Drie grote voordelen van regelmatig bewust offline gaan

Op dit moment ben je online. Anders kun je dit artikel niet lezen. Hoe tof wij het ook vinden dat je onze content leest, is tijd offline doorbrengen belangrijker dan ooit.

In dit artikel: drie redenen waarom regelmatig bewust offline gaan een heel goed idee is. Én talloze tips voor wat je kunt doen als je die laptop eens dichtklapt en je telefoon links laat liggen.

Tabee, overprikkeling

Online barst het van de prikkels. TikTok-filmpjes, mailtjes, Insta-posts, appjes, Tweets – stuk voor stuk nemen ze ruimte in je brein in. Niet gek dus, dat je overprikkeld kunt raken als je veel tijd online doorbrengt. Zodra je dit inziet en meer tijd neemt voor just in je hoofd, merk je al gauw dat dit goed is voor je mentale gezondheid – en met name je stressniveau.

Jezelf op nummer één

Als je online content blijft consumeren van anderen en bedrijven, waar pas jij dan in dat plaatje? Offline geef je je eigen leven prioriteit en zie je weer in wat jij belangrijk vindt – in plaats van wat je opgelegd wordt in de online wereld. Als je offline gaat, geeft dit ruimte om de focus weer te verleggen naar je (gemoeds)rust, naasten, vrienden, gezin, sport, hobby’s, ontspanning en slaap. Kortom: jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Online vergeet je dat soms even.

Hallo, beter zelfbeeld

Het is niet gek dat we onszelf vergelijken met de mensen die wij online voorbij zien komen. En dat er soms misschien een groen (jaloers) monstertje in je ontwaakt als je aan de lopende band geconfronteerd wordt met het ene ‘perfecte’ lichaam – en leventje – na het andere. Vergeet echter niet dat ‘Instagram vs. Reality’ niet zonder reden zo’n herkenbare term is. Wat mensen online delen, is het meest rooskleurige beeld van de werkelijkheid. In scène gezet, geposeerd, gehyped. Nep, dus. Om over het tiental filters dat eroverheen zit nog niet eens te spreken. Zodra je hier meer afstand van neemt – door regelmatig bewust offline te gaan – ga je je leven, lijf en de liefde om je heen waarschijnlijk meer waarderen.

Afijn, minder online. En nu?

Sowieso ga je snel ontdekken dat je zeeën van tijd overhoudt als je niet de hele dag aan het scrollen, appen, mailen en chatten bent en die kun je mooi steken in dingen waar jij zelf blij van wordt. Zoals …

 • Wandelen in de natuur. Dé manier om lekker in beweging te zijn en tegelijkertijd je hoofd leeg te maken. Geniet van het groen om je heen en kijk er écht naar – niet alleen door de lens van je telefoon. Een betere manier om te ontstressen en offline te zijn is er simpelweg niet.
 • Spendeer tijd met je gezin, familie en vrienden. En laat die telefoons eens in de tassen/broekzakken zitten. Ga een goed gesprek aan met elkaar en pak er eventueel een stapeltje gesprekskaarten (dit klinkt misschien een tikkie suf, maar het leidt tot de mooiste conversaties dankzij de vragen die erop staan) of een gezelschapsspel bij. Of combineer het met tip 1 en ga samen de hort op in het bos, de duinen of langs het strand.
 • Kom in beweging. Ja, want dat uurtje dat jij op de bank zit, achteloos scrollend door feeds en for you pages, kun je ook actief doorbrengen met sporten of iets anders dat jou energie geeft. Ja, dansen in de woonkamer met je gezin en/of partner telt ook. Zet de Gipsy Kings of ABBA aan en gooi die heupen los.
 • Mediteer of pak je yogamat erbij voor een paar downward dogs en warriors. Ademhalingsoefeningen, yoga, stretchen en tot rust komen zijn bezigheden die je een hoop opleveren. Veel meer dan schermtijd, in ieder geval. Relax, ontspan en ervaar hoe je je voelt.
 • Duik de keuken in. Zoek lekkere recepten uit en (her)ontdek je plezier in koken. Hoe tof is het om zelf iets moois, gezonds én lekkers te maken? Als je flink aan het kokkerellen slaat, merk je vanzelf hoe goed het voelt om op deze manier voor jezelf te zorgen. Geen inspiratie? Abonneer je op een maaltijdbox – dat dwingt je om in ieder geval een paar keer per week uitgebreid(er) te koken. Kies lekkere recepten uit en maak van koken en eten een – zowel letterlijk als figuurlijk – heerlijk ‘offline’ moment op de dag.
 • Verlies jezelf in een boek. Lezen werkt ontspannend en het verrijkt je fantasie. Een mooi of spannend verhaal, een non-fictie exemplaar dat je altijd al op je lijstje had staan … Het kan allemaal. En het is toch weer even iets anders dan achteloos scrollen.
 • Wek de crea bea in jezelf. Ga breien, tekenen, een kledingstuk maken, filmen, fotograferen, schilderen, muziek maken, schrijven, dansen of knutselen.

Zo, dat waren gewoon een paar opties. Ga jij voor minder schermtijd? Je bewust worden van hoeveel ruimte er overblijft voor andere toffe dingen als je minder aan het scrollen bent en jezelf prioriteit geeft, is al stap één.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag