Ook jij bent intiem verbonden met…

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op whatsapp

… de zee.

Een mythe ontrafeld

Veel mensen denken dat de oermens een jager-verzamelaar was. Dat is onjuist. Richard B. Lee liet in zijn boek ‘Man The Hunter’ al zien dat slechts 34 procent van de jaagpogingen van de oermens slaagden.

Wat was de oermens dan wel?

De oermens was een visser-verzamelaar. Het zit diep in onze genen. We zijn intiem met de zee verbonden en het komt letterlijk terug in onze stofwisseling:

 • de vetzuursamenstelling van je hersenen is hetzelfde als de vetzuursamenstelling van zeedieren
 • de mineraalsamenstelling van je bloed is hetzelfde als de mineraalsamenstelling van zeewater

Vanuit Afrika is de mens de wijde wereld ingetrokken. Hoe? Misschien raad je al: altijd langs het watermilieu.

De ‘Out of Africa’-theorie laat zien hoe de oermens zich – langs het water – over de wereld verspreidde.

Onthoud: het water gaf zekerheid op voedsel (zeegroenten, schaal- en schelpdieren), het land niet. 

In de natuur zitten alle antwoorden

In onze evolutie vind je alle antwoorden. De natuur is de allergrootste leraar.

Tijdens mijn opleiding geneeskunde heb ik heel weinig over deze kracht geleerd. Pas na mijn doctoraal ben ik mij heel uitgebreid in de natuurgeneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde en psycho-neuroimmunologie gaan verdiepen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Of beter gezegd: ik ging anders kijken en zag een wereld die er al was, maar die ik voor die tijd niet waarnam.

Van protocol naar maatwerk

Want in de geneeskunde werkte ik met protocollen. Het was alsof iedereen gemiddeld schoenmaat 42 had. Het volgen van het protocol geeft juridische onschendbaarheid (dus een arts kan dan niet aangeklaagd worden). Het is een vorm van defensieve geneeskunde die uit Amerika is komen overwaaien.

Een protocol is gebaseerd op een richtlijn. Richtlijnen zijn weer de samenvatting van alle medische literatuur over een bepaald onderwerp, waarin een groep aangewezen medisch specialisten op basis van al die literatuur tot bepaalde aanbevelingen komt. De medische literatuur is weer gebaseerd op medisch onderzoek. En dat medisch onderzoek wordt bijna geheel door de farmaceutische industrie gesubsidieerd.

Conclusie: veel medische richtlijnen hebben een economische
en geen evolutionaire achtergrond.

Aan de natuur valt weinig te verdienen

Er is helaas geen subsidie voor onderzoek naar de onderdelen van een gezonde leefstijl. Van yoga, geelwortel, hardlopen of de kracht van broccoli. Een gezonde leefstijl is niet te patenteren, en dus geen verdienmodel van de farmacie.

Gevolg: leefstijl is door pillen vervangen.

Het is tijd voor een revolutie.

Om vooruit te gaan moeten we een stap terug doen.

Van kennis naar wijsheid.
Van genetica naar epigenetica.
Van chemie naar de natuur.

Maar ook: van het land naar de zee

In het water vind je planten en dieren.

 • planten in de vorm van zeegroenten
 • dieren in de vorm van schaaldieren, schelpdieren en vis

Zeegroenten groeien in of langs het water. Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten. De bekendste zeegroenten zijn zeewier, lamsoor en zeekraal. Zeewieren zijn in verse, bewerkte, gedroogde of ingemaakte vorm beschikbaar. Ze zijn als kruid, smaakmaker of toevoeging aan voeding te gebruiken. 

Maar nog veel belangrijker…

Zeegroenten zijn een bron van mineralen. Mineralen zijn voor jouw gezondheid essentieel. Kijk maar eens wat er aan de infuuspalen in een ziekenhuis hangt: zakken vloeistof met verschillende mineralen en zouten.

De mineraalsamenstelling van zeewater is hetzelfde als de mineraalsamenstelling van jouw bloedplasma. Het laat zien dat de mens en de zee intiem met elkaar zijn verbonden. De mens is evolutionair vanuit het zee-leven ontstaan.

Zonder de zee was er geen mens.
Zonder zeevoedsel was er geen gezondheid.

De zee als oersoep

Alle landdieren hebben evolutionaire wortels in de zee. Ze zijn vanuit zeedieren geëvolueerd.

Je ziet het letterlijk terug in het ontwerp van ons lichaam. Leg maar eens een evolutionaire kalender langs het ontstaan van de organen in ons lichaam.

Een voorbeeld: Welk orgaan was er eerder: de longen of de nieren?

De nieren waren pas nodig toen we op het land kwamen, omdat de longen (wat toen zwemblazen waren) moesten worden ‘leeggepompt’ om adem te halen. De longen zijn evolutionair dus veel ouder dan de nieren.

Zo vind je ook alle antwoorden terug in jouw stofwisseling. In het begin van onze evolutie waren omegea 3-vetzuren noodzakelijk. De evolutie is geen taxi die je in 2020 afzet en tegen wie je zegt: ‘Dank voor het afzetten, vanaf nu ga ik lekker mijn eigen weg.’

Je bent gebonden aan bepaalde evolutionaire noodzaken om gezond te blijven of gezond te worden. Eén voorwaarde is het belang van een optimale concentratie omega 3-vetzuren in jouw lichaam.

De evolutie als blokkendoos

De evolutie is een soort blokkendoos die nieuwe structuren op oude structuren bouwt. De basisbouwsteen is een cel. De buitenkant van een cel bestaat uit vetzuren. Hoe meer omega 3-vetzuren een cel heeft, hoe flexibeler een cel is.

Het betekent:

 • dat een cel buigzamer is
 • dat de communicatie tussen cellen beter verloopt

dat voedingsstoffen de cel beter in kunnen, en afvalstoffen de cel beter uit kunnen.

Het betekent dat bijna iedere cel uit deze vetzuren is opgebouwd, en hiermee ook ieder weefsel en ieder orgaan (wat bundelingen van cellen zijn).

Zeegroenten, algen of kleine vissen zijn de voeding van zeedieren.

 • zeegroenten bevatten voornamelijk alfa-linoleenzuur, wat voor de mens moeilijk is om te zetten naar EPA en DHA. Alfa-linoleenzuur zit ook in walnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.
 • algen bevatten voornamelijk DHA, maar ook een beetje EPA
 • zeedieren bevatten hoge concentratie EPA en DHA

EPA en DHA zijn essentiële vetzuren

De vetzuren die het lichaam niet voldoende zelf kan aanmaken (en die je dus via de voeding moet binnenkrijgen) worden essentiële vetzuren genoemd.

EPA is vooral belangrijk bij het remmen en voorkomen van ontstekingen, dus de rode draad onder westerse welvaartsziekten.

DHA is vooral belangrijk voor een juiste ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel en een goede stofwisseling van deze structuren.

Leuk, al die kennis, maar wat moet ik ermee?

Kennis is potentiële macht, de toepassing van kennis is werkelijke macht. Je kunt nog zoveel van omega 3-vetzuren weten, maar als jouw cellen een tekort hebben is er geen sprake van optimale gezondheid.

Tony Robbins zei eens: ‘If you don’t do it, you don’t know it.’ (Vertaling: ‘als je iets niet doet wat je weet, dan snap je het niet’)

Veel mensen nemen:

 • geen visolie
 • een verkeerde visolie (hoge oxidatiewaarde betekent geen zuivere visolie)
 • een te lage dosering EPA of DHA

En nu?

Suppletie van duurzame omega 3-vetzuren is een essentiële aanvulling op het moderne leven en een zinvolle investering in de vitaliteit, zowel vandaag als richting de toekomst.

Omega 3-vetzuren vormen samen met vitamine D3 en vitamine K2 een krachtig team. Ook behoren de mineralen magnesium, selenium en jodium tot de sleutelstoffen die essentieel zijn voor jouw vitaliteit.

Slik geen zes verschillende potjes, maar kies voor gezond en gemak in één zakje. Klik hier.

P.S. Slik jij liever geen visolie? Vanaf januari 2021 lanceren wij Vitaily Vegan. Hierin hebben we de visolie door algenolie vervangen. Ook hebben we hieraan zink en vitamine B12 toegevoegd. Verder bevat Vitaily Vegan uiteraard ook de andere inhoudsstoffen uit Vitaily Basis. Bestel Vitaily Vegan als eerste via deze link

12 gedachtes op “Ook jij bent intiem verbonden met…”

 1. Onder het kopje Wat was de oermens dan wel? staat de onderstaande zin waar je waarschijnlijk iets anders bedoelt:
  “de mineraalsamenstelling van je bloed is hetzelfde als de mineraalsamenstelling van je bloed”

   1. Hallo Richard,
    Er staat onder het kopje ‘maar nog veel belangrijker …’ : ‘zonder zeevoedsel is er een gezondheid’. Bedoel je niet ‘is er Geen gezondheid?

 2. Beste Richard,
  bedankt voor deze interessante blog. Het werpt weer een heel andere blik op onze geschiedenis en wat ons lichaam nodig heeft.

  Ik lees onderaan de blog een mooie toevoeging, speciaal voor mensen zoals ik (vegan). Fijn om te lezen dat je ook daarmee rekening houdt en Vegan Vitality toevoegt aan het assortiment. Is dit een volledig ‘pakket’ aan supplementen voor vegans?
  Misschien kan je hier nog eens een aparte blog over schrijven. Alhoewel veel vegans een bewustere levensstijl aanhouden, bemerk ik ook dat o.a. de supermarkten ‘handig’ hierop inspelen en vegen-producten aanbieden die bijvoorbeeld vol met suiker zitten.

  Mocht je meer willen weten over mijn keuze, dan weet je me te vinden.

  Enorm bedankt voor al het mooie werk wat je doet!

  1. Richard de Leth

   Dank voor je reactie, Marco! Vitaily Vegan biedt inderdaad een zeer complete ondersteuning voor vegetariërs en vegans.
   Uiteraard blijft ook hier een gezond leefpatroon de basis, en de juiste suppletie is een aanvulling hierop.

   Er zullen hier op korte termijn ook een aantal blogs over volgen, dus wordt vervolgd!

 3. Wederom dank voor het delen van dit soort informatie. De manier waarop jij aan het delen bent vind ik absoluut geweldig. Ik luister graag naar je potcast, ze zijn ontzettend informatief. Ik geniet van de manier waarop jij je inzet en bezig houdt op het gebied van gezondheid. Heel veel succes Richard.

 4. Goed artikel Richard, maar wat vind je van krill olie?
  en hoe komen veganisten aan EPA en DHA? gaat de omzetting (ALA naar epa en dha ) bij iedere persoon moeizaam?

 5. Yvonne Bergwerff

  Hallo Richard,
  Interessant blog! Dank je hiervoor.
  Ik keek op de bestelsite en las dat het supplement niet geschikt is als je Hashimoto hebt, klopt dit? Geldt dit trouwens ook als je Thyrax moet nemen en niet zeker bent of het Hashimoto is?
  Bedankt Yvonne

  1. Richard de Leth

   Jodium geeft bij sommige patiënten met Hashimoto contra-indicaties, Yvonne, vandaar. Bij schildklierproblemen (waarvoor Thyrax wordt gebruikt) is Vitaily Basis wel mogeijk. Houd dan het liefst wel minimaal 4 uur tussen inname van de schildkliermedicatie en Vitaily Basis (dus de schildkliermedicatie bij het ontbijt, en Vitaily Basis of Vitaily Vegan bij de lunch).
   Alle goeds!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen