Vakantiedip? Zo vind je je ritme en energie terug

Het is altijd weer even schakelen. Na de zomervakantie (of je nu weg bent geweest of niet) het dagelijkse ritme terugvinden terwijl je stiekem last hebt van een vakantiedip. De herfst en winter liggen op de loer, en je weet dat er weer allemaal verplichtingen op je wachten. Wij helpen je een handje op weg.

Als je vakantie hebt, kom je tot rust. Of je nu lekker thuis hebt genoten van vrije dagen en het mooie weer of op een camping hebt gestaan, in een charmant Frans dorpje hebt gebivakkeerd, het avontuur hebt opgezocht in de Alpen of een verre reis hebt gemaakt, maakt niet eens zoveel uit. In een vakantie maakt je brein meer geluksstofjes als dopamine, endorfine en serotonine aan. Je eet lekker, bent samen met mensen die belangrijk voor je zijn, doet leuke dingen, beweegt meer en je bent meer buiten (hallo, vitamine D!).

En dan komt het moment dat het weer voorbij is. Dat hakt erin. Het (naderende) begin van de herfst staat voor veel mensen gelijk aan een nieuw ‘werkjaar’. De sleur van alledag komt terug, inclusief stresshormonen die daarbij horen. Dat noemen we ook wel de ‘vakantiedip’. Hoe kom je terug in je ritme en bereid je je vol energie voor op de herfst?

Begin ontspannen aan je vakantie

Misschien is dit inmiddels al te laat, maar dan weet je het voor de volgende keer. Om zo ontspannen mogelijk terug te keren op het werk na een vakantie, is het belangrijk dat je zonder kopzorgen aan je vakantie begint. Zorg dat je in de laatste week/weken voor vertrek je projecten afrondt en geen nieuwe taken oppakt, zodat je zonder stress je vakantie inrolt. Het is ook handig om alvast een lijstje te maken met dingen die je in de eerste weken na je vakantie wilt oppakken. Dan overweldigt je takenlijst je niet als je weer begint. Zet een duidelijke out of office aan en laat die eventueel iets langer doorlopen, zodat je op je gemak weer kunt opstarten als je terug bent.

Ga rustig weer aan de gang

Duik niet meteen weer vol in het diepe. Neem de tijd om wasjes te draaien als je weg bent geweest. Maak een boodschappenlijst en vul de koelkast met gezonde, verse producten. Zorg dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt (op vakantie lukt dat meestal niet elke dag), eventueel met behulp van de krachtpatsers van Vitaily.

Als je thuis alles onder controle hebt, begin je ook met een goede mindset weer aan je werk. Neem ook daar de tijd om weer op stoom te komen. Laat je bijpraten door collega’s (praktisch én gezellig) en maak een prioriteitenlijstje. Waarschijnlijk is de helft van je mailtjes inmiddels alweer irrelevant, omdat een collega het al heeft opgepakt. Bovendien is het prettiger om nieuwe ontwikkelingen van een collega te horen dan om het te moeten lezen op een scherm.

Eat, move, sleep, repeat

Zorg goed voor jezelf als je na je vakantie weer aan het werk gaat. Kook gezond, ga op tijd naar bed en beweeg voldoende. De herfst en winter komen er weer aan, een flinke uitdaging voor je weerstand. Uiteraard is het niet makkelijk om elke dag alle letters van ‘OERsterk leven’ (de O van Ontspanning, de E van Eten, de R van Regelmatige beweging en STERK van mindset en zingeving) af te vinken – geen enkel mens heeft hierin een 100% score. Als je zeker wilt weten dat je in ieder geval de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor belangrijke processen in je lichaam en brein, is suppletie een goed idee. Ja, zelfs als je gezond leeft ondersteunen supplementen je in je vitaliteit.

Doei, vakantiedip! Doe dingen waar je blij van wordt

Ondanks het feit dat verplichtingen en stress op de loer liggen, betekent het niet dat je jezelf meteen weer moet verliezen in je werk. Probeer tijd te maken voor jezelf, je familie en je vrienden. Ga naar buiten, sport, maak muziek, wees creatief of lees een goed boek. Ga uit eten, plan een concert/theatervoorstelling of zet koers naar de sauna … Kortom: pak je rust en doe dingen waar jij gelukkig van wordt, zodat je brein gelukshormonen blijft aanmaken.

Plan – eventueel – alvast een nieuwe vakantie of een lang weekend vrij/weg. Dat hoeft niet ver te zijn of veel geld te kosten, maar als je leuke dingen op de planning hebt om naar uit te kijken, verleg je je focus van ‘de vakantie is voorbij’ naar je verheugen op wat nog komt.

Sterkte met de vakantiedip!

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag