Hi ha herfst: het lievelingsseizoen van virussen
In de herfst zijn we nu eenmaal vaker binnen met elkaar. Thuis, bij vrienden, familie, in de bioscoop of bij je favoriete horecatent. Waar we in de zomermaanden buiten zo veel mogelijk vitamine D opslurpen, is dat in de herfst nou eenmaal minder het geval. En door de hogere luchtvochtigheid in het naseizoen, is het een ideale tijd voor virussen om lekker om zich heen te slaan.
Los daarvan hebben we in de herfst ook te maken met een stuk minder zonlicht. Minder vitamine D3 dus, als de R in de maand zit. En als dat lekkere herfstzonnetje wel schijnt, is de zonkracht niet meer sterk genoeg om als D3 in je lichaam op te slaan. Dat doet ons immuunsysteem ook geen goed. We hebben vitamine D3 immers nodig om de virussen van het najaar beter aan te kunnen.
Maken griepjes en virussen de mens uiteindelijk sterker?
Een vraag die ‘onze’ Richard de Leth in Talkies Magazine beantwoordt. “Ik zou het andersom zien; wij moeten juist sterker worden, door deze virussen. Onze hele evolutie dragen wij al bacteriën en virussen bij ons. We hebben ze zelfs nodig. Dus ik weet niet of ze ons sterker maken, de sterke mensen voldragen ze goed en herstellen snel”, aldus Richard.
Hoe weet je dat je weerstand optimaal is?
Weinig last van virussen? Dan zou het zomaar kunnen dat het met je weerstand dik in orde is. Maar hoe weet je dat nou echt? Richard legt uit: “Je slaapt lekker, je hebt voldoende energie. Je zit lekker in je vel en bent doorgaans ‘klaar voor de dag’. Als je dan ziek wordt (en dat kan natuurlijk ook gebeuren bij iemand met een optimale weerstand), herstel je snel. De afgelopen jaren merkte ik dat mensen snel dachten dat je niet ziek kan worden als je een goede weerstand hebt. Of zelfs geen covid kunt krijgen. Dat kan zeker wel. We zijn immers geen robots… De vraag is alleen; hoe vaak ben je ziek én nog misschien nog wel belangrijker: hoe herstel je? Dat zegt iets over jouw weerstand.”
Welke voeding helpt om je weerstand optimaal te krijgen en houden?
Richard: “We zouden veel meer volgens de seizoenen mogen eten. Dus: wat groeit en bloeit er? In de herfst is dat een heerlijke pompoensoep, bijvoorbeeld. Of een boerenkool-banaan smoothie. Daar verstoppen wij thuis ook meteen de groenten voor de kinderen in. Win-win!
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Dan kan ik de handige magazines van OERsterk aanbevelen. Alle kennis over de seizoen groentes staat gebundeld in overzichten, maar ook inclusief recepten.”
Om je vast een beetje op weg te helpen deze herfst:
– Pompoenen: rijk aan vitamine A, C, ijzer en calcium
– Boerenkool: bomvol vitaminen (vitamine A, B2, B6, foliumzuur en calcium)
– Paddestoelen: bevat vitamine B2, kalium en foliumzuur)
– Raapstelen: geven je vitamine C en ijzer
– Pastinaak: bevat een hoog gehalte magnesium, fosfor, zink, ijzer, en ook vitamine B, C, E en K.
Een belangrijke kanttekening is wel dat de grond waarop onze groenten wordt verbouwd veelal is uitgeput. Om je lichaam optimaal te verzorgen, is mijn visie om naast flinke porties groenten per dag en diversiteit daarin, ook dagelijkse aanvulling van suppletie nodig is.
–
Dit artikel is deels gepubliceerd in Talkies Magazine
Start direct met Vitaily
Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.
Vitaily maandpakket
- Eenmalig uitproberen
- 30 alles-in-1-dagzakjes
- Verzendkosten € 3,95 (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
Vitaily jaar membership
- De áller-voordeligste optie
- Vast membership (minimaal 1 jaar)
- Nooit meer zonder dagzakjes
Vitaily flexibel membership
- Flexibel: Jij bent in control
- Nooit meer zonder dagzakjes
- Leveringen zijn tussentijds aan te passen