Oorzaken en mogelijke signalen van een magnesiumtekort

Een magnesium-disbalans of magnesiumtekort? 

Laten we meteen aftrappen met een eerlijke, belangrijke noot over dat laatste – een magnesiumtekort. In Nederland zijn suppletiemerken verplicht zich te houden aan bepaalde communicatievoorwaarden. Om de consument te beschermen, mogen we eigenlijk niet spreken van ‘tekorten’. Maar we weten óók dat ‘magnesiumtekort’ – een term is waar veel naar gezocht wordt in de zoekmachines. Consumenten snakken dus naar meer informatie over mogelijke symptomen van een eventueel magnesiumtekort. Daar gaat dit artikel over.

Wat is magnesium?

Magnesium is een heel belangrijk mineraal, dat in je lichaam betrokken is bij meer dan 300 processen. Zo speelt het onder andere een rol in de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, de temperatuurregulatie, de bloedsomloop, de bloedsuikerregulatie, het functioneren en herstellen van de spieren en het opbouwen en behouden van gezonde botten en tanden. Een onmisbaar mineraal, dus.

Bronnen van magnesium

Goede bronnen van magnesium zijn groene bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool), noten, zaden, cacao, avocado’s, volkoren granen, broccoli, peulvruchten en zeewier. Magnesium is dus volop aanwezig in voedingsmiddelen die je eenvoudig dagelijks op het menu kunt zetten. Toch hebben mensen soms baat bij wat extra magnesium – zeker als je veel sport, chronisch last hebt van stress of veel alcohol, cafeïne, suiker en/of vet nuttigt.  Onder die omstandigheden heb je meer magnesium nodig.

Verschillende vormen van magnesium

Magnesium is er in vele vormen – en de verschillen in opneembaarheid zijn groot. Organische vormen, waaronder magnesiumbisglycinaat, -citraat, -lactaat en -tauraat worden in de darmen veel beter opgenomen dan anorganische vormen zoals magnesiumoxide, -chloride en -carbonaat. Waarschijnlijk de best opneembare vorm van magnesium, is bisglycinaat. Deze is gebonden aan een aminozuur (een eiwitdeeltje). Dit verbetert de opneembaarheid van het mineraal in de darmen.

Signalen van een magnesiumtekort

Een te lage inname van magnesium vanuit de voeding komt soms voor – met name bij mensen die zich niet bewust zijn van wat gezonde voeding inhoudt. Helaas zijn er in het geval van magnesium geen opvallende symptomen die een ‘tekort’ of disbalans duiden. Langzamerhand raken de processen waarbij magnesium betrokken is, verstoord. Het is dus iets dat voor lange tijd op de achtergrond kan ‘sluimeren’ voor je het in de gaten hebt. Signalen die kunnen wijzen op een mogelijk tekort (let op: deze symptomen hebben niet altijd te maken met je magnesiumstatus), zijn een gebrek aan eetlust, misselijkheid, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, stressgevoeligheid, duizeligheid, hoofdpijn en zwakke of gespannen spieren.

 

Suppleren?

Wil je magnesium suppleren? Dan raden wij je aan om je goed te verdiepen in de vorm die je kiest. Zoals hierboven beschreven, zijn organische vormen zoals magnesiumbisglycinaat, -citraat, -lactaat en -tauraat goed opneembaar. In Vitaily vind je – naast o.a. vitamine D3, K2, B12, Omega 3 en zink – twee goed opneembare vormen van magnesium, namelijk -bisglycinaat en -citraat. Vind je het lastig om te beoordelen wat supplementen van hoge kwaliteit zijn? Dit artikel helpt je op weg. Vind je de kosten van suppletie hoog? Het is net hoe je het bekijkt … Lees hier meer over de verschillen tussen Vitaily en sommige supplementen die je bij de drogist koopt. 

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag