Stress an sich is niet zo erg. Je hebt kortdurende, acute stress zelfs nodig om te overleven. Maar chronische stress is een ander verhaal.
Heb je regelmatig last van vermoeidheid, hoofdpijn of merk je dat je snel geïrriteerd raakt? Blijven je gedachten maar doorgaan, wat je een onrustig en opgejaagd gevoel geeft? Voel je je regelmatig overweldigd en gehaast? En kun je je niet herinneren wanneer je voor het laatst echt ontspannen was? Ai, niet prettig! Het zou kunnen dat je dan meer (en langer) stress ervaart dan goed voor je is. Je bent helaas niet de enige. Bijna iedereen ervaart wel eens werkstress. En zelfs één op de zeven werkenden heeft last van chronische stress- en burn-out klachten.
Herken je dat je regelmatig de tijd of energie niet hebt om die gezonde keuzes te maken? Dat je steeds denkt: nú ga ik echt weer even beter voor mezelf zorgen, maar lukt het gewoon niet om op tijd naar bed te gaan? Heb je toch weer te hard doorgewerkt en te weinig pauze genomen? Is je enige loopje buiten die van kantoor naar de auto en kies je toch voor een snelle hap onderweg in plaats van een gezonde maaltijd?
Vraag je je weleens af hoe anderen dat doen: werk, kinderen, sporten én het huishouden? Dit zijn 10 gewoonten van mensen die (bijna) nooit stress hebben:
1. Stel je verwachtingen bij
We overschatten vaak hoeveel we kunnen doen in een dag en hebben dan vaak nog eens het gevoel dat het niet genoeg is. Wees realistisch over wat je daadwerkelijk kunt doen in 24 uur (en vergeet die minimaal 7 uur slaap niet). Dat helpt om je minder overweldigd te voelen door een overvolle to-do lijst en gebrek aan tijd. Plan concreet en maak tijd voor hobby’s, ontspanning en sport. En als het niet allemaal lukt? Morgen weer een dag.
2. Eet gezond en beweeg meer
Uiteraard wéét je dat gezond eten en beweging goed voor je is, maar het daadwerkelijk doen blijft soms een uitdaging. Probeer dagelijks 500 gram groenten te eten (voeg groenten toe aan elke maaltijd, ontbijt bijvoorbeeld met een groentesmoothie en eet soep als lunch) en zorg dat je in ieder geval aan 30 minuten beweging komt. Dit doel haal je makkelijker als je zorgt voor meer alledaagse beweging. Pak de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg van je bestemming, wandel in je pauzes of tijdens het bellen en til in de supermarkt je winkelmandje. Als je beweegt maak je endorfine aan en dit heeft een positief effect op je humeur en ‘s avonds slaap je beter als je lichaam wat fysieke inspanning heeft gehad.
View this post on Instagram
A post shared by Vitaily: 9 vitaminen en mineralen in 1 dagzakje (@vitailysupplements)
Volg je Vitaily al op Instagram?
3. Breng regelmatig tijd in de natuur door
Er zijn nog weinig plekken waar je in het dagelijks leven echt tot rust komt. De natuur heeft een kalmerend effect. Of dit nu de duinen, het bos of het strand is, maakt niet zoveel uit. Wandel dagelijks minimaal 30 minuten in de natuur, dan sla je meteen twee vliegen in één klap: je beweegt én brengt tijd door in het groen.
4. Maak tijd om op te laden
Neem regelmatig pauze tijdens je (werk)dag in. Zorg dat je agenda niet overvol is, maar dat er meerdere momenten zijn om even op adem te komen. Zo hou je hopelijk een beetje extra energie over om wel die gezonde maaltijden te bereiden en om tijdens of na je werkdag een wandeling te maken. Want juist als je druk bent, grijp je vaak sneller naar een ongezonde snack, pak je de auto in plaats van de fiets en skip je die sportles om op de bank te hangen. Houd 2 à 3 avonden in de week en een dagdeel in het weekend vrij voor jezelf.
