Suppletie, leefstijl en voeding bij een auto-immuunziekte

Bij Vitaily worden we digitaal regelmatig aan ons mouw getrokken met (specifieke) vragen over suppletie in combinatie met een auto-immuunziekte. Maar ook over voeding en leefstijl in het algemeen. De hoogste tijd om die waardevolle informatie eens te bundelen in een blog.

Daar hebben we de hulp van niemand minder dan Ruud Rotteveel van Revolutionair Gezond bij ingeschakeld. Ruud is expert op het gebied van voeding en leefstijl bij auto-immuunziekten. Als orthomoleculair therapeut, kPNI-therapeut én gecertificeerd auto-immuun protocol-coach (AIP) weet hij als geen ander wat je kunt doen om meer controle over je gezondheid (terug) te krijgen bij een auto-immuunziekte.

Laten we beginnen bij de basis. Want wat is een auto-immuunziekte eigenlijk?

Ons immuunsysteem bestaat uit allerlei verschillende cellen en eiwitten. Deze cellen en eiwitten zijn continu, iedere dag in de weer om infecties en overbodige celresten op te ruimen. In principe merken we daar maar weinig van.

Maar in het geval van een auto-immuunziekte valt het afweersysteem deze lichaamseigen cellen en stoffen aan. Het ‘opruimen’ gaat als het ware niet helemaal lekker. Want ook de cellen die hun werk prima doen kunnen in dit geval worden opgeruimd door het lichaam. Daardoor kunnen bepaalde organen niet (goed) meer functioneren. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn bijvoorbeeld coeliakie, de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis.

Wat kan ik zelf doen als ik lijd aan een auto-immuunziekte?

Hieronder behandelen we een aantal vragen die we bij Vitaily regelmatig gesteld krijgen. Zit jouw vraag er niet tussen, maar ben je op zoek naar een algemeen advies over suppletie, voeding en leefstijl bij auto-immuunziekten? Scroll dan vooral helemaal door naar onderen op deze pagina. Daar vind je een uitgebreide samenvatting met advies rondom suppletie, leefstijl en voeding bij auto-immuunziekten. Op de website van Revolutionair Gezond kun je ook terecht voor een flinke dosis informatie in de ‘Kennisbank’ of diverse programma’s volgen.

In hoeverre is een auto-immuunziekte bewezen toe te schrijven aan voeding en leefstijl?

“Een auto-immuunziekte ontstaat door een combinatie van genetische aanleg en voedings- en omgevingsfactoren. Als je alleen de genen hebt, maar alle triggers vermijdt; dan heb je een goede kans dat er weinig aan de hand is. Een simpel voorbeeld: als je coeliakie-genen hebt meegekregen, maar gluten volledig links laat liggen, is de kans groot dat je geen of heel weinig last ervaart.”

Heb je voor de rest van je leven last van een auto-immuunziekte?

“In de meeste gevallen blijf je levenslang gevoelig voor auto-immuunziekten. Dat betekent overigens niet dat je altijd (veel) last moet blijven houden. Veel klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Maar je hebt altijd kans dat de last weer opwaait op het moment dat je aan bepaalde ‘triggers’ wordt blootgesteld. Dat kan stress zijn, maar ook bepaalde voeding, slaapgebrek en chemicaliën spelen hierbij een rol. Het blijft een levenslang management-proces.

Wat je eet, kan een enorme impact op je lichaam hebben. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is proberen te achterhalen op welke voeding je goed en slecht reageert. Dat kan door middel van een eliminatie-provocatiedieet, zoals het auto-immuun paleodieet (AIP-dieet). Daarbij ga je voedingsmiddelen die vaak problemen en klachten veroorzaken eerst vermijden voor minimaal een maand. Daarna voeg je ze één voor één weer toe. Op die manier kun je uitvinden welke voedingsstoffen bij jou ontstekingen veroorzaken. Voedingsmiddelen die vaak voor klachten zorgen, zijn gluten en zuivelproducten. Mijn advies luidt om die twee als eerste te elimineren. Dat kan een uitdaging zijn, dus lees je goed in of zoek hulp bij een expert die je kan begeleiden bij bijvoorbeeld een auto-immuunpaleodieet (AIP-dieet).”

Kun je bepaalde restklachten (bijvoorbeeld in het geval van een schildklieraandoening) verminderen?

“Restklachten als moeheid, pijn in de spieren en gewrichten en geheugenklachten kun je in veel gevallen goed verminderen door je voeding en leefstijl waar nodig aan te passen. Ook hier kan ik het eliminatie-provocatiedieet weer noemen. Hiermee kun je achterhalen of je (over)gevoelig bent voor bepaalde voedselwaren. Gluten en zuivel zijn de meest voorkomende ‘triggers’ die voor klachten zorgen. Ook kan het helpen om de jodium-inname te verminderen. Andere voedingstekorten die veel voorkomen bij een trage schildklier zijn vitamine D, ijzer en vitamine B12. Maar ook magnesium en Omega 3 -vetzuren.”

Wat kun je doen als je slapeloosheid ervaart?

“Er zijn talloze factoren die impact hebben op je slaap. En slapeloosheid kent ook allerlei verschillende vormen. Heb je moeite met inslapen, of lukt juist het doorslapen niet? Dan kun je vanuit daar kijken welke factoren je aan kunt pakken. Uiteraard is er wel een aantal basisadviezen voor goede slaap:
* Een vast slaap- en waakritme. Ga elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta rond hetzelfde tijdstip ook weer op.
* Stel jezelf overdag bloot aan voldoende daglicht. En zoek ‘s avonds na 20.00 uur juist wat meer het donker op. Dim de lichten thuis en filter het blauwe licht op je telefoon en computer. Hier zijn verschillende apps voor, maar er zijn ook speciale brillen die het blauwe licht filteren.
* Drink geen alcohol na het avondeten
* Beweeg voldoende: minimaal een half uur per dag”

Kun je in het geval van een auto-immuunziekte baat hebben bij koud (af)douchen of een ijsbad?

“Koudetherapie kan in een aantal gevallen zeker helpen. Maar in sommige gevallen zou ik het niet doen. Mensen die het altijd al koud hebben (wat vaak het geval is bij een trage schildklier) of een slechte doorbloeding (ziekte van Raynaud) raad ik een ijsbad niet aan. Deze mensen hebben vaak al grote moeite om zichzelf goed genoeg warm te houden. Jezelf blootstellen aan flinke kou is een grote stressfactor voor je lichaam, en in die gevallen allesbehalve fijn. Er zijn de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de Wim Hof-methode en de impact daarvan op verschillende aandoeningen. Meer over de resultaten van die onderzoeken bij axiale spondyloartritis lees je hier, en voor diabetes type 2 vind je hier een interessante publicatie.

Wat kan ik doen om vermoeidheidsklachten zo veel mogelijk te beperken?

“Allereerst zou ik stoppen met het eten van gluten en zuivel. Gluten en zuivel stimuleren bij heel veel mensen het immuunsysteem, en kunnen ook een negatief effect hebben op de hersenen. Een overactief immuunsysteem zorgt (ook) voor vermoeidheid. Daarbij is een aantal voedingsstoffen van groot belang om je immuunsysteem tot rust te brengen. Denk aan omega 3-vetzuren (uit vette vis, visolie of uit algenoliesuppletie) en vitamine D. Vooral deze laatste vitamine (die eigenlijk een hormoon is!) is heel belangrijk om ons immuunsysteem te reguleren. Helaas kunnen we hier in ons koude kikkerlandje – buiten de zomermaanden om – zelf niet voldoende van aanmaken. En dus zijn de meeste mensen genoodzaakt om vitamine D-suppletie te gebruiken om hier voldoende van binnen te krijgen. Tot slot heb je ook magnesium hard nodig om je energiek te voelen, want magnesium is nodig voor de aanmaak van ATP (energie). Als je hier te weinig van via je voeding binnenkrijgt, is een magnesiumsupplement geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld magnesium in de vorm van magnesiumcitraat of bisglycinaat.”

Hoe zorg ik in het algemeen voor een zo gezond mogelijk immuunsysteem?

“Voor het reguleren van je immuunsysteem zijn in elk geval vitamine D, omega 3-vetzuren, selenium en zink essentieel. Het is belangrijk dat je daar sowieso voldoende van binnenkrijgt via je voeding. Eventueel kun je aanvullend een supplement met deze voedingsstoffen gebruiken.”

Wat moet ik onthouden over suppletie, leefstijl en voeding bij auto-immuunziekten?

Bij auto-immuunziekten zijn er een aantal oorzaken die in veel gevallen klachten veroorzaken. De belangrijkste: voedsel-overgevoeligheden, voedingstekorten, gifstoffen en hormoonverstorende stoffen en leefstijlgerelateerde factoren (te weinig slaap, te weinig of te veel beweging en stress). Het is goed om aan deze factoren aandacht te besteden.
– In het geval van voedselovergevoeligheden komt dit vaak neer op het achterhalen van deze gevoeligheden door middel van een eliminatie-provocatiedieet (AIP-dieet). Daarbij ga je voedingsmiddelen die vaak problemen en klachten veroorzaken – waaronder gluten en zuivel – eerst vermijden voor minimaal een maand. Daarna voeg je ze één voor één weer toe. Dat kan een uitdaging zijn, dus lees je goed in of zoek hulp bij een expert die je kan begeleiden bij bijvoorbeeld het auto-immuunpaleodieet (AIP-dieet).
– Voedingstekorten kun je opsporen door de symptomen te bestuderen en in sommige gevallen door een bloedonderzoek uit te voeren.
– Gifstoffen en hormoonverstorende stoffen kun je in veel gevallen nooit helemaal vermijden. Beperken kan wel, door bijvoorbeeld te kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten, cosmetica en reinigingsmiddelen.
– En tot slot is een gezonde leefstijl essentieel. Beweeg voldoende (maar niet te veel en te intensief). Zorg voor voldoende slaap en ontspanning.

Hulp bij auto-immuunziekten? Revolutionair Gezond biedt verschillende programma’s aan.

Start direct met Vitaily

Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.

Vitaily maandpakket

  • Eenmalig uitproberen
  • 30 alles-in-1-dagzakjes
  • Verzendkosten € 3,95  (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
€ 2,50 per dag

Vitaily jaar membership

  • De áller-voordeligste optie
  • Vast membership (minimaal 1 jaar)
  • Nooit meer zonder dagzakjes
€ 2,50 € 2 per dag

Vitaily flexibel membership

  • Flexibel: Jij bent in control
  • Nooit meer zonder dagzakjes
  • Leveringen zijn tussentijds aan te passen
€ 3,00 € 2,20 per dag