Sarah Leers over Human Design en intimiteit: de 4 typen en hun behoeften

Welke invloed heeft jouw Human Design-blauwdruk op je behoefte aan intimiteit en de manier waarop je het beleeft?

Daar spraken we over met dé Nederlandse expert op dit gebied: Sarah Leers. Voordat we inzoomen op de link tussen Human Design-typen en intimiteit, legt ze uit hoe dit systeem precies werkt. 

Fotografie: Sigy Kops

“Human Design is gebaseerd op je geboortedatum, -tijd en -plaats en de stand van de planeten op dat moment. Planeten hebben een energetische frequentie – dat weten we al duizenden jaren. Dit heeft invloed op ons op aarde. Lange tijd was de wetenschap er nog niet van overtuigd dat neutrino’s (minuscule elementaire deeltjes) informatie kunnen overdragen. Inmiddels is bewezen dat neutrino’s massa hebben. Dat betekent dat ze informatie kunnen opslaan en doorgeven. Dit is de basis van de kwantummechanica. Kortom: het is wetenschappelijk aangetoond dat we beïnvloed worden door de planeten in ons zonnestelsel.

Op het moment dat er een kindje geboren wordt, gaat er een stroom van neutrino’s door het lijfje heen. Dat maakt een ‘afdruk’ van wie het kindje is en dat is de blauwdruk die we kunnen analyseren binnen Human Design: het geeft je een strategie voor het maken van keuzes. Je hoeft dit systeem niet te geloven, je mag experimenteren en toetsen of het voor jou klopt”, legt Sarah uit.

De vier typen en hun behoeften

Laten we eens inzoomen op de verschillende typen binnen Human Design: Manifestors, Generators, Projectors en Reflectors. Bij sommige typen is seksualiteit een constante in hun blauwdruk, bij andere typen niet.

Generators en Manifesting Generators – ongeveer 70% van de mensen …

… hebben een gedefinieerd sacraal centrum. In het sacrale centrum staan seksualiteit en creatiekracht centraal. Dit betekent niet dat alle (Manifesting) Generators fysiek gezien vruchtbaar zijn, maar seksuele intimiteit is een stabiel thema in hun leven. (Manifesting) Generators zoeken vervulling in hun werk en relaties, zodat ze aan het einde van de dag moe maar voldaan naar bed kunnen. Als hun libido laag is, heeft dat meestal te maken met leefstijl en/of stress. De sacrale energie is dan vastgezet; het stroomt niet. Dat brengt vermoeidheid en frustratie. Als (Manifesting) Generators elke dag seks ‘nodig hebben’ om spanning en/of energie kwijt te raken, betekent dit dat zij te weinig vervulling in hun leven ervaren. Bij de andere drie typen is het sacrale centrum niet ingekleurd. Zij hebben geen consistente energie in het sacrale centrum. Dit wil niet zeggen dat seks voor hen onbelangrijk is, maar de behoefte en/of energie is er niet altijd.

Projectors (22,5 % van de mensen) …

… zijn er om energie te sturen en focussen zich volledig op een ander. Hierdoor kunnen zij, vooral in één-op-één-relaties, een mooie, intieme verbinding creëren. Projectors zijn daardoor ook goed in tantra en het aanvoelen van energie in het seksuele spel. Het gaat niet om het resultaat (orgasme), maar om de connectie – de dans van de intimiteit. Omdat Projectors energie kunnen begeleiden, kunnen zij (Manifesting) Generators helpen bij het helen van hun sacrale centrum. Hiervoor is het wel belangrijk dat beide typen voldoende bewustzijn hebben.

Manifestors (9% van de mensen) …

… hebben een ‘repelling’ aura. Hun energieveld stoot een beetje af. Intiem zijn met een Manifestor is niet vanzelfsprekend. En dat kan soms best lastig zijn, zowel voor de partner als voor henzelf. Manifestors verlangen ook naar verbinding, maar dit verloopt niet altijd harmonieus vanwege hun gesloten energieveld. De omgeving kan daardoor niet aanvoelen wat de Manifestor ervaart of van plan is. Manifestors kunnen hiermee omgaan door letterlijk te verwoorden hoe zij graag contact willen hebben met de ander – de kans is namelijk groot dat diegene dat niet in de gaten heeft.

Reflectors (1-2 % van de mensen) …

… zijn eigenlijk niet zozeer met mensen bezig, maar meer met de natuur, de dieren en de kosmos. Zij hebben een gesloten en ‘sampling’ aura. Dit betekent dat zij bepaalde aspecten in zich opnemen, de rest laten ze van zich afglijden. Dit maakt dat ze voor anderen soms ongrijpbaar zijn. Reflectors zijn radars: zij kunnen waarnemen wie afwijkt van de norm. Dat kan positief of negatief zijn. Als een Reflector zelf beperkende en conservatieve overtuigingen heeft, zal die je ervan willen weerhouden om een ander pad te kiezen. Als een Reflector vrij is, moedigt die je aan om ook je authentieke zelf te zijn.

Je partner begrijpen: praten over intimiteit

Human Design gaat over jezelf leren kennen én een goede omgang met de ander, stelt Sarah. “Volg je strategie en autoriteit en communiceer vanuit jouw waarheid met de ander. Een Generator en een Manifestor hebben een andere liefdestaal. De Generator wil omhullen en verbinden, de Manifestor duwt dat onbewust juist weg en verlangt naar vrijheid. Mijn advies? Verdiep je in het design van de ander, op die manier krijg je begrip voor de verschillende mechanismen. Informeer de ander over je gevoelens en verlangens en spreek uit wat voor jou belangrijk is. En vooral: accepteer elkaar. Echte liefde is: ‘Ik zie wie jij bent en heb niet de behoefte om iets aan jou te veranderen. Tegelijkertijd kan ik mezelf zijn, want jij ziet en accepteert mij ook’.”

[…]

Wil je het volledige artikel lezen? Dat kan! Je vindt het in onze Libidospecial. 

Belangrijk: het is oké als je weinig behoefte hebt aan intimiteit. Elk mens is anders en intimiteit zou nooit moeten voelen als een verplichting – ook niet met je partner.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag