Heb je supplementen nodig?
Gezonde voeding is belangrijk, wat gezond is daar is niet iedereen het over eens. We zijn omnivoren en kunnen enorm veel soorten voeding verwerken in onze darmen. Voor een hond is chocolade levensgevaarlijk terwijl wij allerlei producten eten en drinken die voor geen enkele diersoort verantwoord zijn.
Is iemand die aan de lopende band kipfilet eet om spieren te trainen in de gym meer of minder gezond bezig dan een veganist die alleen plantaardige voedingsmiddelen gebruikt? Er zijn geen absolute waarheden omdat er teveel variabelen zijn. We vinden het dan ook jammer dat veel diëtisten niet verder redeneren dan de lessen die ze op school hebben gevolgd. Het is beter dat ze echt kijken naar de diversiteit van voeding en de mensen die ze consumeren.
Is iemand die aan de lopende band kipfilet eet om spieren te trainen in de gym meer of minder gezond
Je hebt geen supplementen nodig maar ze kunnen geen kwaad in de juiste verhouding. Dat is een meer genuanceerd uitgangspunt waar we verder mee komen. Je kunt niet tellen hoeveel vitamines een banaan precies heeft. Iedere banaan is weer net iets anders. Bij een voedingssupplement kun je wel heel nauwkeurig de concentratie bepalen. Dit geeft je houvast en duidelijkheid. Verder zorg je voor voldoende groente en fruit in je voeding en variatie. De ene dag consumeer je meer vet, dan weer eiwitten en de volgende dag meer koolhydraten. Zolang de balans in orde is en je kunt bouwen op die dagelijkse dosis voedingsstoffen dan merk je dat jouw vitaliteit hoger wordt met een stabiel ritme. Beweging is uiteraard ook van belang maar daarover later meer.
Wat is de juiste dosering?
Er zijn supplementen die 200 procent van de ADH leveren of zelfs meer. Is dat eigenlijk wel verantwoord? Dit hangt af van de bouwstof en hoe het lichaam deze stof afbreekt in het lichaam. Er zijn vitamines die het lichaam afbreekt en bij een overschot wordt de rest uitgescheiden zoals vitamine C. Als je een vitamine C supplement inneemt met een hoge dosering dan plas je het overschot uit. Maar er zijn ook stoffen die het lichaam niet voldoende kan afvoeren en op termijn zelfs schadelijk kunnen zijn.
Bij de voedingssupplementen van Vitaily ligt de dosis vaak lager dan 100 procent omdat je via eten en drinken ook belangrijke stoffen binnenkrijgt. Het is wel van belang dat je enigszins verantwoord eet. Als je alleen junk food eet dan kan een multivitamine je niet voldoende helpen. Het zijn alle kleine stukjes van de puzzel die bijdragen aan een gezond en vitaal lichaam.
Wanneer heb je supplementen nodig?
Je hebt supplementen nodig op momenten dat je er behoefte aan hebt. Dat spreekt voor zich maar er zijn best veel factoren die invloed hebben op de behoefte. Zo heb je in de herfst en winter meer behoefte aan extra vitamine D dan in de lente en zomer.
Een zwangere vrouw heeft extra foliumzuur nodig omdat het lichaam dit onvoldoende zelf aanmaakt. Tenminste, een beetje extra betekent meer kans op een goede zwangerschap zonder complicaties. Weerstand is een belangrijk onderdeel van supplementen. Een hogere weerstand betekent een hogere resistentie tegen virussen en bacteriën.
Maar als iemand een chemo behandeling ondergaat dan wordt de weerstand juist laag gehouden, er kunnen namelijk ingrediënten in een voedingssupplement aanwezig zijn die contraproductief werken.
Leef je verantwoord en gezond maar heb je toch het gevoel dat je iets tekort komt? Dan kan een voedingssupplement precies dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt.
Welke supplementen heb je nodig?
Per persoon is de behoefte anders. Hier zijn enkele supplementen die veel mensen kunnen gebruiken en de reden waarom:
- Omega-3: De voornaamste vetzuren in omega-3 zijn EPA en DHA. Ze worden vaak gewonnen uit vis maar ze komen ook voor in algen.
- Vitamine A: Deze vitamine helpt de afweer te verbeteren en heeft een positieve invloed op het zicht, huid en slijmvliezen.
- Vitamine D3: Het lichaam maakt vitamine D aan door tijd in de zon door te brengen. Met een plantaardig supplement kun je door het hele jaar aan de behoefte voldoen.
- Vitamine K2: Vitamine K1 krijg je normaal gesproken uit bladgroenten. K2 komt van dierlijke producten. Met name vegetariërs en veganisten kunnen deze stof uit een supplement binnenkrijgen.
- Vitamine B12: In het Vitaily supplement wordt vitamine B12 in twee vormen gebruikt. Dit zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine.
- Jodium: Hoewel je weinig jodium nodig hebt is het wel een enorm belangrijke stof. Het wordt daarom standaard aan zout toegevoegd. Kom je tekort? Dan kunnen supplementen uitkomst bieden.
- Magnesium: Als je voldoende bladgroenten eet dan krijg je de juiste dosering magnesium binnen. Het zorgt voor optimaal functioneren van zenuwen, spieren en botten.
- Selenium: Deze stof is naast jodium van belang om de schildklier goed te laten functioneren. Het is tevens een antioxidant die jouw weerstand verhoogt en huid en nagels ondersteunt.
- Zink: Dit is een stof die je lichaam zelf niet aanmaakt en je dus uit je voeding moet halen. Het is een belangrijk component van voedingssupplementen.
Multivitamine supplementen zoals die van Vitaily zijn bestemd voor mensen die gezond zijn en dit willen blijven. Personen die bewust met hun voeding omgaan maar hier niet de hele dag mee bezig willen zijn.
De ingrediënten van een dagelijkse dosis Vitaily geven je lichaam een ‘boost’ om beter te presteren. Alle bouwstoffen die een volwassene nodig heeft zijn aanwezig in een wat lagere dosis dan je dagelijks nodig hebt. De rest vul je eenvoudig aan met eten en drinken. Ben je in een situatie waarin je (tijdelijk) wat meer of minder nodig hebt van een bepaalde stof? Dan zijn daar verschillende opties voor.