Alles over ontzwangeren: wat is het, hoe lang duurt het en veel meer

Blogs over zwanger worden, de zwangerschap zelf en platformen over baby’s: ze zijn er in overvloed. Over ‘ontzwangeren’ is dan net weer wat minder informatie te vinden. Terwijl ook dit een belangrijk proces is. Maar wat is ontzwangeren precies? En hoe lang duurt het om volledig te herstellen van je zwangerschap en bevalling?

Wat is ontzwangeren?

Hoera! Je bent bevallen. Petje af voor de wereldprestatie die je hebt geleverd. Eigenlijk is topsport er niks bij. Logisch dus, dat je lichaam na zo’n prestatie tijd nodig heeft om langzaam weer ‘de oude’ te worden. Je barst nog van de hormonen. En er kunnen allerlei klachten om de hoek kijken, waar je vooraf misschien helemaal geen weet van had. Dit herstel van de zwangerschap en bevalling noemen we ‘ontzwangeren’.

Hoe lang duurt ontzwangeren?

Tsja, wisten we dat maar precies. Zo’n proces verloopt natuurlijk bij iedereen weer anders. In de volksmond wordt wel gezegd ‘9 maanden op, 9 maanden af’. Maar pin je daar maar niet teveel aan vast. Net als bij veel dingen in het leven, bestaat er voor ontzwangeren geen planning. Het allerbelangrijkste? Goed voor jezelf zorgen. Voeding, slaap, ontspanning en beweging: het zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het herstel. Kijk vooral wat voor jou goed werkt. Dan zie je dat je ‘vanzelf’ weer een beetje je oude, nieuwe zelf wordt.

Wat zijn de kenmerken van ontzwangeren?

Na de bevalling zul je merken dat veel klachten waar je tijdens je zwangerschap last van had, verdwijnen. Fijn! Je kunt bijvoorbeeld weer genieten van een lekkere maaltijd, zonder dat maagzuur of misselijkheid op komt spelen. En er duwt geen baby meer tegen je ribbenkast. Maar eerlijk is eerlijk: ontzwangeren is ook niet altijd een feestje. Want na je bevalling komen weer nieuwe klachten om de hoek kijken.

Hier kun je rekening mee houden:

Bekkenklachten

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam het hormoon relaxine aan. Dit hormoon maakt je bekken een stuk flexibeler, wat bij de bevalling goed van pas komt. Het nadeel daarvan is wel dat je last kunt krijgen van bekkeninstabiliteit. Een kwaal die tijdens je zwangerschap al op kan spelen, en ook daarna nog aan kan houden. Doe voorzichtig en rustig aan. En denk aan een goede multivitamine om je bekken weer op kracht te krijgen. Orthica en Vitals hebben goede supplementen voor kersverse moeders.

Zweten

Badend in het zweet wakker worden; ook dat is iets wat veel voorkomt als je net bent bevallen. Tijdens de zwangerschap houd je veel vocht vast. Na de bevalling ontdoet je lijf zich op deze manier weer van dit vocht. Handig, maar oh zo vervelend. Dan maar weer een schoon shirt aan…

Emotionele buien en kraamtranen

Je had ze tijdens je zwangerschap misschien al, en die emotionele uitbarstingen zijn in de meeste gevallen niet zo 1, 2, 3 verdwenen als de kleine er eenmaal is. Hallo gebroken nachten, zere borsten en bovenal: prachtbaby. Niet gek dat de kraamtranen geregeld vloeien. Laat ze maar lekker komen en wees extra lief voor jezelf.

Naweeën

Denk je de baby en de placenta gehad te hebben: en klaar is Kees! Maar dan zijn daar de naweeën: samentrekkingen van je baarmoederspier om je baarmoeder weer terug in de oude vorm te krijgen. Deze weeën kunnen wel een paar dagen aanhouden en voelen als een menstruatie-achtige kramp. De één heeft er meer last van dan de ander. Het gaat voorbij, echt. Een warme kruik kan helpen!

Uiteraard ‘ontzwangert’ iedereen weer anders. Waar de één op een grote, roze wolk zit, ervaart de ander de kraamtijd weer heel anders. En dat is natuurlijk allemaal goed. Neem je tijd en laat je lekker verwennen door je omgeving. Je mag trots zijn op wat voor moois je op de wereld hebt gezet!

Ontzwangeren en gezond eten

Je mag je natuurlijk lekker laten gaan na de bevalling en genieten van alles wat je tijdens je zwangerschap hebt laten staan. Maar zorg tussen alle beschuit met muisjes door ook geregeld voor een gezonde maaltijd. Voedingsstoffen kan je lichaam goed gebruiken in deze periode! Zet wat extra fruit, groenten en eiwitten op het menu. Kruip zelf niet te snel achter het fornuis, maar laat je lekker verwennen. Je omgeving vindt het vast alleen maar leuk om een handje te helpen. Zoek je nog wat inspiratie als het om gezond en lekker eten gaat? Onze receptenpagina staat er vol mee!

Wat ook heel fijn kan zijn, is een postpartum massage. Een traktatie helemaal voor jezelf – en dat heb je écht verdiend (dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen).

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag