“Als ik recepten ontwikkel, let ik er vooral op dat het lekker is”

Charlotte de Jong over Charlie’s Kitchen, selfcare en suppletie

Gezond eten werd Charlotte de Jong met de paplepel ingegoten. Ze maakte van haar hobby haar werk en geeft nu onder de noemers van Charlie’s Kitchen en #ECHTINBALANS advies, coaching en masterclasses. Charlotte deelt lifestyle tips, recepten en haar tomeloze energie met iedereen die het wil ontvangen.

“Als kind kreeg ik in plaats van schoolkoeken al paprikareepjes mee naar school. Toen vond ik dat natuurlijk niet leuk, maar achteraf ben ik er blij mee. In mijn familie is altijd veel aandacht geweest voor voeding. Eten was en is de rode draad in ons leven. Mijn ouders hebben vaak vrienden over de vloer, we gaan vaak uit eten en we zijn allemaal dol op mooie gerechten en goede wijn.” 

Van basketbal naar Charlie’s Kitchen

Charlotte speelde lange tijd basketbal op topniveau, waardoor ze ook als jongvolwassene gezond wilde (en moest) leven. Door blessures heeft ze haar sportcarrière moeten stopzetten, waarna ze ging werken bij Hotel De Roode Leeuw in Amsterdam. Daar stookte ze het vuurtje onder haar plezier in koken op. “Vanuit deze passie begon ik zelf recepten te ontwikkelen, die ik deelde met vrienden. Toen ben ik een pagina gestart op Facebook: Charlie’s Superfoods. Dat was het niet helemaal, omdat het niet de lading dekte. Zo ontstond Charlie’s Kitchen. Ik begon ook op Instagram en voor mijn gevoel had ik ‘ineens’ tienduizend volgers. Het is dus echt een uit de hand gelopen hobby. Al snel kwam er ook een website, ben ik een opleiding gaan doen voor voedingsdeskundige en begon ik wat meer van die kennis te delen. Zeven jaar geleden besloot ik er helemaal voor te gaan en nam ik ontslag bij het hotel. Sindsdien heb ik ook nog enkele cursussen gedaan over o.a. hormonen, de darmen en orthomoleculaire suppletie.” 

De klussen als zzp’er stapelden zich al gauw op en voor Charlotte het wist, werd het haar te veel. “Na anderhalf jaar had ik een burn-out. Ik ging véél te snel. Het voelde als een hobby, maar ik was in feite een bedrijf aan het opzetten. Omdat het mijn passie was, had ik niet in de gaten dat ik mezelf voorbij aan het werken was. Mijn relatie ging uit en toen ben ik helemaal ingestort: ik raakte depressief en had last van paniekaanvallen. Eén keer heb ik stilgestaan in de Coentunnel omdat ik niet verder durfde te rijden. Uiteindelijk was naar de supermarkt gaan al te heftig. Tijdens mijn burn-out heb ik elke dag geschreven over alles wat ik voelde, en daar heb ik nu mijn programma #ECHTINBALANS op gebaseerd. In dat traject begeleid ik mensen die compleet uitgeput en/of overspannen zijn.” 

Voeding met kleur

Als Charlotte recepten ontwikkelt, let ze vooral op één heel belangrijk aspect. “Dat het lekker is,” grijnst ze. “Maar ook dat het makkelijk te maken is voor iedereen – ik heb weinig recepten waarbij je rare fratsen moet uithalen omdat het ook te doen moet zijn voor mensen die niet enorm van koken houden. Daarnaast zitten er natuurlijk voedingsstoffen in waar je als mens energie van krijgt. Veel vitamines (eet veel kleur!), eiwitten en onverzadigde vetten. In principe adviseer ik mijn cliënten om drie (maximaal vier) eetmomenten per dag te hanteren. En vooral jezelf geen dingen verbieden. Als je gek bent op ijs, kun je dat best af en toe nemen. Ik ben dol op wijn en drink dat ook gewoon als ik er trek in heb. Het bourgondische leven mag er af en toe ook best zijn! Afgelopen januari heb ik meegedaan aan Dry January en ik ben drie weken chagrijnig geweest omdat ik geen wijntje mocht: ik dróómde bijna over wijn. Ik ging heel slecht op het feit dat het niet mocht, terwijl ik het helemaal niet vaak drink. Het was puur het idee van dat verbod. Dat was een mooie reminder waarom ik cliënten adviseer om, zelfs als je je leefstijl gaat aanpassen, jezelf nooit dingen te ontnemen waar je dol op bent noch jezelf te dwingen iets te eten wat je niet lekker vindt.”

‘De Selfcare Queen’

Hoe ziet Charlotte’s leven er nu dagelijks uit? “Mijn leven is één grote georganiseerde chaos. Maar, omdat ik elke dag om tien uur in bed lig en sowieso veel tijd aan zelfzorg besteed, kan ik het aan. Mijn vriendinnen noemen me ook wel ‘De Selfcare Queen’. Ik schrijf veel, smeer een maskertje op, knuffel uitgebreid met mijn kat, ga op een spijkermat liggen met een meditatiesessie op de achtergrond en neem vaak een voetenbadje met magnesium. De opname van magnesium via de huid – ons grootste orgaan – is enorm hoog. Het is een belangrijk mineraal voor rust in je hoofd (prikkels verwerken) en voor je spieren. Hoe ik onderneem is bijna topsport, dus ik heb veel magnesium nodig om weer tot rust te komen. Ook zorg ik dat ik heel bewust vertraag voor ik naar bed ga. Als ik hier te weinig aandacht aan besteed, merk ik het meteen. Dan klem ik met mijn kaken, krijg ik hoofdpijn en heb ik last van tintelingen en kramp.” 

In de ochtend begint Charlotte altijd met twee grote glazen water. Dan gaat ze naar buiten. “Ik sta rond kwart over 6 op om te wandelen. Het lekkere aan ‘s morgens wandelen is dat je je energiesystemen aanzet en rust in je hoofd creëert, in plaats van dat je de dag begint met appjes en mailtjes. Zodra ik thuis ben – meestal rond half 8 – ga ik douchen, ontbijten, slik ik mijn supps (van Vitaily, uiteraard) en dan begint mijn werkdag. Hoe dat verloopt, ligt eraan. Op woensdagen zit ik op kantoor en ben ik veel aan het creëren, verder heb ik veel coachingsgesprekken. Ik doe twee keer per week krachttraining en ga in het weekend graag op pad met mijn racefiets. Sporten plan ik overigens ook in – elke dinsdag en donderdag van 15:00 – 17:00. Als ik dingen niet plan, doe ik ze niet. Dat is mijn manier om werk, privé en zelfzorg in balans te houden.” 

Prikkels + verarmde bodem = suppletie

Dan even over suppletie. “Het is tegenwoordig erg lastig om alle benodigde nutriënten uit voeding halen. Vergeleken met vroeger is de landbouwgrond een stuk armer geworden, waardoor gewassen minder voedingsstoffen uit de grond kunnen halen. En door de grote hoeveelheid prikkels hebben we ook meer nutriënten nodig dan vroeger. Onze telefoon, mailbox, straling, presteren op werk en tegelijkertijd een gezin draaiende houden … We stellen hoge eisen aan onszelf en dat kost energie en dus vraag je veel van jezelf – zowel fysiek als mentaal. Daarom vallen er tegenwoordig zoveel mensen uit met een burn-out.” 

“We zijn de verbinding met ons lichaam en met elkaar kwijt. Het is niet normaal dat je elke dag moe bent, huidproblemen of haaruitval hebt, veel stress voelt of last hebt van je darmen. Het zijn signalen van ons lijf dat we iets tekortkomen. Daardoor is het voor bijna elk mens verstandig om vitamines en mineralen bij te slikken. Zo houd je de ‘tankjes’ goed gevuld en voel je je energiek. Meestal adviseer ik mijn klanten Vitaily. Met name omdat ik het daarmee enorm makkelijk voor ze maak. Geen gedoe met losse potten en doseringen – alle belangrijke stoffen zijn verwerkt in een portie voor elke dag die je thuisgestuurd krijgt. Het gemak van Vitaily brengt de drempel omlaag, daarnaast zijn de supps ook nog eens ontwikkeld op basis van gedegen onderzoek, is de kwaliteit heel hoog en is het duurzaam. Daarom ben ik fan.” 

 

Benieuwd naar Vitaily na Charlotte’s verhaal? Dat snappen we. Met de code charlieskitchen ontvang je 10 euro korting op een membership met welkomstbox of een maandpakket.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag