Uitrusten? Deze tips (en supplementen) helpen je

Elk mens heeft behoefte aan rust – zowel fysiek als mentaal. Je lijf en geest moeten herstellen van alles wat er in het leven gebeurt. En of dat je lukt – in de vorm van slaap, maar ook in ontspanning (even ‘niets’ doen of je rust zoeken in rustgevende activiteiten) – is nog maar de vraag. Wij geven je tips voor betere rustmomenten.

Zorg voor de juiste voedingsstoffen/supplementen

We hoeven je natuurlijk niet meer uit te leggen dat er gezonde en ongezonde voeding bestaat. Als je te weinig gezonde voeding nuttigt en je dus niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, ontstaat er een disbalans. Vooral bij vitamine B12 en magnesium is dit een probleem als het om uitrusten en ontspannen gaat. We leggen je hieronder uit hoe dat zit.

Vitamines en mineralen die belangrijk zijn om goed te kunnen uitrusten en ontspannen, zijn o.a.:

 • Vitamine B12 houdt je energieniveau op peil en ondersteunt je immuunsysteem. Te weinig vitamine B12 kan zowel vermoeidheid als slapeloze nachten veroorzaken – een hele slechte combinatie dus …
 • Magnesium is een anti-stressmineraal, dat betrokken is bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam. Het ontspant onder andere je spieren en zelfs je hersenen en ondersteunt de aanmaak van melatonine, waardoor magnesium je helpt om in slaap te vallen (en dus goed uit te rusten). Vandaar ook dat chronische vermoeidheid vaak in verband wordt gebracht met een magnesiumtekort. Er zijn vele vormen van magnesium, waarvan de organische vormen (waaronder magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat) het beste worden opgenomen.

Voor zowel Vitamine B12 als Magnesium ben je afhankelijk van inname via voeding en/of suppletie. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren, ei en zuivel. Als je vegetarisch of vegan eet, mis je deze voedingsstoffen, tenzij je suppleert. Goede bronnen van magnesium zijn noten, bladgroenten, zeewier, pitten en zaden.

Als je niet alle voedingsstoffen die belangrijk zijn om goed te kunnen uitrusten binnenkrijgt via voeding (en je dus mogelijk kampt met een disbalans), kan zich dat uiten in moeite met ontspanning en slaap. Als er een disbalans ontstaat, kun je met behulp van suppletie zorgen dat je dit weer rechttrekt. Uiteraard is en blijft voeding dé bron voor een optimale gezondheid, maar daarnaast ondersteunen supplementen je, bijvoorbeeld de krachtpatsers van Vitaily, om iedere dag vitaal te blijven.

Beweeg!

Huh, bewegen om vermoeidheid te tackelen en te zorgen voor ontspanning? Ja, je leest het goed. Niet alleen werkt beweging ontspannend (hoe lekker is het om stress van je af te zweten), als je (chronisch) te weinig beweegt, raakt je lichaam in de war. Dat zit zo. Er is een bepaalde hoeveelheid energie aanwezig in het lichaam. In principe wordt deze energie eerlijk verdeeld tussen je immuunsysteem, spieren, hersenen, etc. Normaal gaat er alleen ‘s nachts energie naar je immuunsysteem. Als je te weinig beweegt (wat onderdeel is van een ongezonde leefstijl), kan er een chronische laaggradige ontsteking ontstaan, waarbij je energie niet meer evenredig verdeeld wordt omdat je immuunsysteem ook overdag energie vraagt.

Omdat je immuunsysteem evolutionair (overleven staat altijd op nummer één) voorrang krijgt op andere systemen, ‘snoept’ je immuunsysteem energie weg bij o.a. je spieren en hersenen. Daar ontstaat dus een tekort, wat leidt tot fysieke en mentale vermoeidheid. Met beweging breng je je immuunsysteem overdag tot rust omdat je ontstekingsremmende stofjes aanmaakt, waardoor de energiebalans in je lichaam herstelt en er ook weer genoeg energie naar je hersenen en spieren kan. Dit hele verschijnsel staat nog uitgebreider uitgelegd in deze blog van onze collega’s van OERsterk. Lang verhaal kort: beweeg elke dag voldoende om (chronische) vermoeidheid te voorkomen, en dus uiteindelijk beter tot rust te kunnen komen.

Uiteraard werkt knallen in de sportschool of een andere manier van sporten met hoge intensiteit geweldig, maar je kunt beweging ook heel goed combineren met ontspanning door de natuur op te zoeken. Neem de benenwagen en maak een lange wandeling of stap op je stalen ros voor een fietstocht door de bossen of duinen. Wedden dat je die avond heerlijk slaapt?

Ontspanning uit de tuin: kruiden!

Ook kruiden kunnen je bij ontspannen, uitrusten en het verlichten van stress. We zetten er vier in het zonnetje:

 • Kamille. Dit geel-witte bloemetje werkt harmoniserend en stressverlagend. Ook helpt het tegen hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress en onrust. Je kunt kamille drinken in je thee, of een olie kopen en die verstuiven in je omgeving met een aromadiffuser.
 • Verveine/Verbena. Vooral als je veel druk op jezelf legt, is verveine of verbena je beste vriend. Een kop thee van verse of gedroogde verveine kan wonderen doen – maar drink ‘m dan niet terwijl je aan het werk bent. Maak er een momentje voor jezelf van!
 • Lavendel. Dit paarse en heerlijk ruikende bloemetje bevordert je nachtrust, want het werkt kalmerend. Lavendeltee drinken is een optie, maar weinig mensen vinden dat echt lekker. De makkelijkste en prettigste manieren om de voordelen van lavendel te ervaren is door ermee in bad te gaan, of een olie te verstuiven via een diffuser.
 • Valeriaan. Al eeuwen gebruikt men valeriaan als kalmerend middeltje bij stress. Je kunt het drinken als thee of er een olie van kopen voor in bad/je diffuser. Valeriaan helpt om je hoofd leeg te maken, zodat je makkelijker in slaap valt.

Neem minder hooi op je vork

Probeer minder druk op jezelf te leggen. Stress is de grootste oorzaak van niet goed kunnen ontspannen en/of slapen. Vind je het gek … Als je continu bezig bent met die kilometerslange to-do lijst, kun je geen rust creëren in je hoofd. Probeer niet teveel hooi op je work te nemen. Hoeveel tijd kost een project? Welke dingen moet je nog afronden voor je aan iets nieuws kunt beginnen? Kun je het in hapklare brokjes opdelen? Kortom: wees realistisch. Minder stress staat gelijk aan makkelijker uitrusten. Feit.

Oooohm … 🧘

Voor heel veel mensen werkt mediteren of mindfullness-oefeningen doen heel goed om zich te kunnen ontspannen. Er staan ontelbaar veel filmpjes op YouTube waarmee je ‘begeleid’ aan mindfullness kunt doen. Yoga helpt ook! Als je heel bewust probeert te ontspannen door je te concentreren op je ademhaling, vind je vanzelf rust in je hoofd én in je lijf!

 

Hopelijk helpen deze tips je om beter te kunnen ontspannen en uitrusten! Als je vragen hebt, kun je ons altijd een DM sturen via Instagram.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 2,50 € 2,20