5. Zeg regelmatig ‘nee’
Meer ruimte in je agenda overhouden betekent waarschijnlijk dat je vaker ‘nee’ moet zeggen. Bewaak je grenzen. Je doet echt al meer dan genoeg. Wees realistisch over wat je er nog wel of niet bij kan hebben aan extra taken en bespreek het met je collega’s of leidinggevende als er (al) te veel op je bord ligt. Doseer ook je sociale afspraken. Je hoeft echt niet overal bij te zijn. Als je eigenlijk geen zin hebt of moe bent, geef dan eerlijk aan dat je wat rustiger aan wilt doen, even tijd voor jezelf neemt en graag een nieuwe afspraak maakt (of er de volgende keer weer bij bent).
6. Zorg voor een ontspannende hobby
Ga op zoek naar een activiteit die je leuk vindt om te doen én je ontspanning geeft. Denk aan schilderen, puzzelen, lezen, bakken, een dagboek of scrapbook bijhouden of tuinieren. Of pak je oude hobby weer op (als je vaker ‘nee’ zegt, heb je hier weer tijd voor!). Misschien vond je het altijd heerlijk om te zwemmen of dansen, dan heb je die extra beweging ook meteen te pakken. Win-win!
View this post on Instagram
A post shared by Vitaily: 9 vitaminen en mineralen in 1 dagzakje (@vitailysupplements)
7. Zet het uit je hoofd en op papier
Wanneer je veel aan je hoofd hebt of even door de bomen het bos niet meer ziet, kan het helpen om al je to-do’s of zorgen even op papier te zetten. Dit zorgt ervoor dat je er letterlijk van een afstandje naar kan kijken en je meer overzicht creëert. Daarna kun je waarschijnlijk met een slim plan van aanpak weer aan de slag om je lijstje weg te werken!
8. Lucht je hart
Je hart luchten helpt. Of dat nu bij een vriendin, collega of partner of coach is. Het kan fijn zijn om tips of advies over een situatie te krijgen waar je zelf even niet uitkomt. Maar ook alleen een luisterend oor hebben kan je al een gevoel van opluchting geven. Kortom: spreek uit dat je stress ervaart, dat begrijpt tegenwoordig iedereen.
9. Neem jezelf en het leven wat minder serieus
In het moment kan iets ontzettend belangrijk lijken. Alsof je leven of carrière instort als jij een stapje terug doet. Maar het is goed om te relativeren en eens uit te zoomen. Hoe erg is het nou écht als de wasmand uitpuilt, je die mail een dag later beantwoordt of die deadline een weekje verplaatst? Tenzij je in de (acute) zorg werkt, hangen er meestal geen levens van af – al voelt dat vaak wel zo.
10. Blijf trouw aan jezelf
Naast een gezonde leefstijl en genoeg ontspanning is het essentieel om (meer) rust en vrede in je hoofd te krijgen. Hoe zorg je daarvoor? Door datgene te doen wat jij belangrijk vindt en waar je passie voor voelt. Zoals ‘onze’ Richard namelijk zo mooi zegt: “Passie is de taal van de ziel en ontrouw zijn aan jezelf de grootste energielek.” Op welk gebied kun jij nog wat meer trouw zijn aan wie je werkelijk bent?
Wist je dat magnesium hét anti-stressmineraal is? Het ontspant onder andere je spieren en ondersteunt de aanmaak van melatonine, waardoor magnesium je helpt om in slaap te vallen (en dus goed uit te rusten). Op zoek naar een alles-in-één multivitamine met onder andere 300 mg magnesium? Kies voor Vitaily: elke dag een biofolie dagzakje met alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Your health will love it!
Start direct met Vitaily
Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.
Vitaily maandpakket
- Eenmalig uitproberen
- 30 alles-in-1-dagzakjes
- Verzendkosten € 3,95 (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
Vitaily jaar membership
- De áller-voordeligste optie
- Vast membership (minimaal 1 jaar)
- Nooit meer zonder dagzakjes
Vitaily flexibel membership
- Flexibel: Jij bent in control
- Nooit meer zonder dagzakjes
- Leveringen zijn tussentijds aan te passen