Routines geven onze dagen en weken regelmaat, houden het leven overzichtelijk en gestructureerd en zorgen voor rust in ons hoofd. Als je te weinig routines in je leven hebt, kan dit stress veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Maar ook als je jezelf teveel routines oplegt, kan dit nadelige effecten hebben.
Hoe ontwikkel je een routine?
Een routine in je systeem krijgen, kost tijd. Sommigen zeggen 21 dagen, anderen hebben het over maanden voor het zover is. Herhaling is essentieel, anders kan het nooit een routine worden. Eerst moet je er bewust voor kiezen om iets een routine te maken. Wij helpen je op weg.
Doe het stap voor stap
Je kunt niet verwachten dat een routine meteen ‘in je systeem’ zit. Van 0 naar 5 keer sporten in de week is een te grote stap. Begin klein, met 1 of 2 keer per week. Zodra dat goed gaat en je de smaak te pakken hebt, kun je extra momenten gaan toevoegen. Als doelen te groot zijn, is de kans groter dat het (soms) mislukt – en dan verliezen we de motivatie. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van nieuwe routines. Stel dus haalbare doelen, zo hou je het veel langer vol.
Schrijf het op
In je agenda, op de kalender op de koelkast, in een dagboek of journal, in een overzicht met doelen of ergens anders waar jij het vaak ziet staan. Of zet herinneringen in je telefoon op de momenten dat je het gaat doen.
Laat ‘moeten’ los
Concentreer je op de positieve dingen die het je oplevert als je de routine volhoudt. Meer rust in je hoofd, gezonder leven, betere concentratie, het kan van alles zijn. Het ‘moet’ niet. Je hebt de kans om dit voor jezelf te doen, omdat het goed voor je is. Merk je dat jouw nieuwe routine in je systeem begint te komen – en dat je het al doet zonder ? Stel een doel en beloon jezelf als je dat haalt.
Tackle eventuele weerstand vooraf
Voor een routine is herhaling essentieel, maar er zijn altijd dingen die dit in de weg kunnen zitten. Geen zin hebben, moe zijn, niet hoeven van jezelf omdat je een zware dag hebt gehad (of XYZ ook al hebt gedaan), geen tijd hebben, slecht weer … Het kan er allemaal voor zorgen dat je jouw nieuwe routine niet volhoudt. Wat doe je dan? Ga je er alsnog voor, of accepteer je het als het één keer niet lukt – om vervolgens met frisse moed de dag/week erna wel weer door te pakken? Onthoud: routine = consistentie. Als je hier te ‘soepel’ mee omgaat, komt het niet in je systeem en wordt het geen routine.
Wanneer wordt een routine een obsessie – en dus ongezond?
Routines helpen je enorm in het volhouden van een gezonde levensstijl en het creëren van rust in je hoofd en dagelijks leven. Maar je kunt er ook in doorslaan en dan kunnen routines eentonig worden en je gaan vervelen. Of ze nemen zoveel tijd in beslag dat je geen ruimte meer hebt voor (onverwachte) sociale dingen in je agenda – wat ook enorm belangrijk is! En zonder afwisseling kunnen routines je uitputten.
Voor de één werken routines beter dan voor de ander: elk mens is uniek en we hebben allemaal op een ander niveau behoefte aan regelmaat, spanning en spontaniteit. Het gaat – zoals bij heel veel dingen in het leven – allemaal om de balans. Maar dat een paar gezonde routines in je leven goed voor je zijn, staat natuurlijk buiten kijf!
Wat zijn voorbeelden van gezonde routines?
Benieuwd welke gezonde routines je zou kunnen ontwikkelen? Er zijn er tientallen, zo niet honderden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Sport minimaal twee keer per week sporten en zet elke dag minimaal 10.000 stappen.
- Maak elke zondag een overzicht van wat je de week erna gaat doen. Combineer werk én privé, zodat je genoeg tijd maakt voor beiden.
- Sta elke dag op ongeveer hetzelfde moment op en laat de snooze-knop met rust.
- Bereid je maaltijden voor de volgende dag voor – zoals ontbijt en lunch. Inspiratie nodig? Wat dacht je van een ontbijtje in een weckpot of een smoothiebowl met chocola en blauwe bessen voor onderweg?
- Begin elke ochtend met een groot glas water.
- Doe in de slaapkamer meteen de gordijnen open – begin je dag met daglicht.
- Drink elke dag minimaal 2 liter water.
- Eet gevarieerd, met genoeg eiwit, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Geef jezelf eventueel een steuntje in de rug qua voedingsstoffen met supplementen van hoge kwaliteit.
- Ga een blokje om in je pauze als je een zittend beroep hebt.
- Zet minimaal een uur voor je gaat slapen alle schermen uit en leg je telefoon weg.
- Check elke week in bij familie en vrienden. Hoe gaat het met ze? Dit hoeft niet allemaal op één dag, je kunt elke dag een paar mensen bellen/een bericht sturen.
- Groet elke dag een onbekende op straat.
- Plan wat je de komende dagen gaat eten en maak een boodschappenlijst als je naar de supermarkt gaat.
- Douche koud af – 10 – 30 seconden is genoeg!
Start direct met Vitaily
Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.
Vitaily maandpakket
- Eenmalig uitproberen
- 30 alles-in-1-dagzakjes
- Verzendkosten € 3,95 (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
Vitaily jaar membership
- De áller-voordeligste optie
- Vast membership (minimaal 1 jaar)
- Nooit meer zonder dagzakjes
Vitaily flexibel membership
- Flexibel: Jij bent in control
- Nooit meer zonder dagzakjes
- Leveringen zijn tussentijds aan te passen