Waarom je lichaam ook in de zomer suppletie goed kan gebruiken

In de herfst en winter grijpen we massaal naar suppletie. Maar wist je dat je er ook in de zomer goed aan doet om supplementen in te nemen?

Dat je immuunsysteem in de herfst en winter wel een boost kan gebruiken, is zo klaar als een klontje. Wanneer het buiten kouder en natter wordt en een verkoudheid op de loer ligt, trek je toch sneller je potten met vitaminen en mineralen uit de kast voor wat extra ondersteuning. Maar wist je dat je er ook in de zomer goed aan doet om suppletie in te nemen?

In deze maanden brengen we vaak meer tijd buiten door, genieten we van de zon en zorgen vakanties ervoor dat we weer even ontspannen. Het warme weer doet de meesten van ons goed. Toch kan je lichaam juist ook in de zomer best een duwtje in de rug gebruiken. Waarom? We geven je vijf redenen:

1. Vitamine D-tekort (ja, ook in de zomer)

In de zomer komen we vaker in aanraking met de zon, wat zorgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D. ‘Kat in ‘t bakkie’, zou je denken. Toch maakt ons lichaam zelfs in de zomer lang niet altijd voldoende vitamine D aan om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te komen.

Je huid zet zonlicht om in vitamine D, maar dat geldt alleen voor zonlicht dat direct op de blote huid valt. Hoe meer kleding je draagt, hoe minder vitamine D je aanmaakt – zelfs in de volle zon. Een andere belemmering is dat de zon sowieso vaak niet krachtig genoeg is. Alleen tussen 11.00 uur en 15.00 uur is er genoeg zonlicht om D aan te maken. Maar ja, dat is juist het moment dat je eigenlijk niet onbedekt in de zon zou moeten gaan zitten…

Heb je een donkere huid? Dan is er een nog grotere kans op een vitamine D- disbalans. Een donkere huid bevat meer melatonine en een hoog melatoninegehalte vermindert de aanmaak van vitamine D.

Tijdens zonnige dagen smeren we ons (terecht) in met zonnebrandcrème. Helaas remt dit de aanmaak van vitamine D. Uiteraard is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon, maar voor wat extra vitamine D zou je 5-10 minuten onbeschermd in het ochtendzonnetje kunnen gaan zitten. Let wel op: hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt. Dat wil je absoluut vermijden.

Vitamine D bijslikken kan dus ook in de zomer geen kwaad. In de supplementen van Vitaily zit 75 microgram vitamine D3. Voor de meest effectieve opname van vitamine D3 is een combinatie met magnesium en vitamine K2 onmisbaar. Daarom zit in onze supplementen ook 90 microgram vitamine K2 en 300 microgram magnesium.

2. Je lichaam gebruikt extra energie

Wij zijn er heilig van overtuigd: magnesium is jouw ‘lifesaver’ in de zomer. Het omzetten van vitamine D kost je lichaam op warme dagen namelijk extra veel energie. Je herkent dat vermoeide gevoel en die zware benen na een dagje strand vast wel. Magnesium ondersteunt je energieniveau na zo’n zonovergoten dag.

3. Herstellen van de huid na een (mid)dag in de zon

Net even te lang gebakken in de zon? Oeps!. Een supplement met zink erin kan je huid ondersteunen bij het herstel als je te lang in de zon hebt gezeten. Zink stimuleert namelijk het herstellend vermogen van je huid en draagt bij aan het proces van celvernieuwing. Als antioxidant beschermt het cellen tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.

Ook vitamine A speelt een rol bij het regenereren en herstellen van de huid. Het kan helpen bij het verminderen van een verbrande huid en het bevorderen van een gezonde huidtextuur. Zowel zink als vitamine A zijn twee krachtige stoffen die je in de sups van Vitaily terugvindt.

4. Compensatie voor tekorten

In de zomer veranderen ook vaak onze eetgewoontes. Een ijsje na het diner, de bbq aan in het weekend en een frisse salade als lunch in plaats van brood. Hierdoor kunnen tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen ontstaan.

Brood is bijvoorbeeld voor veel mensen de belangrijkste bron voor jodium. De jodiumspiegel zien we dan ook vaak verschuiven in de zomermaanden.

Is jouw jodiumwaarde uit balans? Dan kun je dit bijvoorbeeld merken aan een droge huid, breekbare haren en nagels, trager denkvermogen of een lusteloos gevoel.

Uiteraard zijn supplementen geen vervanging voor gezonde voeding. Maar als je in de zomermaanden toch wat minder (groene) groenten en brood eet, kunnen je daily Vitaily-sups je een duwtje in de rug geven.

5. Verlies van mineralen door zweten

Tijdens de warme dagen zweten we meer en verliezen we niet alleen vocht, maar ook mineralen zoals zink en magnesium. Hierdoor kun je last krijgen van o.a. spierkrampen, vermoeidheid, duizeligheid en wordt het lastiger om warmte af te voeren.

Om de mineralen aan te vullen is het goed om voldoende water te drinken en voeding te eten zoals bladgroenten, noten, zaden, oesters, rood vlees, bananen en bouillon.

Daarnaast kan suppletie ook hierbij helpen. Het draagt bij aan het herstellen van je mineraalbalans. Vooral als je heel actief bent of veel wordt blootgesteld aan hitte. Neem je Vitaily sups dus zeker ook mee in je koffer op je wandel- of strandvakantie!

Benieuwd hoe je je supplementen veilig meeneemt én bewaart op vakantie?

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag
Geschreven door

Kim van Weering