Déze vitaminen en mineralen dragen bij aan gezonde, sterke nagels

Je nagels laten stralen zonder dikke laag lak erop? In dit blog duiken we dieper in op het belang van gezonde, sterke nagels – en hoe vitaminen en mineralen daar een prominente rol bij spelen. Want, net als met een stralende huid, geldt ook in het geval van je nagels: ‘gezondheid komt van binnenuit.

Waarom hebben we eigenlijk nagels?

Ja, laten we het daar eerst eens over hebben. Je nagels beschermen je vinger- en teentoppen. Je vingers en tenen bevatten veel bloedvaten en zenuwen. Met name vingertoppen zijn een belangrijk onderdeel van het tastzintuig. De nagel beschermt de onderliggende zenuwen en bloedvaten tegen stoten en beschadiging. Maar ook tegen eeltvorming. Een belangrijk onderdeel van onze handen en voeten dus, waar we goed voor moeten zorgen.

Voedingsstoffen voor gezonde, sterke nagels

Nagels bestaan voornamelijk uit keratine. Dat is een eiwit dat ook in de hoeven en hoorns van dieren zit. Verschillende voedingsstoffen zijn belangrijk voor de conditie van de nagels, waaronder collageen. Dit belangrijke eiwit kan helpen bij het versterken en ondersteunen van de structuur van je nagels, waardoor ze minder snel splijten of breken. Ook speelt collageen een rol bij de hydratatie en groei van je nagels.

Disbalans aan vitaminen en mineralen

Naast collageen hebben vitaminen en mineralen ook invloed op de gezondheid van je nagels. Heb je last van nagels die snel scheuren of breken? Dan kan dat een teken zijn van een disbalans aan vitaminen en/of mineralen. Denk hierbij aan een ijzer- en zinktekort. Zink en ijzer dragen namelijk bij aan de opbouw van keratine; een eiwit dat je lichaam nodig heeft voor sterke nagels en mooie, glanzende haren. Daarnaast speelt zink een rol bij de celgroei en -herstel, inclusief de cellen die betrokken zijn bij het nagelbed.

Naast ijzer en zink spelen deze 5 vitaminen en mineralen ook een rol bij het krijgen én behouden van gezonde, sterke nagels:

– Biotine
Biotine, ook wel bekend als vitamine B7 of vitamine H, is essentieel voor gezonde nagels. Het speelt een cruciale rol bij de productie van keratine, het belangrijkste eiwitcomponent van onze nagels.
– Vitamine A
Vitamine A is van vitaal belang voor een gezonde celdeling en groei, wat ook van invloed is op de groei van je nagels. Het helpt bij het behouden van een gezonde huid en nagelriemen.
– Vitamine D
Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en fosfor, mineralen die nodig zijn voor sterke en gezonde nagels.
– Vitamine E
Vitamine E staat bekend om de voordelen voor de huid en het haar, maar het speelt ook een rol bij het bevorderen van gezonde nagels. Het helpt je nagels te beschermen tegen schade door vrije radicalen én vochtverlies.
– Selenium
Selenium is een krachtige antioxidant en helpt bij het beschermen van je nagels tegen vrije radicalen en schade door oxidatieve stress.

Naast de juiste voedingsstoffen kunnen de volgende tips ook bijdragen aan de kwaliteit en gezondheid van je nagels:

– Houd je nagels gehydrateerd door regelmatig handcrème aan te brengen. Kies voor een ‘troepvrije’, 100% natuurlijke variant.
– Voorkom teveel contact met water. Dit maakt je nagels droog en broos.
– Las een nagellakpauze in. Nagellak kan je nagels uitdrogen.
– Gebruik nagelriemolie om je nagelriemen gezond te houden.
– En uiteraard: vermijd nagelbijten, en gebruik je nagels niet te veel als hulpmiddel om dingen te openen. Hier kunnen ze flink van beschadigen.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag
Geschreven door

Kim van Weering