Vitamine B

Vitamine B is een verzamelnaam, want er zijn wel acht verschillende B-vitamines bekend. Gemeenschappelijke noemer van de B-familie is dat ze allemaal een steentje bijdragen aan je energiehuishouding. Daarnaast hebben ze individueel – per nummer dus – andere, onmisbare functies voor ons allemaal. Jong en oud. Zo dragen sommige B-vitamines bij aan je stresshantering of de conditie van je huid en slijmvliezen, terwijl andere er weer zijn voor scherpziende ogen of een optimaal ijzergehalte in je bloed. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ze zijn dus behoorlijk belangrijk voor ons, die B-vitamines. We gaan er hier dieper op in. We lichten vitamine B6 en B12 er trouwens speciaal uit, omdat die nogal eens in het nieuws zijn.

Veelgestelde vragen over vitamine B

Vitamine B is een verzamelnaam, want er zijn wel acht verschillende B-vitamines bekend. Gemeenschappelijke noemer van de B-familie is dat ze allemaal een steentje bijdragen aan je energiehuishouding. Daarnaast hebben ze individueel – per nummer dus – andere, onmisbare functies voor ons allemaal. Jong en oud. Zo dragen sommige B-vitamines bij aan je stresshantering of de conditie van je huid en slijmvliezen, terwijl andere er weer zijn voor scherpziende ogen of een optimaal ijzergehalte in je bloed. Dit zijn maar enkele voorbeelden. 

B-vitamines komen voornamelijk voor in groenten, fruit, vlees, vis, eieren, granen, peulvruchten en zuivel. Voor de laatste drie categorieën geldt dat niet iedereen deze goed verdraagt.

Vitamine B12 is in feite een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat dit de enige vitamine is die alleen in dierlijke producten voorkomt, namelijk in zuivel, vlees, vis en eieren. Vegetariërs kunnen hun B12 nog wel uit eieren halen, al zit er in een ei niet zo heel veel vitamine B12. Dus eigenlijk adviseren wij niet alleen veganisten, maar ook aan vegetariërs om een supplement te nemen.

Bij B12 speelt er nog iets anders. In de maag zorgt namelijk een goede maagzuurproductie voor het vrijmaken van het eiwit Intrinsic Factor. Deze stof zorgt ervoor dat de B12 in de dunne darm goed wordt opgenomen. Bij het ouder worden neemt de productie van maagzuur echter steeds iets af. Zeker boven de 50 jaar is het daarom verstandig om een supplement met vitamine B12 te nemen.

Wij maken gezond leven
leuk, makkelijk en duurzaam

Samen maken wij jou en de wereld vitaler.

Blijf op de hoogte en mis niks van onze

Vitale updates

Van blogs bomvol achtergrondinformatie tot recepten en van podcast- en boekentips tot af en toe een actie.

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.