Waarom magnesium zo belangrijk is als je gaat sporten

Magnesium is heel belangrijk als je gaat sporten. Je hebt het nodig voor je spieren en energiehuishouding. Lees hier meer over dit belangrijke mineraal.

Als je regelmatig sport, weet je dat een goede voeding bijzonder belangrijk is voor je prestaties. Uit je voeding haal je immers voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Je lichaam heeft deze nodig om gezond te kunnen blijven en een inspanning te kunnen leveren. Dat geldt natuurlijk voor het gewone, dagelijkse leven, maar nog wat extra als je gaat sporten. Eén van deze onmisbare mineralen is magnesium.

Je lichaam gebruikt magnesium voor het vormen van bot en spieren. Ook speelt het een rol bij een goede werking en het herstel van de spieren, de overdracht van zenuwprikkels en de energieproductie van je lichaamscellen.

Waar is magnesium goed voor?

We noemden al even kort waarom magnesium zo belangrijk is. Tijd om daar nog iets dieper op in te gaan. Van eiwitten, koolhydraten en vetten weet je ongetwijfeld wel dat ze energie leveren en dat je deze dus zeker nodig hebt als je gaat sporten. Bij magnesium ligt dat net even anders. Magnesium levert namelijk geen directe energie, maar je hebt het wél nodig voor je energiehuishouding. Dat zit zo:

Je lichaam heeft drie dingen nodig om energie te kunnen creëren: glucose, zuurstof en een enzym. Zo’n enzym is een eiwit dat het energieproductieproces in werking zet, maar dat gaat niet vanzelf. Er is namelijk een aantal mineralen nodig om het enzym te activeren, waarvan magnesium een hele belangrijke is. Bovendien heb je magnesium nodig voor de werking en het herstel van je spieren.

Magnesiumtekort

Als je te weinig magnesium binnenkrijgt, heeft dit effect op je energiehuishouding. Je mist een belangrijk element om je voeding om te zetten in energie. Je energieproductie gaat hierdoor naar beneden en je kunt je moe en lusteloos gaan voelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling – ongeacht of je veel sport.

Waar je ook last van kunt krijgen tijdens of na het sporten, is kramp. Dit is het plotseling en ongecontroleerd samentrekken van spiervezels in bijvoorbeeld je kuit, scheenbeen, voet of hand. Naar alle waarschijnlijkheid komt dit door een tekort aan vocht. Tijdens het sporten verlies je vocht door te zweten en dus ook de essentiële mineralen die hierin zitten. Je raadt het al: magnesium is er hier één van.

Magnesium in je voeding

Gelukkig is je lichaam heel goed in staat om magnesium uit je voeding op te nemen. Het zit onder meer in groenten, graanproducten, melkproducten, noten en vlees. Daarom is het dus heel belangrijk dat je gezond eet. Daarmee krijg je al voor het overgrote deel van alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen.

Maar ondanks het feit dat je je best doet om gezond te eten, hebben we allemaal wel eens een snack- of snipperdag. Bovendien kan je lichaam als je sport wel wat extra vitaminen en mineralen gebruiken. Daarom kan het slim zijn om een voedingssupplement te gebruiken. Dan weet je zeker dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.

Magnesium als supplement

Magnesium kun je heel goed als voedingssupplement gebruiken. Hiermee vul je de hoeveelheid magnesium die je dagelijks binnenkrijgt op een verantwoorde manier aan. Dat is slim als je intensief sport, maar ook bij een minder actieve levensstijl is het verstandig om voor extra vitaminen en mineralen te kiezen in de vorm van suppletie.

De veganistische multivitaminen van Vitaily maken je het hierbij wel heel erg makkelijk, met twee tabletten en één softgel in een handige dagverpakking. De suppletie bevat alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt, zoals omega 3-vetzuren, vitamine A, vitamine D3, vitamine K2, jodium, selenium en natuurlijk magnesium.

Wil jij zeker weten dat je lichaam iedere dag alle vitaminen en minalen die het nodig heeft, binnenkrijgt – zonder dat je hoeft na te denken over hoeveelheden en juiste doseringen? Dan is een Vitaily-pakket echt iets voor jou! Bestel hier het pakket dat bij jou past en je kunt morgen al starten met je suppletie. Makkelijk én hartstikke goed voor je gezondheid.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag
Blijf op de hoogte en mis niks van onze

Vitale updates

Van blogs bomvol achtergrondinformatie tot recepten en van podcast- en boekentips tot af en toe een actie.

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.