Sport en suppletie: zo ondersteunen vitamines en mineralen je bij (intensief) sporten

Sporten krijgt steeds meer prioriteit in ons drukke bestaan. Gelukkig maar. Want beweging is één van de drie pijlers voor een vitaal leven. Maar, belangrijke vraag: is jouw huidige voeding wel toereikend qua voedingsstoffen?

Als je veel sport – drie of meer keer per week een uur of langer – zou het zomaar kunnen dat je je lichaam niet de juiste voedingsstoffen geeft ten opzichte van wat je ervan vraagt. Regelmatig lekker zweten in de sportschool en een duurloop op zondag is hartstikke goed, maar op zo’n moment belast je je lichaam. Wat wij van harte toejuichen – want, aldus Richard de Leth, het brein achter OERsterk én Vitaily: “Hoe minder je jezelf belast, hoe zwakker je wordt.” Natuurlijk moet je lichaam wél voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om te kunnen herstellen van belasting in de vorm van sport. Laten we het hebben over sport en suppletie. 

Eiwitten; check. Maar waar zijn de vitamines?

Sporters kiezen vaak voor een zeer eiwitrijk dieet – en terecht. Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en -opbouw. Soms zien mensen echter – door die focus op eiwitten – de vitaminen en mineralen over het hoofd. Waarom die óók heel belangrijk zijn en waarom suppletie en sport heel goed samengaan, leggen we je uit in dit artikel.

Wat doen bepaalde vitaminen of mineralen voor je sportieve prestaties en herstel en hoe  ? We hebben het hieronder voor jou op een rijtje gezet:

 • Vitamine D is belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook specifiek voor het prestatievermogen van sporters. Het zorgt voor sterke botten en draagt bij aan een goede spierfunctie en weerstand.
 • Magnesium is een essentieel mineraal als je (veel) sport. Magnesium draagt bij aan het goed strekken en samentrekken van je spieren, waaronder je hartspier. Ook draagt magnesium bij aan een goede nachtrust en spierherstel. Let op: er zijn verschillende soorten magnesium en het verschil is groot. Niet alle vormen worden goed opgenomen in je lichaam (waaronder magnesiumoxide). Vormen die wel goed worden opgenomen, zijn magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Magnesiumcitraat ondersteunt je spieren en botten – dat is voor sporters dus de belangrijkste vorm. Magnesiumbisglycinaat ondersteunt het geheugen, het concentratievermogen en je zenuwstelsel.
 • Zink draagt bij aan het regelen van je stofwisseling. Zo activeert zink tijdens je stofwisseling de eiwitten voor spierontwikkeling en het herstel van je spieren. Zink zorgt er mede voor dat je o.a. magnesium goed kunt opnemen.
 • Vitamine B12 is een belangrijke in het rijtje vitaminen en mineralen om te gebruiken als je intensief sport. Het heeft verschillende functies waar jij als sporter profijt van hebt. Zo helpt het je energieniveau op peil te houden. B12 levert een bijdrage aan stofwisselingsprocessen, waarin je voeding omzet in energie. Die energie heb jij nodig om goede (sport)prestaties te kunnen leveren. Daarnaast ondersteunt vitamine B12 de vorming van rode bloedcellen en draagt het bij aan je concentratievermogen.

Vitaily als ondersteuning: sport en suppletie

Alle bovenstaande vitamines en mineralen – en meer – zijn uiteraard verwerkt in de krachtpatsers van Vitaily. maar verwacht niet dat je ineens wereldrecords neerzet in je sport. Zo werkt het natuurlijk niet. 😉 Je hebt echter wél veel behoefte aan energie bij intensief sporten en het is soms lastig om dat allemaal via voeding binnen te krijgen. Ook verliest het lichaam bij intensieve inspanning meer mineralen omdat je veel zweet, wat je behoefte hieraan ook vergroot. 

 

In onze Sportspecial vertelt Nicole Weijlijng-Dissel, OERsterk-coach en oprichter van Fit met Nicole, hoe suppletie haar hielp bij duursport op zeer hoog niveau: “Zonder suppletie zou ik geen wereldrecords hebben gelopen.”

Download het gratis magazine en lees het interview met Nicole en vele anderen uit ons sportieve netwerk! 

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 2,50 € 2,20
Geschreven door

Robin Pusch

Creatieve copywriter & journalist