Waarom je ‘gouden duo’ vitamine D3 en K2 wilt combineren

Wist je dat vitamine D3 en vitamine K2 elkaar nodig hebben om goed tot hun recht te komen in je lijf? We leggen uit hoe het zit.

Vitamine D3 en vitamine K2 worden steeds vaker in één adem genoemd, vanwege hun synergistische werking. Wat maakt deze combinatie eigenlijk zo krachtig, waarom wil je vitamine D3 en K2 combineren? Hoe versterken deze vitamines elkaar? Wat kan dit ‘gouden duo‘ betekenen voor ons lijf? En hoe kun je een eventuele disbalans opmerken? Daar duiken we in dit blog dieper op in.

We nemen je mee langs alle ins en outs van deze twee vitamines – en trappen af met vitamine D.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor verschillende processen in ons lichaam. De twee belangrijkste vormen zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D is eigenlijk een overkoepelende term voor veel verschillende stoffen die vaak vitamine D genoemd worden.

Natuurlijke bronnen van vitamine D:

De meest natuurlijke bron van vitamine D is blootstelling aan zonlicht. Onze huid maakt vitamine D aan wanneer we worden blootgesteld aan ultraviolette B (UVB) stralen. Vitamine D komt niet in veel voedingsmiddelen voor. De beste bronnen zijn vette vis (denk aan makreel, zalm en tonijn), levertraan, verrijkte melk en sommige ontbijtgranen.

Functies van vitamine D:

Vitamine D speelt onder meer een cruciale rol bij de opname van calcium in onze darmen, wat essentieel is voor gezonde botten en tanden. Daarnaast is deze vitamine betrokken bij de regulatie van spierfuncties en heeft het invloed op ons immuunsysteem.

Signalen dat je lichaam (extra) vitamine D kan gebruiken:

Ben je constant moe? Ben je geregeld verkouden en lijkt elke infectie jouw kant op te waaien? Dan kan het zijn dat je wat extra vitamine D kunt gebruiken. Ook spierzwakte, krampen of pijn kunnen wijzen op een disbalans. Raadpleeg altijd een arts om een tekort vast te stellen.

Eerder schreven we een blog over waarom het ook een goed idee is om zomers vitamine D te (blijven) slikken. Want het is zeker waar dat zonlicht je lichaam helpt met de aanmaak van D, maar dit is vaak niet genoeg. En ‘onze’ founder Richard de Leth stipte in een artikel op OERsterk.nl in 2021 aan dat ‘een vitamine D-tekort een wereldwijde pandemie is, volgens experts’. Je leest het razend interessante stuk hier.

We kunnen nog véél meer schrijven over vitamine D, maar op deze pagina lees je er ook nog een heleboel over. Dan gaan we nu door naar vitamine K2.

Wat is vitamine K2?

Vitamine K2, ook bekend als menaquinone, is een in vet oplosbare vitamine die samen met vitamine K1 behoort tot de vitamine K-familie. Deze vitamine speelt een cruciale rol bij verschillende biologische processen in ons lichaam. Ons lijf ‘vormt’ vitamine K2 in de darmen. De hoeveelheid vitamine K die het lichaam aanmaakt is niet hoog. En met name van vitamine K2 kunnen we vaak wel wat extra’s gebruiken.

Natuurlijke bronnen van vitamine K2:

Vitamine K2 vind je onder meer in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto (gefermenteerde sojabonen), kefir en bepaalde gefermenteerde kazen. Ook vlees als rundvlees en varkensvlees bevatten vitamine K2, net als eieren en bepaalde dierlijke vetten.

Functies van vitamine K2:

Deze vitamine is vooral belangrijk voor de vaten in ons lichaam. Vitamine K staat erom bekend onze bloedstolling te reguleren, maar is ook belangrijk voor de groei van botten. Het ‘vervoert’ calcium door ons lichaam en houdt zo de bloedvaten schoon.

Signalen dat je lichaam extra vitamine K2 kan gebruiken:

Een disbalans aan vitamine K2 kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen en langzame bloedstolling – net als verminderde botdichtheid en een verhoogd risico op osteoporose.

Vitamine D3 en K2 combineren:

De titel en intro van dit blog verraadden het al: de twee hierboven uitgelichte vitamines zijn ‘onafscheidelijk’. Ze worden veel beter in ons lichaam opgenomen als er ook van de andere vitamine genoeg in het lichaam aanwezig is. De twee vitamines werken als team samen aan een goede botgezondheid en tegen hart- en vaatziekten. Ze komen beter tot hun recht als van allebei voldoende concentratie aanwezig is in ons lichaam. Daarom zijn vitamine D3 en K2 een van de ‘gouden duo’s’ in Vitaily. Elk dagzakje bevat 75 mcg vitamine D en 90 mcg vitamine K2.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag
Geschreven door

Kim van Weering