Dit doen vitamines en mineralen voor je mentale gezondheid

We streven allemaal naar een goede mentale gezondheid, waarin stress, angsten, concentratieproblemen en negatieve gedachten niet of nauwelijks een rol spelen.

Helaas is het in de huidige rat race die het leven vaak is, een flinke uitdaging om hier allemaal controle over te houden. Wist je dat vitaminen en mineralen een cruciale rol spelen in het ondersteunen van je mentale gezondheid? 

Vitamines en mineralen, waaronder magnesium, zink, omega 3 en vitamine D(3), zijn van groot belang voor het goed functioneren van ons lichaam. Niet alleen fysiek (voor het behoud van gezonde botten, bloedvaten, huid, et cetera), maar ook zeker mentaal. We hebben een rits belangrijke vitamines en mineralen voor je ‘mind’ op een rijtje gezet.

Magnesium

We trappen af met magnesium, dat gekozen is als hét mineraal van 2023. Magnesium speelt een rol in het reguleren van neurotransmitters, die de communicatie tussen je hersenen en zenuwen faciliteren. Dit machtige mineraal heeft invloed op je stemming, concentratie en stressniveau. Ook helpt het je om goed te kunnen ontspannen en slapen. Een tekort kan daarom leiden tot concentratieproblemen, stress en angsten. Goede bronnen van magnesium zijn schelpdieren, cacao, noten, groene groenten en volkoren granen. Een superieure vorm van magnesium is magnesiumbisglycinaat, waarbij de magnesiumdeeltjes verbonden zijn het aminozuur glycine, wat de opname in de dunne darm bevordert.

Zink

Het mineraal zink is betrokken bij de zenuwprikkeloverdracht en heeft dus effect op het concentratievermogen, het geheugen, je stemming en de capaciteit om kalm en helder te denken. Te weinig zink kan leiden tot onrust in je hoofd, moeite om te focussen, emotionele problemen en in sommige gevallen tot depressie of angsten. Waardevolle bronnen van zink zijn dierlijke producten zoals vlees en vis, granen, bonen, noten en zaden.

B-vitaminen

De B-vitaminen – B1, 3, 6, 11 en 12 – dragen bij aan de aanmaak van neurotransmitters en ondersteunen je mentale veerkracht en gemoedstoestand. De B-vitamines zorgen ervoor dat je goed om kunt gaan met stressvolle situaties en gebeurtenissen. Ze helpen je dus om stemmingswisselingen, een hoog stressniveau en angsten tegen te gaan. Goede bronnen van B-vitaminen zijn dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren, granen, peulvruchten en groenten.

Jodium

Het spoorelement jodium draagt bij aan de aanmaak van neurotransmitters en je cognitieve functies zoals het geheugen en je denken. Een mens heeft niet veel jodium nodig, maar de bronnen van jodium zijn vrij specifiek. Het zit onder andere in vis, schaal- en schelpdieren, algen en gejodeerd zout.

Selenium

Het spoorelement selenium werkt als antioxidant. Het is belangrijk voor het goed functioneren van de hersenen en het beschermt tegen ouderdomsverschijnselen. Een tekort aan selenium kan leiden tot neerslachtigheid. Goede bronnen van selenium zijn dierlijke producten als vlees, vis en ei, broccoli, kool en paddenstoelen.

Omega 3

Ook de vetzuren die we omega 3 noemen (EPA en DHA), zijn van groot belang voor je hersenen en mentale gezondheid. De vetzuren ondersteunen de ontwikkeling van je hersenen en ondersteunen je geheugen, stemming, cognitieve vermogen en concentratie. Daarnaast bevorderen EPA en DHA de productie van neurotransmitters. Een tekort aan omega 3 kan leiden tot stemmingswisselingen, stress, mentale achteruitgang/dementie, angsten en depressie. Voorkomen dus! Je haalt omega 3 uit vette vis.

Voor vegetariërs en veganisten is het dus erg lastig om omega 3 uit voeding te halen. Gelukkig zit het ook in algenolie en kun je dus voor je lijf én brein alsnog aan omega 3 komen. Vitaily is helemaal vegan, trouwens. Ook wij hebben als bron van omega 3 voor algenolie gekozen, zodat we niet mede verantwoordelijk zijn voor overbevissing en onze supps geschikt zijn voor elk dieet.

Vitamine D(3)

Ja ja, daar is-ie weer. In principe is je lichaam in staat om zelf vitamine D aan te maken in de huid bij blootstelling aan de zon, maar in Nederland is die grote gele bol slechts een paar maanden van het jaar sterk genoeg om dit proces in gang te zetten. Vitamine D is belangrijk voor heel veel fysieke processen, maar ook voor je hersenfunctie, stemming en geestelijke veerkracht. Te weinig vitamine D in je lijf kan leiden tot een enorme lijst aan fysieke én mentale klachten. In de laatste categorie kun je last krijgen van depressie, angsten en cognitieve achteruitgang bij het ouder worden. Het is erg lastig om zonder suppletie genoeg vitamine D3 aan te maken en/of binnen te krijgen (in dierlijke producten zit een kleine hoeveelheid). Daarom krijgen de meeste mensen veel minder vitamine D3 binnen dan zij nodig hebben en is het voor de meeste mensen verstandig om vitamine D3 (en K2 voor een betere opname) te suppleren.

Zo, dat was een flinke waslijst aan vitaminen en mineralen die je mentale gezondheid ondersteunen. Hoewel je met gezonde voeding een heel eind komt, ontstaat een disbalans sneller dan je denkt. Vooral magnesium, vitamine D en omega 3 zijn ware krachtpatsers voor je brein, waarvan de inname of aanmaak uit enkel voeding en zonlicht een flinke uitdaging kan zijn.

Wil je je brein (en je lijf, uiteraard) ondersteunen door elke dag vitamines en mineralen binnen te krijgen die je hard nodig hebt? Verdiep je eens in suppletie! Want, dit kan het je opleveren. Benieuwd hoe je de kwaliteit van supplementen kunt beoordelen? We’ve got you, met een snelcursus etiketten lezen

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 2,50 € 2,20
Geschreven door

Robin Pusch

Creatieve copywriter & journalist