Sluipsuikers zijn verborgen of vermomde vormen van suiker die zich bevinden in veel voedingsmiddelen. Ze worden vaak gebruikt om de smaak van producten te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Een aantal producten die je zelf waarschijnlijk regelmatig tegenkomt en/of consumeert, en die helaas minder gezond zijn dan je wellicht denkt, zijn:
- Fruityoghurt: je dag beginnen met een schaaltje yoghurt, is een gezonde start van de dag. Fruityoghurts daarentegen, zijn een minder goed idee. Deze bevatten vaak veel (sluip)suikers.
- Ontbijtgranen: heel veel mensen eten dagelijks ontbijtgranen. Maar wist je dat er in muesli en krokante muesli vaak ook ontzettend veel (toegevoegde) suikers bevatten? Uiteraard zijn er ook granola’s op de markt die wel gezond zijn – en je kunt het ook eenvoudig zelf maken en voorkomen dat er veel suiker in zit. Maar, bij voorverpakte ontbijtgranen is het toch best vaak ‘raak’ met suikers. Let daar goed op als je niet per ongeluk veel meer dan gepland binnen wilt krijgen.
- Sausjes: sauzen, zoals ketchup of slasaus, hebben vaak een hoog suikergehalte. Denk je net zo gezond bezig te zijn met je verse salade, verpest de slasaus je gezonde voornemens. Om dit te voorkomen kan je zelf een lekkere slasaus maken of kiezen voor een slasaus op yoghurtbasis, deze zijn vaak iets gezonder.
- Gedroogd fruit: heerlijk, af en toe lekker snacken met een gedroogde abrikoos of pruim. We zouden je alleen aanraden dit niet té vaak te doen. Fruit bevat van zichzelf natuurlijk al veel suiker, maar daarnaast wordt aan gedroogd fruit ook nog eens een hoop suiker toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Niet zo healthy dus.
- Fruit: in fruit zitten fruitsuikers. En hoewel je lichaam elke dag fruit nodig heeft voor vitamine C en vezels, kun je fruit het beste bij je maaltijd eten of bewust combineren met eiwitten – dan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijg je niet ineens een enorme piek (daarna gevolgd door een dip).
Sluipsuikers zijn niet alleen verstopt in je eten, maar ook op de verpakking. Je kunt ze vinden onder namen als fructose, melasse, siroop en glucose-fructose siroop. Deze ingrediënten kunnen leiden tot onbedoelde en overmatige suikerconsumptie, wat op termijn kan bijdragen aan welbekende gezondheidsproblemen.
Welke soorten suikers zijn er?
Geraffineerde suikers zijn suikers die verwerkt zijn uit hun natuurlijke bron en verder bewerkt om ze te verfijnen. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn witte suiker, rietsuiker en basterdsuiker. Geraffineerde suikers zijn hoog in calorieën en leveren geen nutriënten.
Ongeraffineerde suikers zoals honing, ahornsiroop, palmsuiker en kokosbloesemsuiker, zijn suikers die niet of nauwelijks zijn bewerkt. Ze bevatten soms enkele voedingsstoffen en mineralen, maar zijn nog steeds hoog in calorieën en kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen als ze in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Suikervervangers
Als alternatief voor (on)geraffineerde suikers, worden vaak suikervervangers gebruikt. Enkele voorbeelden van suikervervangers zijn zoetstoffen stevia, suikeralcoholen (zoals xylitol en erythritol) en kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam en sacharine). Ondanks dat suikervervangers bijna geen calorieën bevatten, zijn ze niet per se gezonder dan ‘normale’ suikers.
Suikervervangers zijn bij een normale dosering veilig te gebruiken. Maar omdat het tegenwoordig in zoveel producten zit, denk aan light frisdrank, kauwgom of tafelzoetstof, is het belangrijk dat je de consumptie hiervan wel beperkt. Een teveel aan suikervervangers kan vervelende bijwerkingen met zich meebrengen, zoals vermoeidheid, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Wat is beter: gewone suiker of een suikervervanger?
Over het algemeen is het natuurlijk het best om beperkt gebruik te maken van alle soorten suikers. Vooral geraffineerde suikers kun je het best zoveel mogelijk vermijden. Deze suikers zijn hoog in calorieën en de producten waar ze in verwerkt zijn, bevatten geen nutriënten. Het is beter om te kiezen voor een natuurlijkere suikerbron, zoals honing of kokosbloesemsuiker. In beperkte mate kunnen bepaalde suikervervangers ook een goed alternatief zijn voor (on)geraffineerde suikers, maar bij overmatig gebruik kunnen suikervervangers vervelende bijwerkingen hebben.
Kortom, zowel (on)geraffineerde suikers als suikervervangers zou je eigenlijk als sluipsuikers kunnen zien. Waar je de suikers in sausjes en vruchtensappen wellicht niet verwacht, zou je bij suikervervangers wellicht ook niet verwachten dat het meer met je lichaam doet dan je zou denken. Het beste is natuurlijk om te kiezen voor producten met natuurlijke suikers in plaats van toegevoegde suikers/suikervervangers. Denk hierbij aan verse groenten, fruit en granen. Uiteraard mag je jezelf af en toe best trakteren op een lekker taartje of andere zoetigheden, dat hoort er gewoon bij. Maar de volgende keer dat je in de supermarkt bent, kijk je na het lezen van deze blog waarschijnlijk nét even wat anders naar de producten in de schappen!
Ps: Zin in iets zoets, maar wil je toegevoegde suikers vermijden? Probeer dan eens dit recept voor een heerlijke bessencrumble.
Start direct met Vitaily
Kies voor ons flexibele membership of probeer het eerst een maand en ervaar het verschil. Vandaag besteld = morgen in huis.
Vitaily maandpakket
- Eenmalig uitproberen
- 30 alles-in-1-dagzakjes
- Verzendkosten € 3,95 (gratis bij besteding vanaf € 80,-)
Vitaily jaar membership
- De áller-voordeligste optie
- Vast membership (minimaal 1 jaar)
- Nooit meer zonder dagzakjes
Vitaily flexibel membership
- Flexibel: Jij bent in control
- Nooit meer zonder dagzakjes
- Leveringen zijn tussentijds aan te passen