Allereerst: wat is een jetlag en wat ervaar je bij een jetlag?
Voordat we je van alles gaan vertellen over vitamines en mineralen die je kunnen helpen bij een jetlag eerst even een stukje achtergrond. Want wat is een jetlag nou eigenlijk? Een jetlag is een verstoring van je biologische klok (je standaard slaap-waakcyclus) en ontstaat als je op reis gaat en daarbij verschillende tijdszones passeert. De verschijnselen van een jetlag kunnen zo hevig zijn, dat ze het plezier van een vakantie of een ontspannen thuiskomst enorm kunnen belemmeren.
Het is persoonlijk en voor iedereen anders welke symptomen je bij een jetlag ervaart. Het positieve van het verhaal is dat niet iedereen evenveel last heeft van een jetlag. Onderzoek leert ons dat dit de meest voorkomende klachten zijn bij een jetlag:
– hoofdpijn en of duizelig
– vermoeidheid
– last van slaapverlies (midden in de nacht wakker of juist in de ochtend niet wakker te krijgen)
– verminderde focus
– brainfrog (minder helder kunnen nadenken)
– opgeblazen buik
– maag-darmklachten (winderigheid, obstipatie)
– humeurschommelingen
– vocht vasthouden in benen en voeten
View this post on Instagram
A post shared by Vitaily: 9 vitaminen en mineralen in 1 dagzakje (@vitailysupplements)
Volg je Vitaily al op Instagram?
Hoe kun je een jetlag positief beïnvloeden?
Want – eerlijk is eerlijk – het liefst ervaren we natuurlijk helemaal geen klachten na een lange reis. Allereerst is ons advies om zo uitgerust mogelijk op vakantie te gaan. Daarnaast kan het helpen om ook vooraf te wennen aan de nieuwe tijdzone. Staat er een reis naar het oosten van de wereld op de planning? Probeer dan een paar dagen voor je reis al eerder naar bed te gaan. Reis je naar het westen, blijf dan juist wat langer op. Dit helpt je lichaam alvast te wennen aan de nieuwe tijd. Ook een ‘tijd-tip’: stel je horloge zodra je het vliegtuig instapt in op de tijd van je bestemming. Dit helpt je mentaal alvast schakelen naar de nieuwe tijdzone.
‘De bekende 2 liter’ per dag hydrateren is ook razend belangrijk tijdens het reizen. Uitdroging kan de symptomen van een jetlag (vermoeidheid, hoofdpijn) verergeren. Drink veel water: tijdens de vlucht is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Vermijd alcohol en cafeïne, aangezien deze je kunnen uitdrogen. Ga liever voor water, kruidenthee of sap zoals zoals tomatensap. Eet daarnaast ook waterhoudend voedsel. Groenten en fruit zoals komkommer, sinaasappels en watermeloen helpen je vochtbalans op peil te houden.
Hallo zonlicht, bye blauw licht
Licht is een krachtig middel om je interne klok te resetten. Probeer de hele dag door zo veel mogelijk tijd in de buitenlucht door te brengen. Zonlicht helpt je lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Gebruik bij nachtvluchten een bril die blauw licht blokkeert om je melatonineproductie te ondersteunen en je slaap te bevorderen.
Slim slaapschema
Om je jetlag nog meer te minimaliseren, is een slim slaapschema een uitkomst. Powernaps – korte dutjes van maximaal 20 tot 30 minuten – kunnen je helpen om overdag energie te houden zonder je nachtrust te verstoren. Om je lichaam te ondersteunen beter te ontspannen, kunnen magnesiumsupplementen helpen om makkelijk(er) in slaap vallen. Praktisch: neem tijdens je avondeten een magnesiumtablet (denk aan de juiste vorm, hier lees je daar meer over) en ervaar wat extra magnesium voor jouw lichaam kan betekenen.
Gezonde voeding bij een jetlag
Een inkoppertje, want gezonde voeding is altijd de basis – dat hoeven we je vast niet te vertellen. Probeer óók ten tijde van een jetlag maaltijden te kiezen met zo veel mogelijk natuurlijke producten. Een gezond dieet helpt je lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Eet licht en evenwichtig: vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan. En kies voedzame maaltijden die je spijsvertering niet te zwaar belasten. Nog een tip: eet op ‘de juiste tijden’. Dat wil zeggen; de tijd van je (nieuwe) bestemming – ook als je (nog) niet zo hongerig bent. Dit helpt je lichaam om sneller wennen aan het nieuwe ritme.
Vitamines en mineralen bij een jetlag
Om tijdens het reizen zo vitaal mogelijk te blijen, kun je je lichaam tijdens een jetlag ook nog (extra) ondersteunen met verschillende vitamines en mineralen. Deze vier top-stoffen helpen je lichaam herstellen bij een jetlag.
We kiezen er hieronder voor om ook aan te geven in welke natuurlijke producten je deze vitamines en mineralen terugvindt, zodat je zelf een afweging kunt maken of (extra) suppleren in jouw situatie gewenst is:
1. Omega 3-vetzuren: helpen bij herstel
Omega 3-vetzuren hebben veel gezondheidsvoordelen en kunnen helpen bij het herstellen na een lange reis. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende effecten die positief bijdragen wanneer je lichaam zich probeert aan te passen aan een nieuwe omgeving.
EPA en DHA (dit zijn de werkende stoffen uit Omega 3) zitten vooral in vis, in schaal- en schelpdieren zoals krill en in zee-algen. Met name vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Denk aan zalm, haring en forel.
2. Vitamine D: ondersteunt je immuunsysteem
Vitamine D is niet alleen belangrijk voor het behoud van een goede weerstand, maar speelt ook een rol bij het onderhouden van soepele en sterke spieren. De belangrijkste (natuurlijke) bron van vitamine D is zonlicht. Je lichaam maakt het (in geringe mate) zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je, voor een kleiner deel, ook binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis, ei of margarine.
3. Magnesium: voor ontspanning en rust
Magnesium is het mineraal dat je helpt ontspannen. Voel jij je tijdens een jetlag gespannen en rusteloos? Dan kan het helpen om je magnesiuminname tijdelijk wat te verhogen. Het innemen van magnesium voor het slapen gaan kan – zoals we al schreven – helpen om je spieren te ontspannen en je geest tot rust te brengen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen.
4. Vitamine B: voor energie en vitaliteit
Vermoeid en uitgeput door je jetlag? Een vitamine B-complex kan je helpen om jouw energieniveaus te ondersteunen. Deze vitamines spelen een rol in de omzetting van voedsel naar energie, waardoor je je sneller energiek kunt voelen. De bekendste bronnen van vitamine B zijn zuivelproducten, (biologische) vis, vlees, gevogelte, zuivelproducten en eierdooier. Maar ook in granen, noten, banaan, aardbeien en sinaasappels tref je B-vitamines.
Wil je tijdens je reis kiezen voor gemak?
Denk dan aan de hoogwaardige supplementen van Vitaily. Met 9 vitamines en mineralen* in 2 tabletten en 2 softgels, verpakt in handige biofoliedagzakjes, zijn de supplementen gemakkelijk mee te nemen. De formule is samengesteld door Richard de Leth (drs. geneeskunde) en een team van experts. En uiteraard kun je de ‘supps’ gemakkelijk meenemen in je koffer. De multivitamine helpt je om je energieniveau te behouden en je immuunsysteem te ondersteunen, zodat je optimaal kunt genieten van je reis zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Met deze tips én met Vitaily kun je jouw lichaam helpen te herstellen van een jetlag. Fijne reis!
* in Vitaily vind je de volgende basisnutriënten: omega-3, vitamine D3, vitamine K2, jodium, selenium, zink, magnesium, vitamine B12.
Start direct met Vitaily
Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.
Vitaily maandpakket
- Eenmalig uitproberen
- 30 alles-in-1-dagzakjes
- Verzendkosten € 3,95 (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
Vitaily jaar membership
- De áller-voordeligste optie
- Vast membership (minimaal 1 jaar)
- Nooit meer zonder dagzakjes
Vitaily flexibel membership
- Flexibel: Jij bent in control
- Nooit meer zonder dagzakjes
- Leveringen zijn tussentijds aan te passen