De ins en outs over vulstoffen

Supplementen kiezen is geen peulenschil. Ten eerste vraag je je natuurlijk af welke nutriënten je nodig hebt. Dat verschilt per persoon, maar er zijn vitamines en mineralen waar de moderne mens over het algemeen snel een disbalans in ontwikkelt. Vervolgens kijk je naar de kwaliteit van de werkzame stoffen en uiteindelijk is een blik op de vulstoffen interessant. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.

In dit artikel leggen we je uit wat vulstoffen zijn, welke vulstoffen je het liefst vermijdt en welke vulstoffen Vitaily bevat. 

Wat zijn vulstoffen?

Een supplement bestaat uit de actieve stoffen – die in microgrammen en milligrammen in de pillen verwerkt zijn – en vulstoffen. Vulstoffen zijn naast de nutriënten toegevoegd aan het supplement om het vorm (tablet, capsule, softgel, druppels, etc.) te geven en het dus makkelijk te maken om nutriënten in te nemen.

Veel supplementen uit de winkel bevatten onnodige toevoegingen zoals synthetische kleur- of smaakstoffen, melkbestanddelen (lactose), maïszetmeel, gluten en/of zoetstoffen. Merken die hun supplementen zorgvuldig samenstellen, letten er in principe op dat hun producten deze extra ingrediënten en vulstoffen niet of nauwelijks bevatten, maar het is altijd goed om hier scherp op te zijn.

Welke vulstoffen het liefst vermijden?

Sommige supplementen bevatten vulstoffen en andere toevoegingen waar je voor je eigen bestwil het liefst met een grote boog omheen ‘slikt’. Hieronder een lijstje met voorbeelden:

Zoetstoffen (en hun schuilnamen!)

Supplementen bevatten voor de smaak soms ‘schuilsuiker’: stoffen die je misschien niet meteen herkent als suiker of zoetstof, maar dat wel degelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn Aspartaam, Acesulfaam K, Maltitol, Sucralose, Sacharose, Sucrose en vormen van Dextrose. Zijn deze stoffen nodig als vol- of smaakstof? Nee. Supplementen hoeven niet lekker te smaken, vinden wij. Je slikt ze door met water zonder ze echt te proeven. Zonde om kunstmatige zoetstoffen binnen te krijgen via een product dat je slikt als steuntje in de rug voor je gezondheid, toch?

Lactose (in het geval van vegan dieet of intolerantie)

Sommige supps bevatten lactose, de suiker die van nature aanwezig is in dierlijke melk (melksuiker). Het smaakt niet zoet, dus het is geen vorm van suiker die voor de smaak toegevoegd wordt aan een product. In principe is deze stof niet schadelijk, maar als je een vegan dieet volgt of intolerantie hebt, is het natuurlijk niet fijn als er lactose in je supplementen verwerkt is. Iets om op te letten in dat geval!

Magnesiumstearaat

Het stofje magnesiumstearaat (E572) wordt gebruikt als antiklontermiddel, glansmiddel en vulstof, onder andere om in het productieproces van supplementen te voorkomen dat ze vastplakken aan de mallen van de machines. Dit versnelt uiteraard het proces en maakt het goedkoper, wat gunstig is voor de producent.

Magnesiumstearaat is op Europees niveau ‘goedgekeurd’ als E-nummer, wat betekent dat het als ‘veilig’ is beoordeeld. Een stof wordt alleen erkend als E-nummer als er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, wat betekent dat het in principe niet schadelijk is. Dat toevoegingen van E-nummers invloed kunnen hebben op processen, is echter niet uitgesloten. E572 is een synthetische stof en er zijn theorieën die ervan uitgaan dat door toevoeging van magnesiumstearaat de oplosbaarheid en opneembaarheid van supplementen achteruit gaat, wat natuurlijk zonde zou zijn! Ook zou het kunnen dat magnesiumstearaat besmet is met kleine hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, omdat het gemaakt wordt met katoenzaadolie. In hoeverre deze theorieën waar zijn, is nooit goed onderzocht.

Het ligt er ook aan hoe magnesiumstearaat verwerkt is in een supplement. Als antiklonter- of glansmiddel zit het in een verwaarloosbare hoeveelheid in je supps, maar als vulstof is het ineens toch wat prominenter aanwezig en zijn de effecten dus niet helemaal duidelijk. De conclusie? Magnesiumstearaat is in principe een op Europees niveau veilig bevonden stof, maar het is vanwege de onzekerheid toch prettiger als het niet in je supps verwerkt is.

Natriumbenzoaat

Het stofje natriumbenzoaat is een conserveermiddel, dat ook als E-nummer (E211) erkend – en in principe dus als veilig wordt bestempeld. Er is wel een bovengrens bepaald: maximaal 0,5% van de totale samenstelling van het product mag natriumbenzoaat zijn. Als die grens wordt overschreden, kan het tot bijwerkingen leiden in de vorm van misselijkheid en duizeligheid. Daarnaast kan natriumbenzoaat in combinatie met vitamine C (ascorbinezuur) kankerverwekkend zijn. Liever geen natriumbenzoaat in je supps, dus.

Titaniumdioxide/titaandioxide

Het stofje titaniumdioxide (E171) is een witte kleurstof die soms voor tabletten gebruikt wordt. Helaas kan het dezelfde bijwerkingen hebben als natriumbenzoaat en kan het vervelend zijn voor mensen met gevoelige darmen en deze klachten verergeren. Ook zou titaniumdioxide genotoxisch kunnen zijn, wat betekent dat het DNA in cellen kan beschadigen. Of dit waar is, moet nog blijken uit verder onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft aan dat het onduidelijk is of titaniumdioxide helemaal risicovrij is. De kans dat producenten van kwalitatief goede supplementen dit stofje gebruiken is klein, maar het liefst mijd je E171 dus ook.

Welke vulstoffen bevatten de supps van Vitaily?

Vitaily bevat vulstoffen, maar deze zijn zorgvuldig geselecteerd. Richard de Leth heeft gekozen voor de volgende vulstoffen voor de tabletten en softgels van Vitaily:

Tabletten

Microkristallijne cellulose is een vulstof die bestaat uit houtvezels in de vorm van een wit poeder. Het zijn oplosbare vezels, die makkelijk oplossen in de maag. Daarmee is het een veilige, veelvuldig gebruikte vulstof voor supplementen in tabletvorm.

Natrium carboxymethyl cellulose is een bindmiddel. Het is een in water oplosbare vorm van cellulose met azijnzuur. Het is een veilig bindmiddel voor supplementen.

Leucine valt onder de natuurlijk voorkomende, essentiële aminozuren. Leucine speelt een rol bij spierherstel: het ondersteunt de eiwitsynthese – het opbouwen van eiwitten in de spieren.

HPMC (oftewel hydroxypropylmethylcellulose, ook wel hypromellose genoemd) is een plantaardig – want: uit granen afkomstig – alternatief voor dierlijke gelatine dat gebruikt wordt als ‘coating’ of omhulsel van suplementen, of als bind- of verdikkingsmiddel. HPMC is een vorm van cellulose, is eenvoudig oplosbaar. Het heeft geen specifieke invloed op processen het lichaam en is dus een goed en veilig alternatief voor gelatine. Daarnaast is HPMC goed bestand tegen warmte en vocht en beschermt het daarmee de actieve stoffen in supps die daar niet goed tegen kunnen. Daarmee kan HPMC dus ook helpen om de kwaliteit van supplementen hoog te houden.

Softgels

Tapiocazetmeel is een meel gemaakt van de cassavewortel, dat vaak gebruikt wordt als bind- en verdikkingsmiddel – ook in sauzen, soepen en baksels. Het zijn glutenvrije, goed oplosbare vezels. Het is een veilige vulstof voor supplementen.

Glycerol (ook wel glycerine genoemd) is een veilige, vochtvasthoudende stof die gebruikt kan worden als verdikkings- en conserveringsmiddel, of als emulgator, om water en olie te mengen. Het komt van nature voor in het menselijk lichaam en in dierlijke en plantaardige vetten. Het smaakt van nature vrij zoet, waardoor ook de softgels van Vitaily een lichtzoete smaak hebben (dat komt dus niet door zoetstof!).

Water behoeft geen verdere uitleg. Toch? 😉

 

 

Zo, dat was een flinke berg informatie over vulstoffen. Hopelijk was het duidelijk en kun je er iets mee. Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een DM op Insta of stuur je vraag naar info@vitaily.nl. Wil jij Vitaily proberen? Bestel een maandpakket of kies voor een ultra-flexibel membership.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag