Digital Detox: Richard de Leth over de voordelen, uitdagingen en praktische tips

Een groot deel van het leven speelt zich tegenwoordig online af. Op dit moment ben je ook online. Anders kun je dit artikel niet lezen. Hoe tof wij het ook vinden dat je onze content leest, tijd offline doorbrengen is belangrijker dan ooit. Tijd voor een digital detox! 

Tabee, overprikkeling

Online barst het van de prikkels. Appjes, mails, TikTok-filmpjes, Insta-posts – stuk voor stuk nemen ze ruimte in je brein in. Niet gek dus, dat je overprikkeld kunt raken als je een groot deel van de dag online bent . Zodra je dit inziet en meer tijd neemt voor just in je hoofd, merk je al gauw dat dit goed is voor je mentale gezondheid – en met name je stressniveau.

Ook ‘onze’ Richard de Leth is deze maanden ‘teruggezakt in de luwte’ – zoals hij dat zelf zo mooi zegt. “Even terug naar mezelf. Naar de natuur. Naar mijn gezin, vrienden en huisdieren”, deelde hij eind februari op Instagram. Sinds begint maart (en t/m eind mei) is hij offline en houdt hij een digital detox. “Mijn ego wil dit overigens niet – die vindt al die likes, DM’s en berichten veel te leuk. Toch voel ik dat dit het beste is.”

Jezelf op nummer één

Richard vertelt verder. “Als je online content blijft consumeren van anderen en bedrijven, waar pas jij dan in dat plaatje? Offline geef je je eigen leven prioriteit en zie je weer in wat jij belangrijk vindt – in plaats van wat je opgelegd wordt in de online wereld. Als je offline gaat, geeft dit ruimte om de focus weer te verleggen naar je (gemoeds)rust, naasten, vrienden, gezin, sport, hobby’s, ontspanning en slaap. Kortom: jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Online vergeet je dat soms even.”

Hallo, beter zelfbeeld

Het is niet gek dat we onszelf vergelijken met de mensen die wij online voorbij zien komen. En dat er soms misschien een groen (jaloers) monstertje in je ontwaakt als je aan de lopende band geconfronteerd wordt met het ene ‘perfecte’ leventje – en lichaam – na het andere. Richard: “Vergeet echter niet dat ‘Instagram vs. reality’ niet zonder reden zo’n herkenbare term is. Wat mensen online delen, is het meest rooskleurige beeld van de werkelijkheid. In scène gezet, geposeerd, gehyped. Nep, dus. Om over het tiental filters dat eroverheen zit nog niet eens te spreken. Zodra je hier meer afstand van neemt – door regelmatig bewust offline te gaan – ga jij je leven, lijf en de liefde om je heen waarschijnlijk meer waarderen.”

Update: Richards digital detox so far

Inmiddels is Richard een paar weken offline. En dat bevalt hem heel goed. “In het begin is het onwennig: ‘we’ hebben de gewoonte om op ‘stille’ momenten onze telefoon te pakken. Als je een digitale detox doet, moet je afkicken van de dopamineverslaving, maar het zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om ‘naar binnen te gaan’ in jezelf. Schermpjes (dopamine) staan haaks op verbinding met jezelf en lichaamsbewustzijn (endorfine).”

De detox ‘scheelt’ Richard tijd – nu ongeveer 1,5 uur per dag. “Deze tijd breng ik bewust door met mijn gezin en huisdieren. En ik heb tijd om te padellen, Spaans te leren en te lummelen en reflecteren.” 

Tips and tricks

Hoe pak je het aan als je zelf een digitale detox wil doen? “Spreek het uit in je omgeving. Zorg dat mensen die je vaak ziet/spreekt (in real life én online) weten wat je gaat doen en dat zij jou online met rust laten. Begin bijvoorbeeld eens met één dag in het weekend. Zet je telefoon helemaal uit en leg ‘m in een lade. Voelt dit ongemakkelijk en roept het idee alleen al weerstand bij je op? Dan heb je misschien ook een dopamineverslaving. Daag jezelf uit en geef je over aan het korte ongemak dat op de lange termijn voor innerlijke rust en voldoening zorgt. Ook zonder mobieltje draait de wereld gewoon door. Wedden?” 

Sowieso ga je snel ontdekken dat je zeeën van tijd overhoudt als je niet de hele dag aan het scrollen, appen, mailen en chatten bent.
En die kun je mooi steken in dingen waar jij zelf blij van wordt, zoals:

 • Wandelen in de natuur en je hoofd leegmaken.
 • Tijd doorbrengen met je gezin, familie en vrienden.
 • In beweging komen.
 • Mediteren of een paar ‘simpele’ ademhalingsoefeningen doen.
 • De keuken induiken en lekkere recepten te (her)ontdekken.
 • Jezelf verliezen in een boek.
 • De creatieve kant van jezelf ontwikkelen. Ga tekenen, filmen, muziek maken, fotograferen of maak een kledingstuk of schilderij.

Je bewust worden van hoeveel ruimte er overblijft voor andere toffe dingen als je minder aan het scrollen bent en jezelf prioriteit geeft, is al stap één.

Dus: zullen we komende week met elkaar proberen onze schermtijd op z’n minst te halveren? Of dat je de tijd die je wél online doorbrengt, bewust kiest en op zoek gaat naar inspiratie?

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag