Dit kan fysiek en mentaal veranderen als je moeder wordt

Het moederschap is een van de grootste en meest uitdagende avonturen die je aan kunt gaan. Je zet niet alleen een nieuw mens op de wereld, maar verandert daarmee ook je eigen leven en jezelf als persoon.

Voor veel vrouwen is het moederschap een bron van liefde, geluk en vervulling, maar uiteraard brengt het ook uitdagingen en stress met zich mee. We hebben op een rijtje gezet wat er fysiek en mentaal kan veranderen als je moeder wordt, zodat je je (alvast) kunt voorbereiden.

Fysieke en mentale veranderingen binnen het moederschap

Uiteraard verschillen de fysieke en mentale veranderingen van het moederschap van vrouw tot vrouw. Toch zijn er enkele veelvoorkomende gevolgen die veel vrouwen ervaren als zij moeder worden.

Lichamelijk

 • Ontzwangeren. Denk je na je bevalling van alle kwaaltjes af te zijn? Dan moeten we je helaas teleurstellen … Bevallen is niet niks en het is dan ook logisch dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Deze tijd wordt in de volksmond vaak ‘ontzwangeren’ genoemd. In deze periode kan je onder andere te maken krijgen met naweeën, veel emoties (hallo kraamtranen) en bekkenklachten. 
 • Vooral de eerste paar weken/maanden van het moederschap krijg je te maken met flink wat vermoeidheid. Dit komt enerzijds door slaapgebrek (jup, je kindje moet ook ’s nachts eten) en anderzijds door het verantwoordelijkheidsgevoel dat het opvoeden van jouw mini met zich meebrengt. Doe gerust zelf ook een powernap als je kindje slaapt, dat uurtje kun je maar weer meegepakt hebben! 
 • Veranderingen aan je borsten. Je borsten krijgen flink wat te verduren tijdens en na je zwangerschap. Tijdens en net na je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding, of je dit nu wel of niet gaat doen uiteindelijk. Dit leidt tot toename van je borstweefsel, waardoor je borsten groeien. Zodra je stopt met het geven van borstvoeding, of dit überhaupt niet doet, neemt het borstweefsel langzaam weer af en kan de huid rondom je borsten minder stevig worden.
 • Meer eetlust. Wanneer je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo’n 500 calorieën extra nodig. Kom maar door met die extra tussendoortjes! Heb je inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd of snack? Bekijk dan eens onze heerlijke recepten.

In je koppie

 • Wereldbeeld. Door de ogen van je kindje ga je heel anders naar het leven kijken. Hij/zij ziet veel dingen voor het eerst, waardoor jij je ook weer kan gaan verwonderen over kleine dingen – zoals een bloemetje in het park of de geitjes op de kinderboerderij.
 • Zoals we hierboven ook al beschreven, gaat je lichaam tijdens en na je bevalling veranderen. Vaak duurt het even, maar veel vrouwen kijken als moeder anders naar hun lichaam. Ze voelen zich sterken en zelfverzekerder en omarmen hun nieuwe rol als moeder én hun daarbij horende lichaam. Vaak heeft dit een positief effect op het zelfbeeld. Want je doet het allemaal toch maar ‘even’. Je hebt een mensje gemaakt én je draagt de zorg voor je kleintje. Power mom! 
 • Emotionele ups en downs. Het moederschap zorgt gegarandeerd voor emotionele pieken en dalen. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door hormonale veranderingen en anderzijds door een gebrek aan slaap en een vergroot verantwoordelijkheidsgevoel. Gelukkig is dit helemaal normaal. Je kraamtranen – en alle tranen daarna – mogen er zijn. Voel wat je voelt en stop het niet weg: gooi het eruit!
 • Nieuwe balans vinden. Je wordt vanzelf gedwongen een nieuwe balans te vinden tussen het moederschap en je carrière, hobby’s en je familie en vrienden. Meer dan ooit moet je plannen, plannen en nog eens plannen.

Deze fysieke en mentale veranderingen maken het moederschap een unieke en uitdagende ervaring, waar je langzamerhand in gaat groeien. Ondanks dat het logisch is dat je je volledig op je baby richt, zeker de eerste periode, is het ook belangrijk dat je aan jezelf denkt.

Probeer net zo lief voor jezelf te zijn als voor je baby. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd hebt om even iets voor jezelf (of gewoon helemaal niets) te doen. En – last but not least – zorg voor gezonde en gevarieerde voeding. Je zult merken dat je je overdag dan vele malen energieker voelt, wat goed van pas komt in je drukke leven als (kersverse) moeder.

 

Lukt het je vaak niet om je dagelijkse vitaminen binnen te krijgen? Met Vitaily kost het je ’s ochtends slechts een paar seconden, en een paar slokken water, om maar liefst negen (!) belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Twijfel je of Vitaily iets voor jou is? Doe dan onze vitaminetest!

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag