Dit heb je nodig voor ongeveer 40 pepernoten:
100 gram havermeel
60 gram amandelmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
1,5 tl speculaaskruiden (je kunt dit kopen in de winkel, maar hieronder vind je ook een recept om het zelf te maken)
60 gram kokosolie
3 el havermelk of andere plantaardige melk
snufje zout
1,5 tl bakpoeder
Wil je jouw speculaaskruiden zelf mixen? Dat kan! Hierbij een ‘recept’ voor de hoeveelheden:
4 tl gemalen kaneel
1,5 tl gemalen gember
0,5 tl gemalen peper
0,5 tl gemalen nootmuskaat
0,5 tl gemalen kardemom
Roeren maar!
Zo maak je de gezonde pepernoten:
- Verwarm de oven voor op 170 graden, zet de kokosolie even kort in de oven tot deze gesmolten is.
- Mix de melen, de kokosbloesemsuiker, kruiden, bakpoeder en het zout met elkaar. Voeg daarna de melk naar keuze en de gesmolten kokosolie toe en mix of kneed het tot één bal.
- Vind je het geheel te nat? Voeg een klein beetje haver- of amandelmeel toe. Is de geknede bal juist te droog? Voeg wat plantaardige melk toe.
- Maak de pepernoten door balletjes met je handen te draaien. Ben je pietje precies? Weeg dan steeds 5 gram af op een keukenweegschaal en vorm daar balletjes van.
- Leg bakpapier op een bakplaat of vet deze een beetje in met kokosolie. Verdeel de pepernoten en bak ze in 15 tot 20 minuten mooi bruin. Tip: zet een wekker na 10 minuten, schat in hoelang de pepernoten nog nodig hebben en zet opnieuw een wekkertje voor 5-10 minuten. Laat ze afkoelen buiten de oven om ze nog knapperiger te laten worden.
Goed afgedekt in een glazen (weck)pot blijven deze pepernoten wel een week goed! Maar … Wedden dat ze eerder op zijn?
Eet smakelijk!