‘Als een vrouw geen zin heeft, vinden we dat niet gek. Bij mannen zijn we verbaasd’

In gesprek met seksuoloog Steven Vreden

“Het stereotiepe beeld van het verschil tussen mannen en vrouwen kennen we allemaal: vrouwen zoeken vooral genegenheid en mannen willen alleen seks”, begint intimiteitsexpert (bij Married At First Sight), seksuoloog, psycholoog en relatietherapeut Steven Vreden zijn verhaal. “De verlangens naar intimiteit en seks zijn twee verschillende dingen, dat klopt. Je kunt heel intiem zijn met iemand zonder seks te hebben en je kunt seks met iemand hebben zonder dat het intiem voelt, maar het kan ook samenkomen.”

Fotografie: Coco Olakunle

Soms heb je zin in ‘platte’ seks (puur vanuit lust), de andere keer is er behoefte aan een diepe, emotionele connectie. En dat is heel normaal, stelt Steven. “Maar als de behoeftes tussen mensen die seks hebben niet overeenkomen, worden er harten gebroken. Zodra mensen intimiteit voelen tijdens de seks, staat de verbinding tussen hen centraal – in plaats van de ‘daad’ (en het orgasme als resultaat). Dat is waar we uiteindelijk (bijna!) allemaal, zowel mannen als vrouwen, naar op zoek zijn: de magische combinatie, waarin intimiteit tijdens de seks de connectie versterkt.”

Mannen en seks

De maatschappij ‘dwingt’ mannen om stoer te doen over seks en (praten over) intimiteit lastig te vinden, maar eigenlijk verschillen de behoeften van mannen en vrouwen niet veel van elkaar, legt Steven uit. “Het is niet zo dat het libido (oftewel het seksuele verlangen) van mannen by default veel hoger is. Van mannen wordt wel verwacht dat zij altijd zin hebben in seks en er gelijk ‘klaar voor zijn’ als de kans zich voordoet. Als een vrouw geen zin heeft, vinden we dat niet gek, maar bij een man zijn we verbaasd. Terwijl: bij zowel mannen als vrouwen spelen er talloze factoren mee die bepalen of je wel of niet openstaat voor intimiteit of seks op een bepaald moment.”

Want, licht Steven toe, zowel mannen als vrouwen hebben de juiste, gebalanceerde omstandigheden én een stimulerende aanloop nodig als het over zin in seks gaat. “Meestal krijgen mannen wel zin als er visuele en/of fysieke stimulatie is – en bij hen is daar soms iets minder voor nodig dan bij vrouwen – maar ook bij mannen spelen mentale factoren mee. Fantasieën en gevoelens voor de ander werken bevorderlijk, stress en angst hebben juist een negatieve invloed. Daarnaast zijn ook hormonen (de hoeveelheid testosteron) en omgevingsfactoren van invloed: is er een ontspannen sfeer tussen de man en zijn partner?”

“En dan heb je natuurlijk ook nog de algehele gezondheid die bepalend kan zijn voor de mate van opwinding. Als er iets niet helemaal lekker gaat (fysiek of mentaal), werken eenvoudige, visuele prikkels waarschijnlijk niet. Om zin te hebben in seks, is het belangrijk om in balans te zijn – zowel in jezelf als met je partner.”

[…]

Wil je het volledige artikel lezen? Dat vind je in onze Libidospecial.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag