Waarom suppletie? Wat kan het je opleveren?

Veel mensen met interesse in gezondheid leven preventief: elke dag doorbrengen met genoeg beweging, ontspanning en voeding die rijk is aan belangrijke nutriënten – mineralen, vitamines en onverzadigde vetten.

Zo ook drs. Richard de Leth, die zich tijdens zijn studie Geneeskunde niet op zijn plek voelde in het ziekenhuis. Hij wilde mensen helpen gezond en preventief te leven. Want: liever gezond leven en voorkomen, dan genezen. Vervolgens had hij jarenlang een praktijk voor orthomoleculaire therapie. Dat is een alternatieve geneeswijze (onderdeel van de natuurgeneeskunde), waarbij het doel het bereiken van een optimale concentratie voedingsstoffen in het lichaam is.

Disbalans?

Richard hielp duizenden mensen en merkte dat hij vooral vaak voedingsstoffen als vitamine D3, vitamine K2, magnesium, omega 3, vitamine B6, vitamine B12 voorschreef – op basis van de disbalans die hij bij mensen in zijn praktijk tegenkwam. Hij merkte dat het best een uitdaging kan zijn om de juiste kwaliteit en dosering van suppletie te vinden en het dan ook nog eens dagelijks te slikken (mensen vergeten het snel).

Basissuppletie als aanvulling

Dat moet makkelijker kunnen, dacht Richard. Hij bedacht Vitaily, een multivitamine als aanvulling op gezonde voeding (waarin hij alle vaak voorgeschreven vitamines en mineralen bij elkaar bracht), verpakt in een biologisch afbreekbaar dagzakje. Zo hoefden mensen niet meer zelf op zoek naar basissuppletie van hoogwaardige kwaliteit en konden ze met een paar slokken water een goede aanvulling op hun voeding binnenkrijgen.

Nogmaals: Vitaily is een multivitamine die een aanvulling vormt qua nutriënten, naast een gezond eetpatroon. In feite is het een vitale cocktail van vitamines en mineralen van de hoogste kwaliteit, precies afgestemd op wat de gemiddelde mens elke dag (als aanvulling) nodig heeft.

Waarom suppletie?

Suppletie is een aanvulling om te zorgen dat je elke dag genoeg van een selectie belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zonder gezonde voeding als basis, heeft suppleren weinig zin. Het is dus geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Maar dat ‘we’ collectief moeite hebben om elke dag gezond te eten, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid (2016): we consumeren – gebaseerd op hoeveelheden uit de Schijf van Vijf – veel te weinig groenten en fruit. Slechts 12% van de Nederlanders eet genoeg fruit (rijk aan vitamine C, K, anti-oxidanten en bètacaroteen, wat in je lichaam naar behoefte wordt omgezet in vitamine A) en slechts 5% eet genoeg groenten (bronnen van magnesium, vitamine A, C, kalium, foliumzuur, ijzer, en vezels). Andere opvallende cijfers:

 • Ongeveer 43% van de bevolking eet de aanbevolen hoeveelheid vis en schaaldieren, wat belangrijk is voor de inname van omega 3 (DHA en EPA).
 • Slechts 2% consumeert voldoende noten, pitten en zaden, die juist zo’n goede bron zijn van vitamine B(6), omega 3, magnesium, zink en selenium.

Daarnaast bevat onze voeding lang niet altijd meer alle voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. De bodem raakt langzaam maar zeker uitgeput door intensieve landbouw en daardoor bevatten gewassen minder voedingsstoffen dan voorheen (en hierbij geldt de eenvoudige regel: niet in de grond = niet op je bord).

Bovendien eten steeds meer mensen minder dierlijke producten of vegetarisch/vegan. Zij missen belangrijke nutriënten die (vooral) in dierlijke voeding zitten, zoals vitamine A, vitamine D, vitamine B12, vitamine B12 en omega 3.

Als je dit alles bij elkaar optelt, is het niet verrassend dat de moderne mens vaak last heeft van een disbalans op het gebied van nutriënten. Dit kun je aanvullen met suppletie, zoals bijvoorbeeld Vitaily. Uiteraard kun je in het geval van een tekort altijd een extra dosis van het betreffende nutriënt suppleren bovenop en multivitamine.

Wat doet suppletie? 

Hoewel (basis)suppletie dus een aanvulling is en geen vervanging van een gezond eetpatroon, kan het je ondersteunen om je fit en vitaal te voelen en de kans op kwaaltjes (bijvoorbeeld een koortslip, kalknagels, ontstekingen van je urinewegen, etc.) verminderen. Dit komt omdat je met supplementen de nutriënten die nodig zijn voor honderden processen in je lichaam, op peil houdt. Over het algemeen ondersteunen de stoffen in een multivitamine zoals Vitaily je spieren, je skelet, je stofwisseling, je bloedsomloop en je huid, haar en nagels. Ook kan het je slaap en concentratie verbeteren en stress verlagen.

Uiteraard verschilt het per persoon in hoeverre je verschil voelt als je suppletie gaat slikken. Elk mens is anders en daarmee ook het effect van supplementen. Maar zolang je supplementen van hoge kwaliteit slikt, geef je jezelf in ieder geval een steuntje in de rug.

 

Benieuwd naar wat suppletie voor jou doet en wil je Vitaily proberen? Dat kan met een maandpakket of ultra-flexibel membership. Aan jou de keus!  

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag