit te branden? 😓 Ai, dat kan zomaar een winterdipje zijn. Met deze vitamine en mineralen skip je je winterdip!

♬ Feel Good – Tundra Beats


Bovenstaande voedingsstoffen kan je binnenkrijgen door gezond en gevarieerd te eten, maar soms kan een extra boost, bijvoorbeeld om de winterblues het hoofd te bieden, heel fijn zijn. Gelukkig bevatten onze supplementen onder andere vitamine B6, B12, D3 en magnesium om jou door die koude wintermaanden heen te helpen.

Benieuwd welke vitaminen en mineralen er nog meer in de krachtpatsers van Vitaily zitten? Bekijk dan onze ingrediëntenlijst! Wil je Vitaily proberen? Dat kan met een maandpakket of een flexibel membership

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag