Wat zijn voedingssupplementen?

Een voedingssupplement is een aanvulling op je reguliere voedingspatroon. Het woord ‘aanvulling’ is hierbij van belang, omdat het geen vervanging is van een gezond dieet. Je hebt ook naast een voedingssupplement gezonde voeding nodig. Daarmee is een voedingssupplement niet hetzelfde als een maaltijdvervanger. Denk aan speciale shakes die een complete maaltijd kunnen vervangen.

De meeste mensen eten graag groente, fruit, vlees of rijst en pasta. Niet alleen vanwege de voedingsstoffen die ze bieden, maar ook omdat deze gerechten heerlijk smaken. Met een maaltijdvervanger krijg je de benodigde voedingsstoffen binnen, maar je geniet niet echt van een maaltijd. En juist die smaak of het dineren met vrienden en familie is van belang voor je lichamelijke en mentale welzijn.

Met voedingssupplementen als aanvulling op je voeding bied je jouw lichaam wat nodig is om vitaal te worden en blijven, iedere dag weer.

Als je gevarieerd eet, heb je dan alsnog voedingssupplementen nodig? Heel eenvoudig gesteld kun je met een gebalanceerd voedingspatroon alle vitamines, mineralen en andere nutriënten binnenkrijgen die je nodig hebt. Toch voelen veel mensen zich beter als ze daarnaast een multivitamine preparaat innemen.

Blijkbaar komt een groot deel van de bevolking toch bouwstoffen tekort om optimaal te presteren. Vitaily is een totaaloplossing met een gebalanceerde samenstelling van bouwstoffen die een gezond, volwassen lichaam nodig heeft.

Toch zit er geen vitamine C in Vitaily. Waarom niet? Ons uitgangspunt is dat een voedingssupplement een aanvulling is op een verantwoord dieet. Als je niet voldoende verse groente eet en bijvoorbeeld veel bewerkte producten, word je niet op magische wijze gezond als je voedingssupplementen slikt. Je zult nog steeds moeten werken aan jouw leefstijl door verantwoord te eten, voldoende te bewegen en zowel fysiek als mentaal genoeg rust te nemen.

Voedingssupplement kopen

Het is niet moeilijk om een voedingssupplement te kopen. Er zijn voedingssupplementen voor kinderen, senioren, personen met een chronisch tekort vanwege ziekte, etc. Maakt dit echt zoveel uit? Voor een deel wel. Het lichaam van een jong kind heeft andere bouwstoffen nodig en in een andere concentratie dan een ouder persoon die wellicht minder actief is. Iemand die zwanger is heeft tijdelijk een compleet andere hormoonhuishouding, wat o.a. betekent dat je extra foliumzuur nodig hebt.

Bij vitamines en voedingssupplementen kopen zie je eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Welk product levert alles wat je nodig hebt? Vitaily is een voedings supplement dat je iedere dag inneemt. De samenstelling is gebaseerd op volwassenen met een actieve leefstijl.

Dit voedingssupplement wordt niet aanbevolen voor kinderen, omdat zij andere behoeften hebben. Ook voor zwangere vrouwen is het geen volledige oplossing, omdat Vitaily geen foliumzuur bevat. Er zijn wel situaties waarin je Vitaily kunt gebruiken in combinatie met andere producten. Als je niet zeker bent over wat de beste oplossing is in jouw situatie, neem dan contact op met de huisarts of een medisch specialist.

Voedingssupplementen Nederland

Binnen Europa zijn er overkoepelende afspraken gemaakt over vitamines- en mineralen preparaten, maar per lidstaat kunnen er wel verschillen zijn. Zo vallen voedingssupplementen in Nederland onder de warenwetgeving, terwijl ze in Duitsland als geneesmiddelen worden beschouwd.

Dit heeft niet alleen invloed op de controle, maar ook op de marketing. Zo kunnen er in het buitenland beweringen worden gemaakt over de helende werking, die in Nederland niet zijn toegestaan. Je mag ervan uitgaan dat een voedingssupplement van een Nederlandse winkel of webshop verantwoord is.

De samenstelling en herkomst van stoffen kan echter wel verschillen. Zo maakt Vitaily gebruik van natuurlijke ingrediënten van duurzame oorsprong. Visolie is vervangen door door algenolie waar hetzelfde Omega 3 nutriënt in aanwezig is. Deze oplossing is niet alleen plantaardig, maar ook duurzamer. Zo is het Vitaily voedingssupplement nu ook geschikt voor veganisten.

Vitamines en voedingssupplement

Het Voedingscentrum geeft aan dat je met gebalanceerde voeding alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt. Dat is mogelijk, maar het is moeilijk om dat na te gaan. Als de juiste hoeveelheid vitamines in voedingssupplementen zit,kun je lekker en verantwoord eten zonder iedere vitamine af te wegen.

Kun je teveel vitaminen en mineralen innemen? Ja, dat is mogelijk. In een aantal gevallen scheid je overtollige stoffen uit via de urine of ontlasting, maar dit is niet altijd het geval. De dosering in het Vitaily voedingssupplement is gebaseerd op een verantwoord voedingspatroon. De dosering is bedoeld als aanvulling, niet als vervanging van een gezond eetpatroon. Zo is de kans dat je teveel inneemt nihil, maar je merkt wel de ‘boost’ die je krijgt van een dagelijkse dosis.

Vitaily is echter niet geschikt voor een gewicht onder 50 kilogram. Dit komt door de concentratie magnesium en vitamine D3. Daarom is het voedingssupplement van Vitaily niet geschikt voor kinderen onder 18 jaar.

Voedingssupplementen aanbieding

Je komt regelmatig voedingssupplementen in de aanbieding tegen. Moet je inslaan? Of kun je deze producten beter links laten liggen? Er zijn enkele potentiële risico’s bij aanbiedingen.

In de eerste plaats moet je bij goedkope voedingssupplementen altijd goed opletten wat de samenstelling is en waar de ingrediënten vandaan komen. De bron van een bouwstof kan namelijk verschillen – en hoogwaardige en/of duurzame ingrediënten zijn meestal niet de goedkoopste.

Daarnaast moet je rekening houden met hulpstoffen. Een pil of drankje wordt aangevuld met allerlei bindmiddelen en andere ingrediënten. Ook de verpakking telt mee. Een afbreekbare verpakking zonder plastic kost meer om te maken, maar het levert een besparing op voor het milieu. En daar profiteren we uiteindelijk allemaal van. Let daarom op met voedingssupplementen in de aanbieding, want de verborgen kosten kunnen hoger uitvallen dan je denkt.