Mitchel Viljeer (Rotterdamse Glimlach) over werkgeluk

In de Week van de Werkstress is het extra belangrijk om stil te staan bij (het verminderen van) stress en werkgeluk. Dit doen wij met Mitchel Viljeer, die je wellicht kent als de ‘Rotterdamse Glimlach’.

Wat is werkgeluk? Wanneer spreken we daarvan en hoe kun je het realiseren voor jezelf en je collega’s?

Voor Mitchel, leidinggevende bij de gemeente Rotterdam (Stadsbeheer), is het glashelder. “Voor mij uit werkgeluk zich in de kleine dingen. Ik trek ‘s ochtends vrolijk de ‘slaapmuts’ van mijn hoofd. Ik smeer met plezier mijn bammetjes en arriveer met een grote (Rotterdamse) glimlach op het werk. Een blij gezicht nodigt uit om gesprekken te voeren. Je bent benaderbaar en dat werkt aanstekelijk.”

Hoe draagt Mitchel werkgeluk over op anderen? “Als leidinggevende vind ik het belangrijk om mijn collega’s in hun kracht te zetten en hun talenten te laten benutten. En als zij goed bezig zijn, zet ik ze in de schijnwerpers. Werknemers laten doen waar zij blij van worden (en ze blijk van waardering geven), heeft een groots effect op het individuele werkgeluk, op de sfeer onderling en op het contact met klanten. Na een compliment – of je ‘m nu geeft of ontvangt – stroomt de positiviteit door hun aderen.”

Tips heeft Mitchel uiteraard ook. Hierbij vijf stuks op een rijtje voor meer werkgeluk bij jou op de werkvloer:

1. Laat de ‘appnek’ los

“Zie je collega’s vaak op hun telefoon kijken – of betrap je jezelf erop? Laat die ‘appnek’ [met je hoofd voorover gebogen naar je mobiele telefoon staren] los en vraag of anderen dat ook doen. Knal die schouders naar achteren, borst vooruit, kijk de wereld in en geef je zintuigen de kost!”

2. Vraag hoe het met collega’s gaat en wees open over jezelf

“Hoe fijn is het als je bij je collega’s terecht kunt? Door oprecht aan anderen te vragen hoe het gaat, krijg je meer begrip voor elkaar als het even wat minder gaat en iemand er misschien niet helemaal ‘bij’ is. Met elkaar praten (ook over dingen die niet per se met werk te maken hebben) creëert een open cultuur. Deel ook dingen over jezelf. Die openheid en verbinding tussen collega’s is enorm belangrijk – je ziet elkaar immers bijna elke dag!”

3. Geef complimenten

“De menselijke, innerlijke motoren van werknemers vormen de belangrijkste schakel van een bedrijf. Deze werken het beste als er onderling vertrouwen en enthousiasme over het werk is. De innerlijke motor schakelt zelfs naar de zesde versnelling als je van collega’s blijk van waardering krijgt. Complimenteer elkaar dus vaker! Let op: houd het oprecht. Ga niet iets verzinnen. Iets heel kleins als een schouderklopje en een ‘Lekker bezig!’ kan iemand al enorm goed doen.”

4. Betrek collega’s/werknemers bij ontwikkelingen

“Betrek mensen in een vroeg stadium bij ontwikkelingen/veranderingen op de werkvloer. Geef ze de kans om mee te praten vóór de beslissing genomen wordt. Zo creëer je draagvlak bij iedereen. En ja, elk individu is een schakel van het grote geheel. Als iedereen op de hoogte is van wat er in een organisatie speelt, streef je samen naar succes. Zo niet, dan is de kans op weerstand veel groter. Transparantie over plannen van het bedrijf draagt bij aan het hebben van een gezamenlijk doel – een missie. Dat verhoogt het werkgeluk.”

5. Balans en kiezen voor jezelf

“Regelmatig vragen mensen mij of het niet eens ‘tijd wordt voor een andere job?’. Die beantwoord ik volmondig met ‘NEE’. Want zolang het vuur brandt, zit je goed. Als je passie voelt en gemotiveerd door de organisatie ‘flaneert’, is er een innerlijke steekvlam. Maar zodra je het gevoel krijgt dat je met lood in de schoenen op de werkvloer rondloopt en de week het liefst ‘wegkijkt’ richting het weekend, is het wel belangrijk om jezelf even achter de oren te krabben. Stel jezelf de vraag of je nog gelukkig bent – en in hoeverre je werk daar invloed op heeft. Geluk op het werk en thuis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je brengt hele dagen op je werk door, dus het is belangrijk om je er prettig te voelen. En als dat niet zo is, zit je ook thuis minder lekker in je vel. Wees waakzaam op zaken waarbij je een onprettig gevoel krijgt en voorkom die ‘laatste druppel’. Probeer de bovenstaande tips uit en neem een proactieve houding aan in het creëeren van werkgeluk – voor jezelf én voor anderen.”

Mitchel over Vitaily

Sinds een maand gebruikt Mitchel ook Vitaily. “Ik ben er heel enthousiast over. De tabletten ‘klappen’ makkelijk door de keel. In combinatie met een beter slaapritme (elke avond op een vast tijdstip naar bed), ben ik me fitter gaan voelen. Vroeger was ik weleens iets minder vrolijk in de middag – zeker als de wekker ‘s ochtends al om 05:02 gaat. De afgelopen tijd heb ik daar geen last van gehad …”

 

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag