Wat is magnesium

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in iedere cel van je lichaam. Het is een belangrijke bouwstof die bijdraagt aan de productie van energie in het lichaam. Het zorgt ervoor dat spieren en zenuwen goed functioneren en het helpt botten sterk te houden. Het effect op enzymen in het lichaam is groot en magnesium speelt een rol bij de aanmaak van hormonen. Samen met calcium en fosfaat bevindt pakweg de helft van magnesium zich in de botten van je lichaam.

Hoe krijg je voldoende magnesium binnen? Als je een gebalanceerd voedingspatroon hebt dan zou je iedere dag genoeg van dit mineraal moeten binnenkrijgen. Er zijn een aantal voedingswaren waar een hoge dosering magnesium in zit zoals granen, noten en groene groenten. Hoe ontstaat een magnesiumtekort? Daar kunnen diverse redenen voor zijn, hier zijn een aantal situaties waardoor je een tekort kunt krijgen aan magnesium:

  • Bij ondervoeding of een voedingspatroon dat niet verantwoord is.
  • Als het lichaam niet in staat is voldoende magnesium op te nemen.
  • Als er ontstekingen zijn in het slijmvlies van de darmen.
  • Als er via de nieren teveel magnesium wordt uitgescheiden.
  • Bij hoge of juist lage concentratie glucose in het lichaam.
  • Wanneer de bijschildklier niet goed functioneert.
  • Als diarree lange tijd aanhoudt.
  • Bij zwangerschapsvergiftiging.
  • Na een operatie.

Magnesium tekort symptomen

Regulatie van het magnesium gehalte verloopt via de darmen. Als je meer inneemt dan jouw lichaam nodig heeft dan wordt het uitgescheiden via de urine. Het is een bouwstof die je niet snel teveel kunt innemen, liever wat meer dan te weinig. Als je een magnesiumtekort hebt dan kan dit tot diverse klachten leiden en op termijn schade toebrengen aan het lichaam.

Magnesiumtekort symptomen zijn doorgaans niet direct zichtbaar, dit kan het lastig maken om te bepalen of er sprake is van een tekort. Dit zijn de voornaamste symptomen van een magnesium tekort:

  • Irritatie van zenuwen in de spieren
  • Hartritmestoornissen
  • Maagkrampen

De symptomen van magnesiumtekort ontstaan omdat magnesium zo belangrijk is voor de productie van energie in de cellen van het lichaam. Als je niet voldoende van dit mineraal in je cellen hebt dan merk je dit aan verminderde energie en vitaliteit. De productie van andere bouwstoffen wordt geremd wat tot een domino-effect leidt aan tekorten en lichamelijke klachten.

Magnesium te kort

Wanneer heb je een tekort aan magnesium? In het lichaam van een gemiddelde volwassene is er 25 gram aanwezig. Ruim de helft hiervan bevindt zich in de botten en tanden, in de spieren zit 25 tot 30 procent. De rest zit in lichaamssappen. Het mineraal wordt opgenomen in het laatste deel van de dunne darm.

Niet alle magnesium vanuit je voeding en vitamine pillen wordt opgenomen, de darmen reguleren dit. Gemiddeld genomen wordt 30 tot 80 procent van de hoeveelheid magnesium die je inneemt opgenomen in het lichaam, de rest scheidt je uit via de nieren in de urine. Een tekort aan magnesium is daarmee een veel groter probleem dan meer innemen dan je nodig hebt.

Er zijn medicijnen die de absorptie van magnesium in het lichaam remmen, ook alcoholmisbruik, diarree en ondervoeding zijn situaties waarin je te weinig magnesium binnenkrijgt. Dit leidt ertoe dat er een tekort ontstaat aan andere belangrijke bouwstoffen zoals calcium en kalium. Wat zijn de gevolgen van een langdurig tekort aan magnesium in het lichaam?

Magnesium tekort klachten

De klachten bij magnesiumtekort zijn vaak niet direct te zien. Het tekort in de cellen heeft invloed op andere processen in het lichaam. Het tekort aan magnesium symptomen zorgt ervoor dat veel mensen niet voldoende binnen krijgen en zich hier niet bewust van zijn. Bij een lusteloos gevoel of een gebrek aan energie wordt de oorzaak namelijk vaak elders gezocht. Er zijn klachten bij magnesium tekort die je kunt oplossen door een supplement in te nemen.

Risicogroepen zijn personen die ondervoed zijn, overmatig alcohol consumeren en senioren met lichamelijke klachten. Als er verder geen ernstige afwijkingen zijn of een bestaand ziektebeeld dan kan een vitamine supplement zoals Vitaily uitkomst bieden. Dit is geen medicijn maar een toevoeging aan het standaard voedingspatroon. Zo kun je tekorten in het lichaam aanvullen. Magnesium is een belangrijk mineraal dat je nodig hebt om goed te functioneren.

Gelukkig is het ook een bouwstof die wordt afgescheiden als je meer binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. In supplementen wordt vaak een hogere dosis gebruikt dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Zo krijg je zeker voldoende van deze bouwstoffen binnen, een eventueel overschot wordt afgevoerd door het lichaam. Het is namelijk onmogelijk om een supplement te maken dat voor ieder persoon exact de juiste dosering biedt. De behoefte wijkt ook dagelijks af, bijvoorbeeld omdat er een ander menu op tafel staat.

Bij inname van voeding zonder supplementen ligt de kans op een magnesiumtekort aanzienlijk hoger dan een overdosis magnesium. Bij inname van supplementen is het mogelijk dat je op termijn wel klachten ervaart. Bij magnesium is diarree een mogelijke bijwerking. Dit zal bij gezonde personen niet zo snel voorkomen, met name mensen die last hebben van de volgende aandoeningen kunnen klachten ervaren bij een te grote dosering magnesium voor een langere periode:

  • Als de schildklier niet goed functioneert.
  • Bij uitdroging en nierfalen.
  • Te lage pH waarde in het bloed bij diabetes.
  • Bij gebruik van laxeermiddelen die magnesium bevatten.

Blijf niet te lang doorlopen met medische klachten, neem contact op met de huisarts. Zeker als je reeds medicijnen inneemt of een aandoening hebt vraag dan of je een vitamine preparaat mag innemen. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn maar er zijn stoffen die invloed kunnen uitoefenen op de werking van medicijnen.

Een gemiddeld persoon moet 300 tot 350 milligram magnesium per dag moeten binnenkrijgen.

De symptomen bij tekort aan magnesium kun je mogelijk wegnemen door dagelijks het Vitaily vitaminesupplement in te nemen. Als je geen verschil merkt of de klachten nemen toe neem dan contact op met een arts. Ervaar je bij een tekort aan magnesium direct klachten? Er zijn situaties waarbij je even tekort komt, bij grote inspanning bijvoorbeeld.

Een gemiddeld persoon moet 300 tot 350 milligram magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Dit zou via normale voeding mogelijk moeten zijn, toch blijkt dat behoorlijk veel mensen niet aan deze grens komen. Dit komt waarschijnlijk omdat bij een tekort aan magnesium de symptomen vaak naar andere zaken verwijzen. Er wordt dan gedacht dat het een vitaminetekort betreft of dat er een andere oorzaak is.

 

Waar komt magnesium vandaan?

Magnesium heeft verschillende namen gehad in de loop der eeuwen. Ook werd het op een hoop gegooid met calciumoxide omdat deze twee stoffen veel overeenkomsten vertonen. De naam magnesium komt van Magnesia, een district in Thessalië, Griekenland. Aan het eind van de negentiende eeuw was er een betrouwbare methode gevonden om magnesium op grote schaal te produceren. Dit mineraal wordt gemaakt uit dolemiet, metaalzouten, zeewater en magnesiet.

Magnesium wordt voor diverse toepassingen gebruikt. Omdat het een brandbaar materiaal is dat bij verbranding een fel, wit licht produceert wordt het vaak gebruikt in vuurwerk. Oude flitslampen op fotocamera’s werden ook op basis van magnesium gemaakt. Het is een veelzijdig materiaal gebleken waarmee zelfs lichtgewicht voertuigen worden geproduceerd. Als mineraal in vitamine supplementen is het een waardevol ingrediënt gebleken.

Een vitaminesupplement als Vitaily is bedoeld voor volwassenen die ‘gezond’ zijn. Bij ziekte of chronische aandoening moet je eerst overleggen met je arts of je een supplement mag innemen. Waarom zou iemand die gezond is toch nog een supplement gebruiken? Omdat niet iedereen dagelijks voldoende essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Met Vitaily weet je zeker dat jouw lichaam voldoende magnesium binnen krijgt en de combinatie van hoogwaardige ingrediënten kan je meer energie geven. Als je meer energie hebt dan zul je ook meer ondernemen zoals bewegen en sporten wat jouw lichaam nog sterker en vitaler maakt.