Kak! Wat kun je aflezen uit je ontlasting? 

Poep. De meeste mensen praten er liever niet over. Op de een of andere manier hangt er nog steeds een soort taboe op het onderwerp. Maar wist je dat jouw ontlasting je van alles vertelt over jouw gezondheid?

Kijk dus zeker eens achterom voordat je doorspoelt, om meer te weten te komen over jouw (darm)gezondheid. In deze drollen-analyse lees je meer over wat jouw ontlasting jou probeert te vertellen!

De ideale gezondheidscheck

Je ontlasting bestuderen is een ideale gezondheidscheck – je kunt er veel uit aflezen en controleren hoe het gesteld is met jouw darmgezondheid. Zo zegt jouw ontlasting iets over:

 • de voeding die je binnenkrijgt en in hoeverre deze voeding goed  is voor jouw lichaam;
 • de werking van je spijsverteringsorganen. 

Wanneer je een goede ontlasting hebt, betekent dit dat je darmfunctie en spijsvertering goed werkt, afvalstoffen op tijd worden afgevoerd en waarschijnlijk dat je goed in je vel zit. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat ‘goede ontlasting’ precies inhoudt. Here we go! 

Gezonde ontlasting

Poep is er in allerlei soorten, maten en substanties. Het is je vast wel eens opgevallen dat het er bijna altijd anders uitziet dan de keer ervoor. De uitersten zijn diarree en harde poep. Waar je ontlasting bij diarree te snel en te waterig naar buiten komt, is dit bij harde poep precies omgekeerd. Om je meer inzicht te geven in de verschillende soorten poep, bespreken we aan de hand van de Bristol Stool Chart maar liefst zeven verschillende soorten poep. 

Type 1 bestaat uit harde, losse stukjes ontlasting die lijken op noten of harde geitenkeutels. Het is vaak lastig om naar het toilet te gaan als je dit type ontlasting hebt – dit duidt op een moeilijke stoelgang.

Type 2 is poep in de vorm van een worst, maar bestaat uit allemaal (relatief harde) klonten die aan elkaar plakken.

Type 3 is samen met type 4 de beste vorm van ontlasting. De poep is in de vorm van een worst en bevat hier en daar wat scheurtjes. 

Type 4 is de perfecte drol! De poep heeft de vorm van een (lange) worst en is glad en soepel. 

Type 5 is wanneer je ontlasting te soepel is. Je poep bestaat dan uit losse, zachte stukjes die nog net van elkaar onderscheiden kunnen worden.

Type 6 neigt naar diarree, maar bestaat nog uit zachte stukjes poep.

Type 7 is geheel vloeibaar. Er zijn geen vaste klontjes meer te definiëren, oftewel je hebt last van diarree.

Poep-lessen

Type 1 t/m 3 zijn vaak een teken van te weinig vocht, al is dit bij type 3 nog redelijk oké. Vaak wordt type 3 nog wel als een gezonde ontlasting gezien, samen met type 4. Bij type 1 t/m 3 is het belangrijk om voldoende te drinken, voldoende vezels te eten én voldoende te bewegen. Ziet jouw ontlasting eruit als type 5 t/m 7? Dan krijg je waarschijnlijk te weinig vezels binnen. Ook door ziekte, een voedselvergiftiging of een prikkelbare darm kan het zijn dat je waterige ontlasting krijgt. Diarree zorgt ervoor dat je veel vocht verliest, waardoor het bij deze soorten ontlasting ontzettend belangrijk is om veel te blijven drinken. Zo voorkom je uitdroging.

Zoals je hebt kunnen lezen, vertelt je poep je veel meer dan je denkt! Ondanks dat het wellicht een beetje een ‘onsmakelijk’ verhaal is, haal je hier waardevolle informatie uit. We hebben in Nederland (en sommige andere Europese landen) natuurlijk niet zonder reden een plateautje in het toilet. Niet alleen voorkomt het een harde plons (en dus spetters op je billen), het biedt je ook de kans om je ontlasting te bestuderen voor je doortrekt. Maak er gebruik van! 

Heb jij altijd de perfecte drol? Of is er werk aan de winkel? Hoe je ontlasting ook naar buiten komt, het is van belang dat je elke dag voldoende vezels en vocht (water en/of thee) binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat jouw spijsverteringsorganen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, en jij je zo fijn mogelijk voelt. Op naar de perfecte drol! 

@vitailysupplementsKak! Dit zegt je poep over je gezondheid. 💩 De meeste mensen praten er liever niet over. Maar wist je dat jouw ontlasting je van alles vertelt over jouw gezondheid? 👀

♬ origineel geluid – Vitaily

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

 • Eenmalig uitproberen
 • 30 alles-in-1-dagzakjes
 • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

 • De áller-voordeligste optie
 • Vast membership (minimaal 1 jaar)
 • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

 • Flexibel: Jij bent in control
 • Nooit meer zonder dagzakjes
 • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag