4.7/5 (3 Reviews)

Heerlijk bananenbrood recept

Tijd om te bakken! Vandaag delen we een heerlijk bananenbrood-recept van Charlie’s Kitchen met je. Want bananenbrood is áltijd een goed idee, toch? ⁠

Dit heb je nodig:⁠

– 200 gram havermeel of havermout⁠
– 4 hele goede rijpe bananen⁠
– 3 eieren 🥚⁠
– 4 tl bakpoeder⁠
– 1 tl koekkruiden, kaneel, speculaas (of allemaal)
– 1 goede snuf zout⁠

Zo maak je deze lekkernij:⁠

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Bedek de bakplaat met een velletje bakpapier.⁠
  3. Meng in de blender of in een keukenmachine de bananen, eieren, havermeel, kruiden en bakpoeder.⁠
  4. Schenk het mengsel in het blik. ⁠
  5. Maak eventueel af met wat noten, zaden of plakjes banaan op de bovenkant.
  6. Bak de cake 45 minuten en controleer met een satéprikker. De cake is gaar als de prikker er schoon en droog uitkomt wanneer je deze in het midden van de cake steekt.⁠
  7. Haal daarna uit de oven, laat volledig afkoelen en zet hem dan een paar uur in de koelkast. Bewaar de cake ook na het aansnijden in de koelkast. ⁠

En een bonustip: vries plakjes in! Zo heb je altijd iets gezonds én lekkers op voorraad als tussendoortje.

Klik hier voor 2 andere recepten

Bananenbrood recept

Fruit en brood gaan goed samen. Krentenbollen bijvoorbeeld. Je kunt echter meer met fruit in brood en cake dan een smaakmaker, bananen kunnen zelfs het hoofdingrediënt zijn! Is een bananenbrood recept lekker? Jazeker, maar smaken verschillen natuurlijk. Daarom hebben we niet één bananenbrood recept voor je maar hebben we ook een variatie met minder suiker op deze pagina.

Wist je dat 23 februari Nationale Bananenbrood dag is? Als het aan ons ligt is iedere dag een goede gelegenheid om een bananenbrood recept te maken!

Bananenbrood maken

Hoe het bakken van een bananenbrood werkt leggen we zo tot in de kleinste details uit. Laten we eerst eens even kijken waar dit ‘brood’ vandaan komt en waarom het we het beter ‘cake’ kunnen noemen. Als je namelijk begrijpt waar gerechten vandaan komen dan is het makkelijker om er je eigen draai aan te geven.

Een oud bananenbrood bakken recept komt uit 1933 en werd gepubliceerd in het boek “Gebalanceerde Recepten”. Toen lag de nadruk al op de gezonde samenstelling van het brood. Dit boek werd uitgebracht door Pillsbury, een Amerikaanse producent van bloem. De doorbraak van deze verantwoorde lekkernij kwam echter in 1950 toen Chiquita met een boek verscheen vol met bananenbrood recepten.

Waarom het bakken van bananenbrood zo populair is geworden is niet geheel duidelijk. Wellicht komt het omdat huisvrouwen een oplossing zochten om overrijpe bananen te gebruiken, het is ook mogelijk dat vanuit de industrie meel en baksoda werd gepromoot. Waarschijnlijk is het een combinatie van deze twee opties en de eenvoud van de recepten. Bananenbrood kan een onderdeel uitmaken van een gebalanceerd voedingspatroon. Daarnaast ben je met Vitaily pillen zeker van je dagelijkse dosis vitamine en essentiële bouwstoffen.

Is het nu bananenbrood of bananencake? Beide termen worden gebruikt. Technisch gezien wordt brooddeeg gekneed terwijl cakebeslag wordt gemengd. Dit zorgt voor een andere structuur van het eindproduct. Cakes hebben doorgaans minder vezels dan brood terwijl ze meer koolhydraten bevatten.

Eigenlijk zou je dus moeten spreken van bananencake in plaats van brood. Maar pindakaas is ook geen kaas gemaakt van pinda’s dus taal is niet altijd de beste raadgever. Zie bananenbrood / cake dus niet als vervanging van een standaard boterham maar meer als een verantwoord plakje cake.

 

In de Filipijnen wordt bananenbrood vaker bananencake genoemd. Hoewel dit klimaat zich beter leent voor de productie van bananen komt de populariteit van de vrucht uit het Amerikaanse koloniale verleden van dit land, het is geen inheemse vrucht.

 

Bananenbrood maken recept

Wat is het beste bananenbrood recept? Er zijn zoveel variaties dat het onmogelijk is om een ‘beste’ te kiezen. Sommige recepten zijn lekker snel en eenvoudig om te bereiden, ander zijn weer voedzamer en gezonder met minder suiker. We hebben hier de beste twee basisrecepten voor je zodat je kunt variëren om zo je eigen ‘perfecte’ bananenbrood te bakken.

 

Bananen zijn eigenlijk nog niet eens zo heel lang bekend in de Westerse wereld. Pas laat in de negentiende eeuw kwamen bananen naar de Verenigde Staten. In Nederland is de banaan na appels de meest populaire fruitsoort.

 

Standaard bananenbrood recept (330 kcal)

Dit is een eenvoudig en standaard recept om bananenbrood te bakken.

 

Ingrediënten

  • 250 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 mespuntje zout
  • 3 rijpe bananen
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eieren (M)
  • 125 milliliter crème fraiche

 

Benodigdheden

  • Kom
  • Bakpapier
  • Cakevorm (27 centimeter)
  • Keukenmachine
  • Satéprikker

 

Stap 1

Vet eerst de cakevorm in en leg er bakpapier in. Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden.

 

Stap 2

Neem de kom en doe de bloem, bakpoeder, kaneel en zout in de zeef zodat het goed los in de kom terechtkomt.

 

Stap 3

Meng de boter, basterdsuiker en vanillesuiker 20 seconden lang in de keukenmachine tot het mengsel glad is. Dan voeg je al draaiende de eieren en crème fraiche toe. Dit schep je door het mengsel van bloem.

 

Stap 4

Pel en prak de bananen tot een puree. Meng dit door het beslag en verdeel het over de cakevorm. Bak voor 60 minuten, controleer na 50 minuten met de satéprikker of het midden gaar is. Als de prikker schoon uit het brood komt dan is het midden droog en is het brood klaar.

 

Stap 5

Neem de vorm uit de oven, laat het geheel 30 minuten afkoelen, haal het brood voorzichtig uit de vorm en laat het nog 60 minuten afkoelen op een rooster. Smakelijk eten!

 

Suikervrij bananenbrood recept (280 kcal)

Minder suiker, minder calorieën maar 100% smaak met dit verantwoorde bananenbrood recept zonder toegevoegde suikers.

 

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel kruidenmix koek en speculaas
  • 4 rijpe bananen
  • 100 gram medjoul dadels
  • 3 eieren (M)
  • 100 gram ongebrande pecannoten

 

Benodigdheden

  • Kom
  • Bakpapier
  • Cakevorm (30 centimeter)
  • Keukenmachine

 

Stap 1

Vet eerst de cakevorm in en leg er bakpapier in. Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden.

 

Stap 2

Neem de kom en doe het speltmeel, amandelmeel, bakpoeder en speculaaskruiden in de zeef zodat het goed los in de kom terecht komt.

 

Stap 3

Verwijder de pit uit de dadels, pel de bananen en maal alles fijn in de keukenmachine. Voeg daarna al draaiende de eieren één voor één toe.

 

Stap 4

Hak de pecannoten grof, meng dit samen met de bananenpuree door het mengsel van bloem en verdeel alles over de cakevorm. Bak het brood 35 minuten in de oven en laat het 120 minuten afkoelen. Smakelijk eten!

 

Dit zijn twee basisrecepten waar je zelf mee kunt variëren. Zo zijn er vezelrijke variaties met havermout of met noten, je kunt zonder eieren een vegan versie maken en met een paar lepels pindakaas zorg je voor een iets hartige smaak wat ook heerlijk smaakt.

 

Tip: Snijd het bananenbrood na afkoelen in plakken en vries ze los in. Zo heb je altijd een lekkere snack die je snel kunt ontdooien.

 

Bananenbrood bakken

Is het bakken van bananenbrood de moeite waard en waarom zou je dit brood bakken? In de eerste plaats omdat het een heerlijke traktatie is, de smaak is licht zoet met een fijne textuur. Daarnaast is het een verantwoorde snack vol met belangrijke voedingsstoffen. Maar een bananenbrood bakken recept zonder toegevoegde suiker bevat nog steeds behoorlijk wat calorieën. Dit komt omdat rijpe bananen van nature behoorlijk wat suiker bevatten. Wil je verantwoord snoepen? Probeer dan eens een bananenbrood recept met 1 banaan en voor meerdere personen een bananenbrood recept met 3 bananen.

 

Soms zie je ingrediënten op basis van gewicht, andere keren zie je aantallen. Hoeveel gram banaan gaat er in een bananenbrood van 3 bananen? Gemiddeld genomen weegt een standaard banaan 180 gram, een gepelde banaan weegt 115 gram. Bij het bakken van bananenbrood zal doorgaans een banaan met schil op de ingrediëntenlijst worden opgenomen. Bij onze recepten hebben we het aantal gebruikt. Heb je kleine bananen? Dan moet je misschien eentje extra toevoegen. Zijn het uitzonderlijk grote bananen? Dan heb je voor een bananenbrood recept met 3 bananen misschien maar 2 bananen nodig. Wat betreft gewicht zal de schil in de meeste recepten worden meegeteld tenzij er specifiek staat ‘gepelde banaan’. Soms staat er ‘geschild’ waarmee hetzelfde wordt bedoeld maar voor bananen heb je uiteraard geen schilmesje nodig.

 

Bananen zijn gezond en bevatten veel belangrijke bouwstoffen. Tijdens het bakken veranderen echter diverse stoffen in bananen waardoor de voedingswaarde afneemt. Met Vitaily zorg je ervoor dat je iedere dag voldoende vitaminen en bouwstoffen binnenkrijgt, in combinatie met een verantwoorde leefstijl mag je gerust een lekker plakje bananenbrood (of cake) nuttigen.

 

De meeste bekende soort banaan in Nederland is de Giant Cavendish, deze banaan kan vers worden gegeten. Er zijn ook andere soorten zoals bakbananen die gefrituurd worden voor consumptie.

Minder tekst

Geschreven door

Charlotte de Jong

De online voedingsdeskundige, spreker, content creator en transformatiecoach. Ik heb het laatste jaar heel veel kennis mogen opdoen door het cadeau dat ik kreeg.

Blijf op de hoogte

Vitale updates

Door op de button te klikken ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens onze privacyverklaring.