Vitamine D3: ‘best friends’ met calcium en sterke botten

Er zijn veel verschillende vitaminen en vitamine D3 is daar misschien wel één van de bekendste van. Daar is een goede reden voor, want we komen steeds meer te weten over de gunstige eigenschappen van deze vitamine.

Vitamine D3: hormoon of vitamine?

We noemen vitamine D3 wel een vitamine, maar wist je dat het eigenlijk een hormoon is? Het verschil tussen vitamine D3 en een ‘gewone’ vitamine is namelijk dat je lichaam het zelf kan aanmaken. Dat laatste is natuurlijk enorm handig. Je lichaam kan niet zonder vitamine D. Zo reguleert D3 het immuunsysteem, is het onmisbaar bij de productie van eiwitten en draagt het bij aan een goede spierfunctie. Maar de bekendste functie is het onder controle houden van je calciumhuishouding. Vitamine D3 verbetert namelijk de opname van calcium uit de darmen én heeft een positief effect op je botten en tanden. En wij krijgen natuurlijk geen genoeg van positieve effecten.

Sterke botten en tanden met vitamine D3

Calcium hebben we allemaal nodig voor sterke botten en tanden. Niet alleen kinderen die in de groei zijn – ook voor volwassenen is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Zeker op oudere leeftijd, want naarmate je ouder wordt, neemt het risico op botontkalking toe. De medische naam voor botontkalking is osteoporose, wat letterlijk ‘poreus bot’ betekent. Het grote gevaar van botontkalking is dat je botten brozer worden en dat het risico op breuken dus groter wordt.

Er is een aantal factoren dat de kans op botontkalking vergroot, waarvan je leeftijd en je geslacht de belangrijkste zijn. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op osteoporose. Ook hebben meer vrouwen dan mannen last van botontkalking. Een andere factor die je zeker niet over het hoofd mag zien, is een te laag vitamine D-gehalte in je bloed.

Calcium en vitamine D3 in voeding

Je lichaam haalt calcium uit je voeding. Het zit voornamelijk in melk(producten) en kaas. Ook noten en bepaalde bladgroenten zijn een bron van calcium. Vitamine D zorgt voor een goede opname van het calcium in deze voedingsmiddelen en dat het calcium in je botten wordt ‘opgenomen’.

Ook vitamine D zit in je voeding, dus met een gezond voedingspatroon kom je al een heel eind! Vitamine D3 vind je in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Vooral vette vis is een goede bron van D3, net als vlees en eieren. Tel daarbij op dat je lichaam zelf vitamine D3 kan aanmaken, dus dat zit wel snor met je dagelijkse behoefte aan vitamine D, zou je denken. Toch?

Vitamine D3 op zonne-energie?

Om je meteen maar even uit die droom te helpen: helaas werkt dat niet zo. Hoewel je lichaam in staat is om zelf vitamine D3 aan te maken, betekent dit niet dat het ook automatisch de benodigde hoeveelheden ervan aanmaakt.

In Nederland is de zonkracht slechts enkele maanden per jaar sterk genoeg om genoeg D3 aan te maken – en dan hebben we het over slechts een paar uurtjes per dag. En dat terwijl je de vitamine D zo hard nodig hebt!

Vitamine D3 in je dagelijkse suppletie

Ook als je dus gezond eet en bewust leeft, kan het allesbehalve kwaad om een vitamine D3-supplement te slikken. Je vindt D3 – uiteraard – ook in de multivitaminen van Vitaily. In deze dagelijkse veganistische suppletie heb je alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt in twee tabletten en twee softgels. En om te zorgen dat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt, zitten deze supplementen in een handig en duurzaam dagzakje, gemaakt van biofolie.

Maak zelf kennis met de voordelen van Vitaily. Alle vitaminen en mineralen die je iedere dag nodig hebt, makkelijk verpakt in een dagzakje. Zo eenvoudig is het. Enthousiast geworden? Bestellen is in een minuutje gebeurd. Je hebt je vitamines morgen (mits doordeweeks) in huis én we planten voor iedere maanddoos een boom. Zo maken we niet alleen jou, maar ook de wereld weer een stukje vitaler. Win-win!

 

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag
Blijf op de hoogte en mis niks van onze

Vitale updates

Van blogs bomvol achtergrondinformatie tot recepten en van podcast- en boekentips tot af en toe een actie.

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.