Zittend beroep? 5 tips om meer te bewegen tijdens je werkdag

De moderne mens zit te veel. Om de paar jaar laat het RIVM dit onderzoeken via de leefstijlmonitor. In 2021 brachten Nederlanders vanaf vier jaar doordeweeks elke dag ruim 9 uur zittend door. Op weekenddagen ligt het een uurtje lager, maar alsnog is dat te lang.

Zitten is ongezond: het verhoogt o.a. de kans op hart- en vaatziekten. Als je een zittend beroep hebt, is genoeg bewegen extra lastig. Kom van die bureaustoel af en doe je voordeel met onze tips om meer te bewegen op kantoor!

1. Beweeg onderweg naar je werk

Kun je lopend of met de fiets naar je werk (of gedeeltelijk, waarbij je bijvoorbeeld een halte eerder uitstapt of de auto iets verder van kantoor parkeert)? Doe dit dan regelmatig, zo heb je al vóór de werkdag begint een portie beweging in de pocket. Werk je (bijna altijd) thuis? Ga ‘s ochtends – voor of na je ontbijt – een blokje om. Zo zit er in de ochtend al wat beweging in je lijf en zorg je ervoor dat je frisse lucht inademt en het daglicht ziet (= goed voor je bioritme) in plaats van dat je vanuit je bed direct achter je beeldscherm kruipt.

2. Haal elk uur iets te drinken

Loop elk uur even weg van je computer, want het is belangrijk om je spieren goed doorbloed te houden. Opstaan van je bureaustoel voor een klein wandelingetje naar de keuken (voor een bakkie, een kop kruidenthee of een koud glas water), maakt al een enorm verschil. Sta je te wachten op de waterkoker of de koffiemachine? Doe een paar squats, enkele knee ups en wat rek-en-strek-oefeningen voor je armen en je rug. Het grote voordeel van veel drinken – het liefst water of thee – is dat je ook regelmatig naar het toilet moet. Zo heb je meteen weer een loopje. Bovendien is veel water drinken natuurlijk ontzettend gezond. Win-win!

3. Verken de verdiepingen

Tijd voor een toiletbezoekje? Ga eens op een andere verdieping, zo heb je meteen een trap getrotseerd. Moet je even kort overleggen met een collega op de vierde? Loop eens naar diegene toe in plaats van dat je een berichtje/e-mail stuurt. Leuker (verhoogt het werkplezier!) én gezonder. Werk je heel hoog in een kantoorgebouw? Stap elke dag een paar verdiepingen onder jouw werkplek uit en wandel de rest naar boven. Daag jezelf uit!

4. Staand vergaderen/werken

Beschikt jullie kantoor al over hoge tafels voor vergaderen en/of kun je jouw bureau omhoog zetten? Maak daar dankbaar gebruik van en zorg dat je elke dag een reminder in je agenda zet om een tijdje staand te werken (anders schiet het er vaak bij in). Zijn deze mogelijkheden er nog niet? Laat je werkgever inzien dat het een goede investering is. Want: goed zorgen voor het personeel = minder verzuim. Is het niet mogelijk nieuwe bureaus aan te schaffen of een paar staande werkplekken te creëren? Kijk dan naar houten frames die je op het bureau kunt zetten en eenvoudig kunt delen met collega’s, zoals deze. Met één houten frame dat je doorgeeft, kunnen drie medewerkers elke dag een tijdje staand werken.

5. Bewegen op kantoor doe je samen

Regelmatig even bewegen is ook voor je collega’s heel goed. Opper een dagelijks buikspierkwartiertje, een plank-challenge of ga na de lunch samen even wandelen in de omgeving van het kantoor. Zet het in de agenda, zodat iedereen er tijd voor vrijhoudt. Naast het feit dat dit beweging tijdens je werkdag oplevert, leidt het tot een stukje teambuilding. Geloof ons, het werkt écht. Team Vitaily gaat ook regelmatig samen aan de wandel in Heemskerk. Soms mét een doel (pakketjes wegbrengen naar het postkantoor), soms zonder. Maar er ontstaan altijd leuke gesprekken met collega’s. Bovendien: als je even afstand doet van je computer, kun je je daarna vaak een stuk beter concentreren!

 

@vitailysupplementsKom je met moeite aan een paar duizend stappen per dag? Deze supersimpele, tips helpen je om elke dag meer te bewegen.💚♬ origineel geluid – Vitaily

 

Wil je je gezondheid een extra boost geven in de vorm van supplementen? Vitaily is een multivitamine die belangrijke vitaminen en mineralen aanvult (met o.a. goed opneembare vormen van magnesium, omega 3, vitamine D3 en vitamine B12) . Benieuwd of Vitaily iets voor jou is? Probeer dan ons maandpakket of ultra flexibele membership of doe onze vitaminetest.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag