Droge ogen? Traanogen? Neem deze tips ‘in ogenschouw’

Dat je ogen belangrijk zijn, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Ze vertellen je een heel groot deel van wat je dagelijks waarneemt. En dus wil je ze ongetwijfeld in optimale conditie houden.

Toch krijgen je kijkers elke dag een hoop te verduren. Felle schermen, wind, kou en droge lucht (op kantoor of in huis) zijn slechts enkele factoren waar je ogen gevoelig op kunnen reageren.

Als je ogen droog en/of geïrriteerd zijn, kun je last krijgen van prikkende, schurende, brandende of rode ogen. Ook kunnen ze dan juist gaan tranen, omdat het hoornvlies uitdroogt en de traanklier een signaal krijgt om tijdelijk meer traanvocht te produceren. Ook slijmvorming in de ooghoeken en/of wazig zien zijn symptomen dat je ogen wat extra aandacht nodig hebben. 

Omdat we in de winter meer binnen zitten, spenderen we meer tijd in de droge lucht. En áls je dan naar buiten gaat, waait het vaak hard of is het koud. Dat zijn natuurlijk ook niet de beste omstandigheden … Daarnaast kijken ‘we’ in de winter meer naar schermen, wat enorm vermoeiend kan zijn voor je ogen. 

Daarom is het belangrijk om je ogen – zeker in de winter – bewust rust te geven. Hoe doe je dat? We zetten een paar tips voor je op een rijtje: 

Digital detox 

Neem bewust afstand van schermen – zeker ‘s avonds. Het is niet alleen beter voor je ogen om niet de hele avond naar dat felle licht te kijken (als je naar een scherm tuurt, ‘vergeet’ je vaak te knipperen – waar je droge ogen van krijgt), maar ook voor je nachtrust. Je lichaam gaat het slaaphormoon melatonine aanmaken als het donker wordt. Als je ‘s avonds naar felle schermen blijft kijken, hou je je lichaam dus eigenlijk voor de gek. Het beste is om ‘s avonds – in ieder geval twee uur voor je naar bed gaat – niet meer naar de televisie of je telefoon te kijken. Lastig, dat weten we. Lees een boek bij gedimd (warm) licht, en ga lekker naar bed als je voelt dat je ogen moe worden. Je kijkers – en je energieniveau – zullen je dankbaar zijn! 

Test en verbeter de luchtvochtigheid 

Heb je het idee dat de luchtvochtigheid op kantoor of in je huis niet optimaal is? Dat zou goed kunnen – zeker in de winter. Bij lage temperaturen heeft lucht moeite om vocht vast te houden. Dan zou je denken dat de verwarming aanzetten helpt, maar het tegenovergestelde is waar: de warmte die ontstaat, verdrijft het vocht alleen maar. Ook airconditioners hebben dit effect, overigens. Dat kan in de zomer een oorzaak van droge ogen zijn. 

Een goede, gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 30 en 70%. Daaronder is de lucht te droog, daarboven is de luchtvochtigheid te hoog. Het exacte percentage kun je meten met een hygrometer – die zijn in allerlei prijsklassen te koop (ook onder de € 10,-).

Wil je nu alvast een indicatie? Dan heb je alleen een glas water met daarin drie ijsblokjes nodig. Zet het in de woonkamer (niet te dicht bij de keuken – eventuele kookdampen kunnen het experiment beïnvloeden), laat het een minuut of 4-5 staan en check daarna hoe het glas erbij staat. Druipt het glas van de condensatie? Dan is de luchtvochtigheid (te) hoog. Is er helemaal geen condens? Dan is de lucht te droog. Waarschijnlijk is de luchtvochtigheid gezond als er zich een beetje condens op het glas vormt, maar er geen grote druppels aan hangen. Als je het écht zeker wil weten, is een hygrometer de beste optie om het exacte percentage te meten. Vermoed je dat het nodig is om de luchtvochtigheid op kantoor of in huis te verbeteren? Dan zijn er speciale apparaten die de luchtkwaliteit optimaliseren. 

Eet je ogen gezond(er)  

Je ogen hebben, net als alle andere lichaamsdelen en -processen, de juiste hoeveelheid van een hele rits aan voedingsstoffen nodig. We zoomen in op drie stoffen die belangrijk zijn voor je ogen: 

Omega 3 

Allereerst: omega 3. Met name het vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen voor de ogen. Het ondersteunt een goede werking van je gezichtsvermogen, het functioneren van je netvlies en de algehele conditie van je ogen. Als je (chronisch) te weinig omega 3 binnenkrijgt, wordt dat in verband gebracht met een grotere kans op oogziekten en oogirritatie. 

Omega 3 vind je met name in vette vis (zalm, makreel, ansjovis, haring en sardines). In mindere mate vind je omega 3 ook in noten, pitten, zaden (lijnzaad, chiazaad, hennepzaad), postelein en sojabonen. Vissen maken echter niet zelf omega 3 aan. Vis is enkel een goede bron omdat zij – via de algen die zij eten – veel omega 3 binnenkrijgen. 

Omdat Vitaily niet wil bijdragen aan overbevissing en het belangrijk is dat onze supplementen voor iedereen toegankelijk – en dus vegan – zijn, kiezen wij ervoor om algenolie te gebruiken als bron van omega 3 (DHA en EPA). 

Vitamine A

De actieve vorm van vitamine A is retinol, onder andere belangrijk voor je huid, nagels en haar, maar ook voor het afweersysteem en de werking van je ogen (met name het netvlies). Een disbalans op het gebied van vitamine A kan o.a. droge ogen veroorzaken. Goede bronnen van vitamine A zijn vis, kip, lever, boter, eieren, melk en eieren. Bètacaroteen, een stofje dat in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A, zit in groente- en fruitsoorten die oranje, rood en geel van kleur zijn – waaronder pompoen, abrikoos, mango, zoete aardappel, wortel, paprika, sinaasappel en meloen. 

Zink 

Dit krachtige mineraal ondersteunt het functioneren van je netvlies, helpt je goed te kunnen zien in het donker en beschermt je ogen tegen UV-straling en oogaandoeningen (waaronder staar). Ook ondersteunt zink de opname van vitamine A, een andere belangrijke voedingsstof voor je ogen. Het mineraal zink zit in gevogelte, rood vlees, noten, eieren, melkproducten, vis en schaaldieren (mosselen en oesters). Het is belangrijk om elke dag genoeg zink binnen te krijgen, want je lichaam kan het niet opslaan.

 

Wil jij lichaam en geest een steuntje in de rug geven? Dagelijks supplementen slikken is geen overbodige luxe: het is een aanvulling op gezonde voeding, waarmee je een disbalans voorkomt. Probeer de krachtpatsers van Vitaily, met onder andere omega 3, vitamine A en zink, maar ook vitamine B12, vitamine D3 en vitamine K2.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag