3 tips tegen herfstkwaaltjes

We moeten eraan geloven. De ‘R’ zit weer in de maand. De dagen worden korter (help, daar gaat ons daglicht!) en buiten is het koud en nat.

Doordat je minder in aanraking komt met zonlicht, maakt je lichaam (te) weinig vitamine D aan. Dit leidt vaak tot vermoeidheid en een lagere weerstand. De energie om dingen te ondernemen, ebt weg. Tijd om extra goed voor jezelf te zorgen! We helpen je een beetje op weg met drie tips die – naast het slikken van je daily Vitaily – kunnen helpen bij het voorkomen van herfstkwaaltjes. 

1. Verhoog je weerstand

Als je gezond bent, kun je de hele wereld aan. Om te zorgen dat de ‘R’ in de maand geen vat op jou krijgt, is een goede weerstand belangrijk. Een paar adviezen om je weerstand op topniveau te krijgen (en houden).

Douche koud af (ja, ook in de herfst), want dat versterkt je immuunsysteem. Hoe dan? Nou, het koude water zorgt voor een acute stressreactie in je lijf. Dit stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, wat bijdraagt aan het afweersysteem dat zich wapent tegen ziektekiemen. Wil je daar meer over weten? In deze video licht ‘onze Richard’ het uitgebreid toe.

Door met wat je kunt nuttigen om je weerstand te verhogen en op peil te houden. Eet gezond, gevarieerd en kleurrijk, daar komt het (eigenlijk altijd) op neer. Bereid in het najaar regelmatig seizoensgroenten als pompoen, boerenkool, paddenstoelen en/of pastinaak. Deze zitten bomvol vitaminen en mineralen die goed zijn voor je weerstand. Denk ook aan goede, onverzadigde vetten (vette vis, noten, avocado), eiwitten (vlees en zuivel, graanproducten, peulvruchten) en fruit voor een flinke dosis vitamine C.

Belangrijke vitamines en mineralen voor je weerstand zijn o.a. vitamine A, B12, C, D en Zink. Behalve C vind je deze allemaal in Vitaily. Waarom zit er geen vitamine C in Vitaily? Heel simpel: omdat het vrij eenvoudig is om daarvan (ruim) voldoende van uit je voeding te halen, mits je gevarieerd en gezond eet. Suppletie is er immers altijd als aanvulling, niet als vervanger van gezonde voeding. De andere vitamines kunnen een grotere uitdaging zijn om genoeg van binnen te krijgen. Door die dagelijks te suppleren geef je jezelf een steuntje in de rug.

Wat is er verder nog belangrijk voor een goede weerstand? Beweging (ga aan de wandel, leef je uit tijdens je favoriete sport of spring op de fiets voor een tochtje in de natuur), goed slapen (zie tip 3) en bewust ontspannen (mediteer, pak je yogamat erbij, maak een wandeling, lees een boek of luister een podcast).

 

2. Boost je mood

Veel mensen krijgen last van een mentale herfstdip, waardoor je je moe en futloos kunt gaan voelen. Vitamine B12, D3 en magnesium zijn echte moodboosters. Die vind je in bladgroenten, noten, eieren, peulvruchten, biologisch vlees en natuurlijk in de Vitaily supps. 😉 Andere voedingsmiddelen die je humeur een slinger in de goede richting kunnen geven? Pure chocolade (let op, minimaal 70% cacao!), vette vis (zalm, makreel, paling) en gefermenteerde voeding (yoghurt, kefir, zuurkool). 

Ga daarnaast elke dag minimaal 30 minuten naar buiten. Ja, ook als het regent – dan is een goede plu je beste vriend. Daglicht en frisse lucht zijn goed voor je fysieke én mentale gezondheid. 

Ook goed voor je gemoedstoestand?

 • Dingen doen waar je blij van wordt. Een open deur misschien, we weten het. Maar het werkt écht. Omring jezelf met mensen waar je van houdt, maak tijd voor je hobby’s en trakteer jezelf af en toe. Doe elke dag iets wat niet ‘moet’, maar ‘mag’. Iets waar JIJ blij van wordt. Geluksmomenten maken een enorm verschil voor je humeur en je hebt zelf de touwtjes in handen om die te creëren.
 • Knuffelen. Want bij aanraking komt het gelukshormonen dopamine en oxytocine vrij. Het geeft je een gevoel van geborgenheid en liefde, je wordt er rustig van en het is een ‘wapen’ tegen het stresshormoon cortisol, dat stress veroorzaakt. Enne, een knuffel van drie seconden zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

3. Slaaaaaaaaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede weerstand. Ga op tijd naar bed en probeer de komende weken één witte tablet uit ons dagzakje – deze bevat magnesium – te bewaren tot drie uur voor je naar bed gaat. Neem ‘m bijvoorbeeld bij het avondeten, of een half uur/uur daarna. De magnesium in het tablet helpt je om beter te slapen, omdat het de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) ondersteunt.

Zorg er ook voor dat je zeker anderhalf uur voor je naar bed gaat eventuele beeldschermen weglegt of uitzet. Het kunstmatige licht brengt je lijf in de war en remt de productie van melatonine. In de laatste anderhalf uur is het beter om een boek te lezen. Of ga in bad met een ontspannen muziekje.

Nieuwsgierig naar hoe je je nachtrust (structureel) kunt verbeteren? Dan hebben we iets tofs voor je. Wij schreven er een compleet magazine over (in samenwerking met experts), dat je hier gratis (!) kunt downloaden. Een van de artikelen in het magazine kwam tot stand in samenwerking met onze collega’s van OERsterk: 4 OERsterke tips voor een betere nachtrust.

 

 

Zo. Hopelijk kom je – met deze tips in je achterhoofd – vitaal en zonder een te grote herfstdip het najaar en de winter door. Denk je dat je misschien profijt zou kunnen hebben van suppletie als aanvulling op je gezonde voeding? Bestel dan hier onze supps. Wil je er eerst meer over lezen? Geen probleem. Verdiep je in ons verhaal, de voordelen van Vitaily en onze keuzes op het gebied van duurzaamheid

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag